Ewa, o róże pytasz? Już zamówiłam, będą tu rosły Red Leonardo z Larissą po lewej i po prawej tak samo. Przy tarasie Louis Odier. Na rysunku zaznaczyłam, ale chyba słabo widać.
Teraz widzę Ja Red Leosia chce posadzić przy pastelkach .
Larisse ( jak narazie w formie patyczków ) mam z fioletowymi zurawkami , trzmieliną i gozdzikami w lekkim półcieniu .
Zakupy różane poczyniłaś i plan już jest, można coś mącić? Np. ja bym nie mieszała róż tylko posadziła razem i nie dawała tego berberysa tam obok nich, zastanawiam się czy zmieści się tam rozplenica za nimi, niską odmianę by trzeba było.
Violu, w weekend tylko podglądam forum z tableta i mało piszę, bo M się denerwuje, że mam większą miłość od niego (Zazdrość ?)
Do rzeczy:
Każdy, kto będzie doradzał, będzie miał inne zdanie pewnie, sugestie mogą być różne, musisz wybrać potem to, co tobie będzie się najbardziej podobać.
Ja na mojej różance nie mam dodatkowych roślin i wtedy, gdy kwitną, bardzo mi się to podoba, jest taki porządek, przed nimi jest tylko maleńka obwódka bukszpanowa. Tylko muszę pomyśleć co dać, aby wiosną tam coś było. Więc pomyślałam sobie, że dodam lawendę zamiast tej obwódki. Do tego tulipany i stipę dla zwiewności. Róże muszą mieć miejsce na rozrośnięcie i trochę przewiewu. Jak będzie za ciasno, to dopadnie ich pleśń i będzie problem, bo będą chorować. Teraz brzeg: Danusia robi albo obwódkę, albo kulki. U ciebie chyba technicznie tak, jak masz na rysunku się nie da, bo te paseczki obwódki chyba będą zbyt krótkie. Ale fajnie by wyglądały kulki - masz wtedy coś zimozielonego i pomiędzy żurawki na dywanik, dadzą kolor, jak róże nie będą kwitły Kulki z różami fajnie wyglądają, jak róże są zanimi, wtedy jak są same gałązki bez kwiatów, wzrok idzie na kulki, a jak są kwiaty, ładnie się wylewają zza bukszpanów, jak u Madżenki Madzenka ma jeszcze perowską dosadzoną. Też mi się podoba Ta pierwsza fotka, to moje marzenie. Tam jest jeszcze jeżówka, ale na takim wąskim kawałku za dużo się nie zmieści. A lawenda zimą też ładnie wygląda https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701483/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701459/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701464/original.JPG https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701473/original.JPG
Teraz rozplenica: może urosnąć wielka i ci pożre róże. Toszka kiedyś pokazywała taką fotkę, że wszystko na rabacie zakryły. Ale też brakuje mi czegoś przy wykuszu, gdzie planujesz żurawki. Może byś zamieniła miejscami. 3 rozplenice cudownie by tam wyglądały.
Róż ci zazdroszczę, bo ja bym jeszcze chciała taką rabatę, ale na razie nie mam miejsca na nią. A przy tarasie widziałaś, ze pociągnę temat hortensji.
Musze dokładnie przeanalizować twoje wybory, ale ja chyba zdecyduję się na Eden i dosadzę do mojej różowej rabaty. Luis ma dla mnie nie ten kolor rózu, który lubię. Buziam
Agatko to mi jeszcze zamąć - tzn. sugerujesz, żeby dwa takie same krzaczki posadzić obok siebie? Ale ja chciałam po dwóch stronach wykuszu tak samo. Źle myślę??? Musiałabym dać wtedy dwie Larissy z jednej strony , dwa Red leonardo z drugiej (albo 2 Ascot bo też kupiłam). Wyjaśnij jak krowie na rowie bo zgłupiałam, please
Zakupy różane poczyniłaś i plan już jest, można coś mącić? Np. ja bym nie mieszała róż tylko posadziła razem i nie dawała tego berberysa tam obok nich, zastanawiam się czy zmieści się tam rozplenica za nimi, niską odmianę by trzeba było.
OK. Berberys out, a rozplenica Hameln??? Mam trzy krzaczki. Za duża? Może stipa będzie lepsza za różami???
Iwonko, jak zwykle cała masa przemyślnych pomysłów Tylko ja głupia, więc jeszcze raz: Mam 6 małych bukszpanków (kulki da się zrobić), chciałam dać te kulki , a między nie krótki żywopłocik też z bukszpanu, ale chyba bez sensu?
Żurawki dać miedzy kulki bukszpanowe???
Tzn. ZAMIAST żurawek przed wykuszem posadzić rzędem rozplenice, tak???
Violu, dobrze zrozumiałaś. Zamiast paseczków bukszpanu daj żurawkę, bo bukszpan z bukszpanem się zleje w jedną całość i dziwnie będzie wyglądać. Rozplenice przed wykusz.