Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:33, 17 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

I to jest bardzo dobra zmiana, no bo kiedy się życiem cieszyć jak nie teraz właśnie

No właśnie doszłam do tego wniosku, a kolejne napędzanie się prowadzi do paranoi chyba??? Czas zacząć żyć i cieszyć się tworzeniem To bardzo miłe
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 17 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudowności

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:31, 17 kwi 2019

Do góry
Narcyz 'Minnow' - uwielbiam Bardzo drobniutki i malutki, choć na zdjęciu wydaje się większy.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:30, 17 kwi 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 17 kwi 2019

Do góry
Witek wytycza w terenie ogród formalny (wgłębiony)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:27, 17 kwi 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 17 kwi 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 17 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mróz skasował przywiezione rośliny, co miały mieć reklamę, w 60% skasował. Było minus 3. pan przywiózł, rzucił palety na trawnik i nic nie powiedział gospodarzom ogrodu, że mają je schować bo są widelikacone, ze szklarni.
Ja na luzie, dwie reklamy nagrane i po sprawie. Włosy stawały dęba podczas sadzenia.

Ja po prostu już się niczym (w domyśle - nagraniami) nie ekscytuję. Co miało być, było. I po wszystkim.

Zwalniam, chłonę widoki i przeżycia z mojego ogrodu. Zmieniłam się przez te 4 lata tworzenia nowego ogrodu.
Po prostu co innego jest teraz ważniejsze.

I to jest bardzo dobra zmiana, no bo kiedy się życiem cieszyć jak nie teraz właśnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:25, 17 kwi 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:25, 17 kwi 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:24, 17 kwi 2019

Do góry
Tworzymy symetryczny ogród przy oranżerii

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:08, 17 kwi 2019

Do góry
Mróz skasował przywiezione rośliny, co miały mieć reklamę, w 60% skasował. Było minus 3. pan przywiózł, rzucił palety na trawnik i nic nie powiedział gospodarzom ogrodu, że mają je schować bo są widelikacone, ze szklarni.
Ja na luzie, dwie reklamy nagrane i po sprawie. Włosy stawały dęba podczas sadzenia.

Ja po prostu już się niczym (w domyśle - nagraniami) nie ekscytuję. Co miało być, było. I po wszystkim.

Zwalniam, chłonę widoki i przeżycia z mojego ogrodu. Zmieniłam się przez te 4 lata tworzenia nowego ogrodu.
Po prostu co innego jest teraz ważniejsze.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:57, 16 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam emisję ogrodu, który robiłam przy niemieckiej granicy. Ogród z rzeźbą na wodzie

http://www.gardenarium.pl/realizacje/nowoczesny-ogrod-wodny

A do emisji mojego mi się nie spieszy wcale Ostatnio odmówiłam publikacji w gazecie.

Ten z rzeźbą na wodzie boski!
Iglaki - gatunki niepolecane 00:50, 16 kwi 2019

Do góry
Czy świerk kłujący Iseli Fastigiate jest również odmianą niepolecaną?
Oraz Świerk kłujący Glauca Globosa?

A jeśli chodzi o Świerk biały, to czy wszystkie odmiany z tej grupy są łątwo atakowane przez szkodniki?
Co z iglaków mogłoby być zamiennikiem Świerka Conica? czyli reprezentacyjny wolno rosnący stożek?

Gardenarium napisał(a)
Ze swej strony nie polecam świerka kłującego (Picea pungens).

Poza tym, że osiąga znaczne rozmiary z czego nie zdaje sobie sprawy co druga osoba sadząca go, to jeszcze jest podatny na choroby i szkodniki:

Choroby grzybowe (brunatnienie igieł świerka, gruzłek świerkowy). Do najczęstszych szkodników należą: ochojnik świerkowy, mszyca świerkowa i przędziorek sosnowiec, larwy (świerkowiec większy, zasnuja świerkowa, rudnica mniszka).

Ten świerk w sprzyjających warunkach pogodowych również może tracić igły i brzydko wyglądać.
Poza tym ogałaca się od dołu, jego dolne gałęzie nie wytrwają do końca. Trzeba je podcinać od dołu.

Zamiennikiem tego świerka jest Picea omorika - świerk serbski
Platan - Platanus 07:35, 15 kwi 2019

Do góry
Adam_ napisał(a)
Proszę o poradę jak prawidłowo ciąć by nadać drzewku kształt regularnej kuli.

Ciąć przy samym pniu, jak wierzbę.

Mogłaś kupić kulistą odmianę platana ()Alphen's Globe) i byłoby po sprawie, robienie kuli z ogromnego drzewa, któe będzie wypuszczało po 2 metry gałęzie - będzie jednak trudne.
Miejsce szczepienia 07:32, 15 kwi 2019

Do góry
Teraz z pnia czyli z podkładki wypuści normalne gałęzie platana, czyli będzie zwykły platan a nie forma kulista.
Zapewne odłamało się podczas transportu i dokleić się nie da.
Drzewa wielopniowe (wielopienne) 07:27, 15 kwi 2019

Do góry
Jeśli jest na jednym pniu, to nigdy nie będzie formą wielopienną, musiałabyś ją ściąć przy ziemi, żeby wypuściła wiele pni (jak sama nazwa wskazuje). Ale to byłoby już niemądre, bo zmarnujesz wiele lat życia drzewa.

Przycinanie tek, ale uzyskasz zgęszczoną koronę, a nie formę wielopienną drzewa.
Wiele wyjaśnić może zdjęcie tego drzewa (zamieść je), jak gruby ma pień, jaką ma koronę.
Gadanie o przycinaniu bez zobaczenia jak wygląda drzewko - przyznasz - nie jest dobre dla mnie - doradzającego.

Moim zdaniem trzeba było kupować młode drzewko w formie rozgałęzionego krzewu, a nie z drzewka typowo rosnącego na pniu, starać się robić drzewko wielopienne.

Tak wygląda forma wielopienna (wielopniowa) - ma wiele pni, a nie 1 pień i koronę

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:07, 14 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie odkażam, ale kiedyś Witek mi zapowiedział że będzie w parniku prażył ziemię. Używam własnego kompostu, co roku cylindry napełniam świeżą ziemią. Nie odkażam, mam awersję do chemicznego odkażania. Jedyne jakie akceptuję - termiczne - prażenie w wys. temp.

Warto podpiec ziemię do siewek w piekarniku.

O tej wysokiej temperaturze to i ja czytałam. Nawet gdzieś radzili polewać glebę wrzątkiem ale boję się że zagotuję oprócz chorób to i te dobre składniki. Jak myślisz.
Chemii też nie bardzo chcę używać. Unikam oprysków.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:53, 14 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przytargałam dzisiaj

Prunus incisa 'The Bride'

Tez sie ostatnio nad nim zastanawialam, ale bedzie z tego drzewo do 6m wysokosci i szerokosci, wiec nie kupilam, bo niem man juz na tyle miejsca ale ciesze sie bardzo, ze bede mogla go u Ciebie podziwiac

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies