Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:31, 10 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Ja w kolejce za Beatą

Ok Wiolu stipa już nam powschodziła.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:16, 10 lut 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Rzeczywiście ta młoda roczna stipa wygląda ciekawiej.
Czyli, żeby była taka, trzeba co roku siać.

Wczoraj posiałam werbenę i czekam cierpliwie na stipę
Rozsadę chcę umieścić w rolkach po papierze toaletowym, myślisz, że to dobry pomysł?
Myślę właśnie o oznaczeniu miejsca, żeby mi podczas pielenia moja pani Basia nie wyrwała.Taka rolka powinna trochę wystawać...

Marleno,
gdzieś już czytałam o zastosowaniu rolek po papierze do sadzenia siewek, ale osobiście nie próbowałam.
Jak wysadzisz roślinki na działce to będą już spore i pani Basia napewno je dojrzy
Co do wyglądu stipy to już wiem z doświadczenia że młoda wygląda ładniej. A że łatwa w uprawie to mogę ją co roku wysiewać.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:09, 10 lut 2015

Do góry
Rzeczywiście ta młoda roczna stipa wygląda ciekawiej.
Czyli, żeby była taka, trzeba co roku siać.

Wczoraj posiałam werbenę i czekam cierpliwie na stipę
Rozsadę chcę umieścić w rolkach po papierze toaletowym, myślisz, że to dobry pomysł?
Myślę właśnie o oznaczeniu miejsca, żeby mi podczas pielenia moja pani Basia nie wyrwała.Taka rolka powinna trochę wystawać...
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:16, 10 lut 2015

Do góry
Przez dwa lata na Ogrodowisku zainteresowanie było werbeną, a w tym roku stipa szaleje.
Dziś przegląd robiłam na swoich rabatach, stipa dwuletnia i z ubiegłego roku pewnie przetrzyma. Zawsze wolę młodą.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:31, 10 lut 2015

Do góry
Przede mną siewy lutowe:

stipa i

Mirkowy ogród (początki) 12:16, 10 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Mireczko, wysiałam tylko stipę i hakone. Stipa wyszła, hakone odmawia współpracy
Nie zamierzam wiele więcej siać - tylko zdobyczną białą jeżówkę i trawy, ale to posieję chyba do gruntu dopiero.
A na parapet jedynie aksamitki(!) na przedpłocie nad Rozlewiskiem, co by tradycji stało się zadość
Mam niebieskie rozwary kosmos siarkowy jeżówkę żółtą od Hani moze chcesz nasionka.Jak będę w domu to napiszę na pv.co jeszcze mam moze coś wybierzesz Miłego dnia
Mirkowy ogród (początki) 11:23, 10 lut 2015

Do góry
Mireczko, wysiałam tylko stipę i hakone. Stipa wyszła, hakone odmawia współpracy
Nie zamierzam wiele więcej siać - tylko zdobyczną białą jeżówkę i trawy, ale to posieję chyba do gruntu dopiero.
A na parapet jedynie aksamitki(!) na przedpłocie nad Rozlewiskiem, co by tradycji stało się zadość
Moja codzienność - ogród Oli 09:40, 10 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Przyszłam Cię zmobilizować do siania Moja stipa i werbena już w doniczkach

Na razie planuję posiać pomidorki po zeszłorocznych doświadczeniach z werbeną cały czas myślę czy nie lepiej posiać prosto do gruntu..
W Gąszczu u Tess 08:19, 10 lut 2015

Do góry
A u mnie Tesiu stipa doskonale nasiewa się latem! Po kwitnieniu niczego nie obcinam, nie wyczesuję i nawet na półcienistym stanowisku posiała się jak wariat! Zimuję te młode w szklarence, by nie wygniły. Zgadzam się z Toszką - wiosna to dla stipy ciężki czas. Mam ją w miejscu gdzie z dachu trochę śniegu jej się dostaje i jak jest dużo śniegu na wiosnę pada mi... mimo, że to najsuchsze miejsce w całym moim ogródku.
Moja codzienność - ogród Oli 01:37, 10 lut 2015

Do góry
Przyszłam Cię zmobilizować do siania Moja stipa i werbena już w doniczkach

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:50, 09 lut 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Jak szybko zaczęła Ci wschodzić stipa? Pokaż

Szybciochem pokazałam powyżej Druga partia wsiana 8go lutego - to tak ku pamięci wpisuję.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:42, 09 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Czy stipę można kupic w sklepie???
Czy to z własnego zbioru?

Jeżówki zamówiłam tutaj:
http://www.organiccatalogue.com/index.html
bo u nas nie widziałam

u siebie w lato zbierałam i taki głupi kołtun leżał w garażu. To wyglądało jak garść sierści naszego prezesa. Pocierałam nad gazetką żeby nasiona się wysiały z tego, a potem w ziemie.

Jeżówki też ze swojego zbioru. Ale to już naprawdę hobbystycznie - bo za długo trzeba czekać żeby zakwitło!
A w ogóle - siem wygłupię- one tylko 1 rok kwitną z jednego krzaka?

Pańskie oko konia tuczy i poszłam spojrzeć na stipkę... od niedzieli ładnie już podskoczyła - a przecież poniedziałek dopiero jest! aż zdjęcie specjalnie dla Ciebie zrobiłam. Ta stipa była siana po połowie stycznia, ale ok 15-20go.Wczoraj zasiałam kolejną partię [jeszcze nie wykiełkowała - haha!]

Mam nadzieję, że mi się nie wybuja ta stipa i będzie się ładnie krzaczyć.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:47, 09 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A stipa zimą będzie?

?????????????????????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:46, 09 lut 2015

Do góry
A stipa zimą będzie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:50, 09 lut 2015

Do góry
Viola napisał(a)

OK. Berberys out, a rozplenica Hameln??? Mam trzy krzaczki. Za duża? Może stipa będzie lepsza za różami???

Stipę miedzy różę, a rozplenicę , którą masz przed wykusz. Powtarzam się, ale moze za dużo informacji było naraz
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:23, 09 lut 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Zakupy różane poczyniłaś i plan już jest, można coś mącić? Np. ja bym nie mieszała róż tylko posadziła razem i nie dawała tego berberysa tam obok nich, zastanawiam się czy zmieści się tam rozplenica za nimi, niską odmianę by trzeba było.

OK. Berberys out, a rozplenica Hameln??? Mam trzy krzaczki. Za duża? Może stipa będzie lepsza za różami???
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:51, 09 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Skoro jesteśmy w tym temacie, to ja się dopytam czy stipa to roślina jednoroczna?

Potraktuj ją jako jednoroczną. Przy łagodnej zimie nie wymarza ale czy test ładna oceń sam po zdjęciach.
Na pierwszej fotce masz stipę dwuletnią która przezimowała, kolejne fotki stipa w pierwszym roku.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:41, 09 lut 2015

Do góry
Skoro jesteśmy w tym temacie, to ja się dopytam czy stipa to roślina jednoroczna?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:07, 09 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Będę pamiętać w razie czego
Choć mam taką nadzieję, że w tym roku stipa przezimuje mi w ogrodzie. Sieję tak, na wszelki wypadek

A ja w tym roku wymieniam wszystkie stipy na nowe. Te młodsze egzemplarze bardziej mi się podobają, starsze mają dużo nasion, są ciężkie i się wykładają. Po każdym większym deszczu wyglądały fatalnie takie wyłożone. Tylko wyskubywanie żdziebeł z nasionami ratowało sytuację. Lubię jak stipy są zwiewne i ładnie falują na wietrze.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:02, 09 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Nasionka stipy mają takie ogonki. Jak nasionka nie dojdą to wyślę Ci trochę, zostawiłam sobie niewielki zapasik

Będę pamiętać w razie czego
Choć mam taką nadzieję, że w tym roku stipa przezimuje mi w ogrodzie. Sieję tak, na wszelki wypadek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies