Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 10:49, 22 mar 2022

Do góry
Sucho jak pieprz na słonecznych miejscach.

Z lnicą się prawie całkowicie żegnam tak się sieje, że mnie zdrażniła. Na pewno gdzieś ja zostawię, ale nie na tej rabacie. Będę musiała kostkę przełożyć przy ścianie, bo wszędzie wyłazi. No i mrówki tam strasznie narozrabiały też. Wszystko do poprawienia.

A przy krokusach pszczółki szaleją.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:21, 22 mar 2022

Do góry
Przeszukalam forum, internet przejrzany. Czy ma ktos rabate, w ktorej tlem sa laurowisnie? Co dobrze sie z nimi komponuje?

Bede likwidowac kawalek trawnika miedzy laurowisniami, a chodnikiem. Blad poczatkujacego, trzeba bylo laurowisnie odsunac od plotu...
Niewiele tego miejsca na szerokosc, ale dlugosc spora. Czyli kawalek dlugi i waski. Na drugim boku dzialki dokladnie ta sama sytuacja. Wiec mam dwa takie kawalki do zagospodarowania.

Chcialabym posadzic cos w tym miejscu, raczej w odstepach pomiedzy roslinami. Podloze bedzie wysypane kora. Jakie rosliny by tu pasowaly i sie sprawdzily?
Myslalam o:
-kombinacja nizsze hortensje+berberysy
-tawuly japonskie Golden Princess (choc mam ich juz duzo w ogrodzie), z czym mozna by je zestawic?
-turzyce ice dance, tu cos musialabym wymyslic zeby sie nie rozlazily
-tuje danica, choc mam kilka starszych i juz brzydko wygladaja
-trzcinniki, nie mam zadnego, nie wiem czy tez nie za wysokie beda?
-sesleria jesienna

Zurawki odpadaja, za niskie i walka z ich zjadaczami za duzo mnie kosztuje
Bukszpany odpadaja, cma szaleje co roku...
Miskanty raczej beda za wysokie, choc bardzo je lubie.

Wiem, ze na zdjeciu jest tylko wycinek mojej dzialki i trzeba patrzec na caloksztalt.

Pomimo to bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi.

Ogród prawie wymarzony … 10:20, 22 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
.

Teraz to mam pełen relax

Shiraz to lubię Przydałoby się klapnąć obok z kieliszeczkiem. Ale zawodowa rzeczywistość nie pozwala. Jak w weekend się złapię za robotę to jeść zapominam, nie mówiąc o delektowaniu się szlachetnym napojem

Muszę z żurawkami zacząć eksperymentować. Do tej pory tylko czyściłam i odmładzałam, wsadzając ten kikut z rozetą do ziemi. A odmiana Chantily tak się brzydko wypiętrzyła że chyba ona pójdzie na pierwszy ogień. Może nie uśmiercę
Sezon 2017 u Hanusi 09:46, 22 mar 2022

Do góry
Z rozplenicą poszło mi wyjątkowo łatwo. Dlaczego?Bo jesienią wycięłam wszystkie pędy z kłosami, na zimę zostałam suchą trawę.W tę jesień też tak zrobię.

POwoli ogarniam ogrodową przestrzeń. Nie jest źle. Każdego dnia po kawałeczku, prawie do czysta.
Trzymam się grabi i stołeczka.<P

Wszystkiego po trochu 09:35, 22 mar 2022

Do góry
Śliczna wiosna, jakie bujne kępy wiosennych piękności

Nie przepadam za niebieskim kolorem, ale te są po prostu cudne
Co to?

mirkaka napisał(a)

Wiosenne widoczki, teraz bardzo cieszą

]
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:23, 22 mar 2022

Do góry
Zakupiłam niedawno dwie hortensje ogrodowe Endless Summer. Otrzymałam sadzonki z małymi zielonymi listkami.
Ze względu na mroźne noce i zamarzniętą ziemię, wystawiam je do ogrodu tylko w ciągu dnia.
Mój niepokój budzi kolor liści i usychanie na wierzchołkach.
Zwróciłam się z pytaniem do sprzedawcy, który definitywnie stwierdzi, że miały za mało światła, bo powinnam je posadzić w ogrodzie (jakby w ogrodzie nocą miały więcej światła)

Czy to rzeczywiście brak światła, czy inna przyczyna? Czy może to być przenawożenie?
Proszę o poradę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:49, 22 mar 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Dzisiaj nacieszyłam się krokusami

Bardzo fajny pomysł z tą wstążką krokusów. I pewnie kosić łatwiej. A co tam później rośnie?
W ogródku Martki 07:57, 22 mar 2022

Do góry
Pierwszy dzień wiosny = wertykulacja! Jak bardzo ona odmienia widok na ogród. W zeszłym roku nie mogłam jej zrobić do maja przez te padające deszcze i "słoty wiosenne". W tym już w marcu.
Przed:

W trakcie:

Po:

Ogród podlałam. Jednak ziemia w głębi jeszcze zmarznięta.

Rozkwitają wreszcie pojedyncze irysy botaniczne

Bratki dotarły!

Życzę nam wszystkim spokojnej wiosny......

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 07:37, 22 mar 2022

Do góry
an_tre napisał(a)
Fiołki witają wiosnę

Fiołki i u mnie. Ale robią się ekspansywne, zamiast trawnika fiołki
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:18, 22 mar 2022

Do góry
Ewa777- kusi mnie ta synchronizacja, ale wykopki nie boję się też, że może wcale w końcowym efekcie tak dobrze nie będzie, bo tam już skos leci, myślę na razie przy innych robótkach. Dzięki za głos.

sylwia_slomc- no w ogóle rzadko patrzę, bo najczęściej robię z nosem w ziemi. Z boku nie widać, a faktycznie częściej z tarasu domku lub ogrodu patrzę. Te rośliny w sumie fajne, może zostawimy i tylko teraz regularne cięcie i formowanie i nie dopuścimy do takich rozmiarów. Odmłodzone łatwiej ciąć i szybciej. Dzięki za głos Sylwia.

kupiłam je, na folii napisane było czyściec, ale coś mi nie pasuje, poza tym że śliczne
Ogród z zegarem 06:26, 22 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Agnieszka, oby tylko były chociaż zielone

Dziś przyszły 3 szt hortensji ogrodowych.

O ile 2 sztuki You&Me Love wyglądają normalnie, na zdjęciu jedna z nich

Do Red Beauty mam pewne zastrzeżenia.

pąki ma czarne, wyglądają na suche, ale w środku są zielone (jeden poświęciłam).
Przycięłam kilka mniejszych pędów i środek jest biały, można dostrzec cieniutką zieloną otoczkę.

Będzie żyć?

Nic teraz nie obcinaj, nie wycinaj , poczekaj na maj, jak nie ruszy to wtedy tnij.
Nawet jeśli pąki szczytowe ma przemarznięte, to z pozostałych bocznych mogą być kwiaty, poczekaj
Magary Dramaty z Rabaty 00:27, 22 mar 2022

Do góry
To jeszcze na koniec - przycięta Burgundy Iceberg...
Szłam do niej z karteczką z wytycznymi od Magduski... Ale jak już nad nią stanęłam z sekatorem to nie wiedziałam gdzie zacząć. A jak zaczęłam to nie wiedziałam gdzie skończyć
Mam poczucie, że nie wygląda po cięciu tak jak powinna, ale pocieszam się tym, że róże mają wielkie pokłady miłosierdzia i wybaczają

PRZED:

PO:
Magary Dramaty z Rabaty 00:16, 22 mar 2022

Do góry
Krokusy też mam i nie potrafię się nimi nie zachwycać - poprawiacze humoru jakich mało, szczególnie jak świeci słońce

Kolory mam różne, ale te chyba ulubione moje:

I krokusowy trawnik też mam, choć ciężko na zdjęciach pokazać całość.

Chyba trzy lata temu posadzone bo zapomniałam o tym, że będzie wertykulacja. Powiedziałam - trudno, robota i cebulki pójdą na zmarnowanie. A one są I cieszą Może nie przyrastają jakość szczególnie mocno, może nie są zbyt okazałe ale są
Magary Dramaty z Rabaty 00:06, 22 mar 2022

Do góry
A żeby nie było, że tylko knuję i nie zauważam wiosny - zauważam

Sasanka:

Podzielona jesienią mała miodunka, już taka dzielna i ciekawa świata:

I czosnki Zgodnie z radą Toszki mają być w hakone (które zakryją klapę od studni). Mam nadzieję, że posadzone w zeszłym roku hakone się obudzą, a i werbeny, które tam rosły się objawią

Sezon 2017 u Hanusi 22:06, 21 mar 2022

Do góry
Jakoś w tym roku nie mam parcia na ogród. MOże i dobrze?Wichury dały się weznaki. Potrzebny szklarz. Szkło już w ogrodzie, tylko ekipy jeszcze nie mam. Może w sobotę?

Sezon 2017 u Hanusi 21:28, 21 mar 2022

Do góry
Tak, Jolu, to już tegoroczne. Niestety, krokusy i ranniki, kwitły beze mnie. POwoli świat nabiera barw. A ja jeszcze w rozgardiaszu.
Dzisiaj ogarnęłam jedną rabate, jutro znowu, może z jedną.
Powoli to idzie, bo wpadamy na koniec dnia, I jeszcze dzień wieczorem ciepły nie jest. Pierwiosnki dopiero zaczęły się pokazywać.

Sezon 2017 u Hanusi 21:28, 21 mar 2022

Do góry
Tak, Jolu, to już tegoroczne. Niestety, krokusy i ranniki, kwitły beze mnie. POwoli świat nabiera barw. A ja jeszcze w rozgardiaszu.
Dzisiaj ogarnęłam jedną rabate, jutro znowu, może z jedną.
Powoli to idzie, bo wpadamy na koniec dnia, I jeszcze dzień wieczorem ciepły nie jest. Pierwiosnki dopiero zaczęły się pokazywać.

Znowu na wsi 21:28, 21 mar 2022

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu jak pięknie i kolorowo u ciebie, wiosna zdała egzamin :

Jesteś niesamowita, pełna energii pomysłów, wycieczka d Danusi, oniemiałam z wrażenia, super i relacja z pobytu wspaniała
Znowu na wsi 21:03, 21 mar 2022

Do góry

A te jeszcze do posadzenia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies