Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Margerytka40 15:14, 29 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Teraz jest idealnie po dodaniu tych kolejnych azalii. Zagęściło się.
Wyciągasz te kolejne rośliny jak sztukmistrz króliki z kapelusza.
Hokus-pokus i jest.

Przez tyle lat ogrodu uzbierało się to i owo. Przechowalnik wciąż mam pełen. Jeszcze nie jedno pewnie wyciągnę z czeluści.

Jak te azalie kiedyś porosną to może być nawet za gęsto. Ale co tam, będę później się martwić. Od czego jest sekator
Margerytka40 15:17, 29 maj 2022

antracyt napisał(a)
Orliki białe jak najbardziej, tylko liście czasami im po kwitnieniu zasychają, ale w podobnym czasie kwitnie też wielosił i on już jest ładny cały sezon. Widziałam w sprzedaży białe odmiany. One się również bardzo ładnie komponują z paprociami. No i oczywiście czosnki.

Wielosił miaľam kiedyś niebieski, nawet nie wiedziałam, że są i białe. Poszperałam i okazuje się, że są też niskie białe. Zapisuję sobie
Margerytka40 15:26, 29 maj 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Śniedki. One po kwitnieniu zanikają.

Mam bodziszki kwitnące na biało, ale białe płatki osadzone są w czerwonawym kielichu.

Kalina japońska Mariesii rośnie u mnie niewielka. Do tych paprociowo-azaliowych klimatów też by pasowała.

Zdjęcia potem usunę.

Edytowałam, zostaną bo muszę sobie zerkać planując

Te śniedki teraz kwitną? Bo u mnie na różance coś podobnego kwitło, diabli wiedzą skąd przyszło, ale już przzekwitło dawno.
Kalina to raczej nie, coś nie wydaje mi się by byľa mała na dłuższą metę. U mnie Vatanabe też była mała, była

Te bodziszki chyba takie same jak ma Asia Roocika. Myślałam nad nimi. One taki różowy odcień bardziej mają?
Margerytka40 15:28, 29 maj 2022

Judith napisał(a)

Tiarella

Nie wiem czy tiarelkami nie zastąpię żółtej hakonki. Mam duuużo rozmnożonych.
Margerytka40 15:33, 29 maj 2022

MartaCho napisał(a)
Ewentualnie zawilce?

Kocham zawilce i pasowały by do leśnego klimatu tylko te, co mam to takie inwazyjne wredoty. Lubią chyba bardziej zasadowe podłoże. Azaliim chyba by krzywdy nie zrobiły? Bo jakby pomiędzy paprocie je dać. Pewnie paprocie z xzasem je zduszą, albo odwrotnie?
Kasiek 19:21, 29 maj 2022

I nagle zapaliła mi się lampka. Bo może dodać by je na rabatę z pozostałymi? Zrobiłaby się pomarańczowa rabata

Dobrze ze Ci sie ta lampka zapalila Juz jest fajnie, a za chwilke bedzie oblednie

LIDKA 19:50, 29 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)

Przez tyle lat ogrodu uzbierało się to i owo. Przechowalnik wciąż mam pełen. Jeszcze nie jedno pewnie wyciągnę z czeluści.

Jak te azalie kiedyś porosną to może być nawet za gęsto. Ale co tam, będę później się martwić. Od czego jest sekator

Asia pokaż kiedyś ten przechowalnik. Chciałabym też umieć rozmnazać rośliny a tymczasem jeżówki po pikowaniu stoją w miejscu jak zaklęte.
Zana 19:50, 29 maj 2022

Aśko, ja do Ciebie nie pojadę. Bo jak pojadę, to już nie wyjadę. Wszystkim się zachwycam
LIDKA 19:55, 29 maj 2022

Margerytka40 napisał(a)

Dział techniczny zdolny, to prawda

Rozmnażam sama bo gdybym miała kupić na ten mój areał ti pewnie z torbami bym poszła. Hmmm, co jest łatwe? Byliny w zasadzie wszystkie. Im nawet wskazane co kilka lat takie odmłodzenie przez podział. Trawy też w miarę się rozmnażają. Najłatwiej chyba seslerie, carexy, rozplenice też wszystkie mam z podziału, hakonki wystarczy odkopać kawałek od matki. Rozmnażałam kocimiętki, szałwie, rozchodniki, jeżówki, brunnery, lawendy, hortensje, kukliki, wiele jeszcze innych.
Co chcesz rozmnożyć? Pytaj, chętnie odpowiem co i jak
Miło mi, że podoba Ci się ogród

Interesują mnie szałwie obecnie bo właśnie kupiłam 3 kolory do rozchodowania. Podpowiedz.

Też mam duzo jeszcze do obsadzenia a te ceny ....

Z trawami już sobie poradze, zaczełam od rozplenic a jutro zmaltretuje w tym celu trzcinnik brachytrycha.
Dzieliłam też rozchodniki. Hortki z patyków też rozmnożyłam z powodzeniem.

Monia81 21:06, 29 maj 2022

Asiu altanka super delikatna, wtopiona w otoczenie, mega fajnie eMusiowi to wyszło te azalie to bardzo dobry pomysł na tej rabacie, wogóle rabaty i kąciki wyglądają obłędnie