Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 17:43, 09 lut 2015

szemusia napisał(a)
A ja właśnie zmieniłam dostawcę i czekam na przesyłkę, czekam... Ale ja cierpliwa jestem
A od wczoraj u mnie zimowo, ale jest nadzieja na wiosnę w tym tygodniu

Joasiu, czy Ty stratyfikowałaś zebrane nasionka stipy? Moje z własnego ogródka nie wzeszly i tak sie zastanawiam - niedajrzałe były, czy jednak powinnam je przemrozić?
Pozdrawiam

Beatko, nasion stipy nie stratyfikowałam, a dzisiaj już wypatrzyłam pierwsze siewki.
Czy były niedojrzałe? Raczej nie bo gdyby tak było to tak łatwo nie dało by się ich zebrać
A kiedy wysiałaś stipę? Może za głęboko posiałaś.
Widziałam Twoją zimę, lubię takie widoki
szemusia 17:52, 09 lut 2015

Siałam 2 tygodnie temu, więc myślę, ze nic już z nich nie będzie. W zeszłym roku po kilku dniach mi wykiełkowała. Trudno, już zamówiłam nowe nasionka, zdążę jeszcze wysiać
Myślę, że mogła być jednak niedojrzała. Miałam tylko kwiatostany na 2 sadzonkach (a mam ich w ogrodzie trochę) więc u mnie pewnie nie zdążyła dobrze dojrzeć. Czy łatwo się zbieralo nasionka? Teraz już nie pamiętam, ale z takimi długimi ogonkami wyszły
JoannA 17:55, 09 lut 2015

Nasionka stipy mają takie ogonki. Jak nasionka nie dojdą to wyślę Ci trochę, zostawiłam sobie niewielki zapasik
szemusia 18:02, 09 lut 2015

JoannA napisał(a)
Nasionka stipy mają takie ogonki. Jak nasionka nie dojdą to wyślę Ci trochę, zostawiłam sobie niewielki zapasik

Będę pamiętać w razie czego
Choć mam taką nadzieję, że w tym roku stipa przezimuje mi w ogrodzie. Sieję tak, na wszelki wypadek
JoannA 18:07, 09 lut 2015

szemusia napisał(a)

Będę pamiętać w razie czego
Choć mam taką nadzieję, że w tym roku stipa przezimuje mi w ogrodzie. Sieję tak, na wszelki wypadek

A ja w tym roku wymieniam wszystkie stipy na nowe. Te młodsze egzemplarze bardziej mi się podobają, starsze mają dużo nasion, są ciężkie i się wykładają. Po każdym większym deszczu wyglądały fatalnie takie wyłożone. Tylko wyskubywanie żdziebeł z nasionami ratowało sytuację. Lubię jak stipy są zwiewne i ładnie falują na wietrze.
szemusia 18:13, 09 lut 2015

Starsze, tzn. ubiegłoroczne, czy więcejletnie?
Właśnie, chyba u Ciebie czytałam, że najładniejsze są młode egzemplarze. Gdzieś mi się to zakodowało. I o tym wyskubywaniu właśnie
Też podobał mi się ten falujący łan
JoannA 18:23, 09 lut 2015

Chcę wymienić te sadzone w 2013 czyli dwuletnie. Boje się że w tym roku będą z nich jeszcze większe potfory.
Na pierwszej fotce widać taką dwuletnią, trzy pozostałe to roczne.
Sama widzisz jaka jest różnica w wyglądzie.
Dlatego decyzja o wymianie juz zapadła
Karol99 18:41, 09 lut 2015

Skoro jesteśmy w tym temacie, to ja się dopytam czy stipa to roślina jednoroczna?
JoannA 18:51, 09 lut 2015

Karol99 napisał(a)
Skoro jesteśmy w tym temacie, to ja się dopytam czy stipa to roślina jednoroczna?

Potraktuj ją jako jednoroczną. Przy łagodnej zimie nie wymarza ale czy test ładna oceń sam po zdjęciach.
Na pierwszej fotce masz stipę dwuletnią która przezimowała, kolejne fotki stipa w pierwszym roku.
Anabell 20:03, 09 lut 2015

Ja też jestem zwolenniczką młodej stipy.
Podobnie traktuje kostrzewę. Młode ładnie się rozrastają, wyglądają świeżutko.