Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Liliowo i kolorowo:) 12:00, 26 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Danusiu kolorowo już jest Czekamy na liliowo Cieszę się że ze zdrowkiem lepiej Buziaki

Zaczyna powoli bo deszczu brak a na liliach już te czerwone robaczki stonkowe są wiec trzeba oprysk zrobić ale lilie póki co idą fajnie oby żaden grad znowu ich nie zniszczył. pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 11:58, 26 kwi 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)

... to mi mój M ostatnio fajnie powiedział - "Gosia kupuj co chcesz do ogrodu, tylko mi potem nie mów ile to kosztowało".

Paulina nie musisz w koszyczkach, szkoda kasy. Ja mam inny sposób - wykorzystuję stare doniczki plastikowe, te które zostają mi po kupionych roślinkach. Robię w nich takie podłużne dziurki, by woda mogła przepływać, ale na tyle wąskie, by te paskudy nie mogły nic podgryźć. Wszystkie tulipany, narcyze, mieczyki, lilie, kany tak mam sadzone.

Żółty tulipanek cudny. Miłej niedzieli.

Margaretka fajny pomysł, takich doniczek u mnie pełno jest, więc na pewno je na jesień wykorzystam do tulipanków. Dziękuje i również miłej i słonecznej niedzieli życzę
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:50, 26 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Renia, a jak się czujesz? Lepiej już, mam nadzieje? Siąpi deszcz, wiec chyba te pyłki mniej dokuczają?

Jade z Młodą za chwile na kucyki, nie roztopimy sie, a jest bardzo wiosennie na dworze Wprawdzie wczoraj Młoda miała większą ochotę, mieli lepsza pogode z M

Przed chwila posadziłam 5 nowych host i lilie po 3 zl - podpisane jako martagon, ciekawe co z nich wyrośnie - bo zdecydowanie zbyt tanie

Milego dnia!

Deszcz zrobił swoje także idę do ogrodu sadzić powjniki, Jackmamii mi spadł i się połamał także ruszam do działa

miłego dnia
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:32, 26 kwi 2015

Do góry
Renia, a jak się czujesz? Lepiej już, mam nadzieje? Siąpi deszcz, wiec chyba te pyłki mniej dokuczają?

Jade z Młodą za chwile na kucyki, nie roztopimy sie, a jest bardzo wiosennie na dworze Wprawdzie wczoraj Młoda miała większą ochotę, mieli lepsza pogode z M

Przed chwila posadziłam 5 nowych host i lilie po 3 zl - podpisane jako martagon, ciekawe co z nich wyrośnie - bo zdecydowanie zbyt tanie

Milego dnia!
Małymi kroczkami do celu... 06:38, 26 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
no i martwi się trochę o nas budżet, bo co chwilę coś kupuję

... to mi mój M ostatnio fajnie powiedział - "Gosia kupuj co chcesz do ogrodu, tylko mi potem nie mów ile to kosztowało".

paulina_ns napisał(a)
a co do tulipanów, cholerne krety, albo nornice musiały mi większość uszkodzić, bo połowa to same liście, bez główek teraz jak będę sadziła to w koszyczkach...

Paulina nie musisz w koszyczkach, szkoda kasy. Ja mam inny sposób - wykorzystuję stare doniczki plastikowe, te które zostają mi po kupionych roślinkach. Robię w nich takie podłużne dziurki, by woda mogła przepływać, ale na tyle wąskie, by te paskudy nie mogły nic podgryźć. Wszystkie tulipany, narcyze, mieczyki, lilie, kany tak mam sadzone.

Żółty tulipanek cudny. Miłej niedzieli.
Tu ma być ogród :) 12:52, 24 kwi 2015

Do góry
i kolejna porcja wiosny:

Narcyzy

Tulipany w blokach startowych a za nimi lilie

Szafirki

Kwitnący berberys kobold

I nowe przyrosty na żurawkach

Ogród Margaret-ki :) 21:06, 23 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Na szczęście ze zdrówkiem coraz lepiej

O to dobrze... u mnie tez już w miarę dobrze. Ale ja nie mogłam wytrzymać w domu i wczoraj i dziś cały dzień spędziłam na zewnątrz. Urwis ze mnie.

Gardener27 napisał(a)
Kanny i mieczyki miałem kiedyś ale z nich zrezygnowałem Wykopywanie ich na jesień i przetrzymywanie przez zimę w piwnicy to koszmar

Masz rację jest trochę z tym roboty. Ja sadzę je sobie w starych donicach, w których robię dziurki i wsadzam je do gruntu z tymi donicami. Coś jak koszyczki na tulipany. Później łatwo je wyjąć.
Ale chciałam mieć trochę kwitnących w tym roku i w sumie nie wiedziałam co wybrać. Przemku co Ty polecasz bezproblemowego, ładnie kwitnącego? Bo właśnie na drugim placu na takim bardziej "dzikim" zrobiłam dziś kolejną rabatkę na same kwiaty. Obok będzie drewniany domek narzędziowy, więc ten kolorowy zakątek będzie tam pasował i będzie trochę widoczny z altany. Będą tam przede wszystkim dalie, bo mam ich sporo, chyba te kany, bo nie mam gdzie je posadzić i można by dać jakieś niskie pięterko, ale co? Mam dużo nasion aksamitek. To będzie całkiem inna rabatka od całej mojej reszty żwirkowych, poukładanych.

Gardener27 napisał(a)
Z roku na rok było tego coraz więcej i pod koniec nawet już tego nikt za darmo nie chciał ode mnie brać

A ja na razie cieszę się, jak się coś rozmnożyło. Ale kto wie - może kiedyś dojdę do podobnych wniosków.

Gardener27 napisał(a)
Z lilii będziesz bardzo zadowolona Kwitną krótko ale spektakularnie i nie trzeba ich wykopywać na zimę co jest dużym atutem

Mam je pierwszy raz i to zaledwie 6 cebul - tak na próbę. Zobaczymy...

Gardener27 napisał(a)
Ja róż bez nazw ogólnie wszystkich roślin nie kupuję Wolę wiedzieć z czym mam do czynienia i jak o to dbać

Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Coś mi się zdaję, ze kilka róż w ogóle nie żyje. Padły mi 4 sadzonki z jesieni. Więc chyba lepiej kupić coś konkretnego i pewnego.

Mirella napisał(a)
Lilie ładnie wystartowały, u mnie jeszcze cisza
A wsadziłaś je do gruntu czy do donic?
Właśnie zastanawiam się kiedy najlepiej dać do gruntu mieczyki, dalie, lilie i kany. Cześć z nich mam w donicach i puszczają już pędy - czy moge je dać już w docelowe miejsce czy to niepewne? Mieczyk chyba da radę, ale reszta? W zeszłym roku dalie sadziłam 4 maja, a teraz najchętniej już bym je wsadziła.

Nasionka w warzywniku wysiane tydzień temu i pierwsza wzeszła rukola - po 6 dniach.

Moje tulipany wciąż w pąkach, wciąż każą mi czekać, a ja doglądam, obserwuję, wyczekuję, fotki cykam...

Rococo na czerwonej rabatce... grzecznie czeka na swój pokaz pod świerkiem

Rococo

A tu od frontu jego mość Salmon van Eijk i znów rococo
Kardowka 20:43, 23 kwi 2015

Do góry
Bardzo dziekuje Ewo, ze do mnie odpisalas
Tak chodzi konkretnie o to miejsce, wiosna i latem jest lysawo, posadzililam trzmieline zeby zadranic to miejsce ale poki co rosnie wzdluz nie wszerz. Wiec jesli taki kierunek obrala wykorzystam ja do malego zywoplociku, widac dobrze sie tam czuje, poniewaz jest to pierwsza moja rabata z poprzedniego sezonu, na ktora nie mialam zbyt wielu funduszy i sadzilam to co mi przyszlo do glowy ot i taki mam teraz rezultat objasnie je:
Trzmielina Fortune'a Emerald'n Gold rosnie w 2 rzedzach na przemian z trzmielina Fortune'a 'Emerald Gaiety
po bokach chcialam Buki pendule ale to nie jest na moja kieszen Wiec w rezultacie mam 2 czeremchy purpurowe, watlej urody, ale licze ze gdy podrosna wypieknieja
posadziliam tu tez tulipany i lilie, stwierdzilam ze moze zrobie z niej rabate roslin cebulowych, a pozniej wpadalam na pomysl traw. Najwiekszy problem mam jesienia z grabieniem tu lisci wiec co mogloby tu rosnac, zebym mogla jesienia bez pesety usuwac tony lisci ?
Pampasowa przetrwala ale jeden okaz byly 3 dwie pozostale zgnily (dzis to odnotowalam.
I nie wiem juz sama co tu moze byc aby nawiazalo do reszty ogrodu?

EwaG napisał(a)
Witaj, czy Twoje problemy dotyczą tego drzewa i obszaru pod nim?
Poprosze o zdjęcie bez cieni jeżeli się da, z troche bliższej odległości i na wprost (ale z otoczeniem).

Naprawdę zimuje u Ciebie trawa pampasowa? To znaczy czy ją masz czy planujesz dopiero.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:34, 23 kwi 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Co tak lilie zżera? ślimaki?

Nie mogę się nadziwić, że masz już tak rozbuchaną wiosnę w ogrodzie.

Stawiam na slimaki, na te bez skorupki, one żarłoczne są i w nocy żerują, ileś małych ubiłam, ale to pryszcz i nierówna walka; nie mogę sypać granulek, bo mam szczeniaka, co wszystko do pyszczka bierze
taka wiosna u mnie pierwszy raz w życiu, jak nagroda
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:21, 23 kwi 2015

Do góry
Co tak lilie zżera? ślimaki?

Nie mogę się nadziwić, że masz już tak rozbuchaną wiosnę w ogrodzie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:19, 23 kwi 2015

Do góry
eda napisał(a)
Irenko cudnie cudnie jak pięknie ruszyło aż raduje serce moje tulipki jeszcze w pąkach puść do mnie ciepły podmuch ha ha uściskuję serdecznie

Dmucham z wiatrem ciepełko, chyba dziś pokażą się pozdrawiam cieplutko

popatrz, jak mi lilie zżerają w środku niby pąk, ciekawa jestem, jak dalej będzie z nimi

za to co innego cieszy, ożyła skrzynia tulipki ruszają i wszystko co się tam samoistnie nasiało

.
orliki na starcie i liliowiec Stella D,Oro, chyba..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:11, 23 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Narcyz Wilston Churchil..ooooo...podoba mi się, nie mam. Mus nadrobić jesienią

Kwitnące hiacynty dosadzasz??? Ot, Bystrzacha!!!

Kupuj, ma po kilka kwiatów na jednej łodydze i pachnie teraz widać puste place, dlatego dosadzam i to samo z pierwiosnkami, bo ta mini rozplenica Little Buny późno rusza, już zaczęła, to jak te przekwitną, nie będzie widać ich liści, a wiosna będzie czadowo, a nie łyso
róże z patyków idą, ciekawe czy zakwitną
a ślimaki zżerają mi z góry lilie i kicha, a poskrzypka drugie szkody czyni!!

tys pawie sobie fundnęła, a ja insekta
Co się stało kwiatom ... 12:27, 23 kwi 2015

Do góry
Agatka, Iwonka, drzewa strzeliły pąkami...wszystko kwitnie w koło...tylko ja dopiero dziś to zauważyłam...drzewa w soczystej zieleni wyglądają zjawiskowo...zrobiłam krótki obchód po ogrodzie i widzę piękny obraz namalowany przez wiosnę ...
Myślałam że epimedium zmarzło a ono jest i rozwija kwiatuszki, lilie wystartowały, czosnki na które czekam są już w pąkach, tulipanowa rozkosz dla oczu poprostu powala swoją urodą, lawendy obsypały się srebrzącymi w słońcu listkami, funkie pokazały swoje kły, szafirki te ślicznoty gdzieś w kąciku czekają na mój zachwyt a serduszka rumienią się w słońcu by w końcu dać mi trochę radości.
"W kolorze blue" 23:45, 22 kwi 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
U nas to raczej glina, ale to chyba blisko. Nie znam się.
Glina zółta, ił szary. Glina ma bardzo duzo skałdników odzywczych. Wiem, bo teraz bede robila mieszanke do sadzenia lilii wodnych i lotosów. Masz lilie? pieknie by rosły w tych zbiornikach, ciepła woda, zacieniły mi troche, przez co woda by była fajna. Zamów sobie też hiacynty i pistię na sadzawka.pl. Oczyszczaja genialnie wodę i pieknie wygladaja
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:12, 22 kwi 2015

Do góry

Przysłali mi 6 rozplenic, 6 miskantów ML, dwa czerwone krwawniki, 2 białe monardy, 2 jeżówki białe, limonkową hosta, 2 Dąbrówki rozłogowe białe.
Dodatkowo zakupiłam 22 lilie białe , różowe i czerwone i 6 turzyc
Wysadziłam z donic 6 białych ciemierników i jednego wielkiego różowego który dostałam

Miszczyni upychania
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:09, 22 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Gosiu, fajne zakupy. Ja jeszcze czekam na swoją przesyłkę Pochwalisz się, co Ci przysłali?
U mnie dziś wertykulacja trawnika się odbyła. Trochę się zmęczyłam przy tym grabieniu

Przysłali mi 6 rozplenic, 6 miskantów ML, dwa czerwone krwawniki, 2 białe monardy, 2 jeżówki białe, limonkową hosta, 2 Dąbrówki rozłogowe białe.
Dodatkowo zakupiłam 22 lilie białe , różowe i czerwone i 6 turzyc
Wysadziłam z donic 6 białych ciemierników i jednego wielkiego różowego który dostałam
Ogród Loczka 21:04, 22 kwi 2015

Do góry
Nie nasionka tylko lilie Kupiłam 20 szt Dostałam też od mamy pacjenta różowego ciemiernika Sadziłam prawie do teraz, chyba lampkę czołową muszę zakupić

Szpiedzy wszędzie nic się nie ukryje
Ogród Loczka 21:01, 22 kwi 2015

Do góry
Nie nasionka tylko lilie Kupiłam 20 szt Dostałam też od mamy pacjenta różowego ciemiernika Sadziłam prawie do teraz, chyba lampkę czołową muszę zakupić
Ogród Margaret-ki :) 05:02, 22 kwi 2015

Do góry
Lilie ładnie wystartowały, u mnie jeszcze cisza
Ogród Margaret-ki :) 11:14, 21 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Widać że bukszpan u góry w dobrym stanie Ja bym spróbował zrobić z niego bonsai Dół wygol do zera a na końcach gałęzi zrób lulki Tak sobie głośno myślę

Może to i fajny pomysł. Ale myślisz o kilku kuleczkach czy może poplątać gałązki i jedną na górze?

Przemku, jak tam zdrowie. Ja posłuchałam Twych rad i dziś siedzę w domu... poza musowym odprowadzeniem dzieci do przedszkola. W ogródku byłam tylko 5 minut, na szybko podlać co nieco.

W garażu trzymam kilkanaście donic z mieczykami, kaną i liliami. Niech sobie tu w ciepełku wzejdą, a jak będzie pewne ciepełko na dworze to je wkopię razem z donicami do gruntu. Lilie mam pierwszy raz - ciekawa jestem czy mnie zachwycą i je pokocham tak jak mieczyki. Kanę dostałam od koleżanki, więc i ona zamieszka u mnie. Póki co takie są...

Wschodząca Kana

Już dość duże mieczyki i startujące lilie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies