Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

anka_ 20:46, 28 maj 2015

Mariuszu mam ogromną prośbę o radę w sprawie mojego nieszczęsnego stawu, a mówiąc ściślej doboru lilii. Polecałeś mi Marliacea Rosea i Marliacea Chromatella- tyle tylko, że staw miał być faszynowany i półka na głębokości 120cm. Obecnie stanęło na tym, że brzegi łagodzimy (niestety faszynowanie przekracza na dzień dzisiejszy moje możliwości finansowe). Mam nadzieję, że to wystarczy. Wahania poziomu wody są rzędu 40cm. I tu pojawia się moje pytanie- na jakiej głębokości (licząc od najwyższego poziomu wody) sadzić lilie i czy one wytrzymają takie wahania lustra?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mariusz 22:08, 28 maj 2015

To dodam jeszcze inne . Z odmian na głębokości 80 - 100(120*) cm można sadzić Marliacea Rosea*, Marliacea Chromatella*, Colonel A.J. Welch*, Gold Medal, Marliacea Carnea, Darwin (Hollandia), Attraction*, Charles de Meurville, Souvenir de Fridilfing*
* - spraktykowane

Lilie zazwyczaj kupuje się niewielkie, a takie wymagają startu z płytszej wody, potem rozrośnięte przenosimy niżej na docelowa głębokość. Na 150 cm możesz posadzić naturalne grzybienie białe (wolno się adaptują), grążel żółty.

Oscylacja wody nie zabije lilii, ale nie są zbyt dekoracyjne jak woda spadnie - wypiętrzone i wymieszane, kwiaty krzywo stoją, brak estetyki. Liliom wodnym szkodzi długotrwały natrysk na liście.

Posadź je płycej nawet na skośnym brzegu, z czasem niżej zejdą sama.
Tutaj Marliacea Rosea i Attraction na ok. 120 cm, sadzone były przy płytkim stawie, którego poziom podnoszony był stopniowo przez dwa lata wraz z rozwojem lilii.

kachat 23:18, 28 maj 2015

Witaj Trafiłam do ciebie po zasłyszeniu, że masz jakieś bardzo godne pożądania tiarelki U mnie tylko sercolistne podstawowe rosną, puchatki białe cudowne, moja miłość wielka Widziałam twoje Żelazne motyle - piękne! Bardzo mi się skojarzyły z nimi
anka_ 00:01, 29 maj 2015

Mariuszu bardzo ci dziękuję. Z lilii polecanych przez ciebie wybrałam wstępnie Attraction, Darwin (Hollandia), Marliacea Chromatella. Rozumiem, że skoro te lilie mają na celu umocnienie brzegu to mam je posadzić do gruntu, a nie w koszu czy jucie?
I jeszcze raz studiuję wykaz roślin o których pisałeś wcześniej.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 23:23, 31 maj 2015

Przepięknie masz, Witaj. Upodobania mamy chyba podobne, tylko Twój ogród dojrzały, a mój w powijakach
Mala_Mi 05:27, 02 cze 2015

Mariusz 09:35, 07 cze 2015

anka_ napisał(a)
Mariuszu bardzo ci dziękuję. Z lilii polecanych przez ciebie wybrałam wstępnie Attraction, Darwin (Hollandia), Marliacea Chromatella. Rozumiem, że skoro te lilie mają na celu umocnienie brzegu to mam je posadzić do gruntu, a nie w koszu czy jucie?
I jeszcze raz studiuję wykaz roślin o których pisałeś wcześniej.

W sadzawce zawsze do gruntu. Zakotwicz kłącze literką U zrobioną z drutu. Kłącza pływają jak korki i czasem wciśnięcie ich w podłoże nie wystarcza.
Mariusz 09:41, 07 cze 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepięknie masz, Witaj. Upodobania mamy chyba podobne, tylko Twój ogród dojrzały, a mój w powijakach

Też w powijakach, to nie jest dojrzały ogród, kilka starszych drzew i krzewów jest z lat 90, dopiero do nich dosadzam.

Iris 'Louisa's Song'

sylwia_slomc... 09:48, 07 cze 2015

Ale wrażenie robi dojrzałego, a to oznacza, że jest w dobrych rękach, u mnie przy twoim to powijaki. 39 arów w zeszłym roku było jeszcze ornym polem, tylko na 11 a rosły jakieś stare owocowe chore drzewa i wyrodzone maliny, które zajmowały do spółki z pokrzywami prawie połowę tej powierzchni, reszta to było klepisko z dwiema kurami.
Alicja169 23:59, 07 cze 2015

Witaj Mariusz. Zaglądam do Ciebie, choć bezszelestnie.
Masz naprawdę piękny ogród, można gratulować!
Już kiedyś chyba pytałam, ale nie jestem pewna czy u Ciebie, więc pozwolę sobie jeszcze raz spytać o lilie wodne. Chciałabym zainstalować je w basenie o wys.1,60 i średnicy 5 m.
Może dasz mi jakieś rady, może żródło na dobre zakupy, polecane rośliny?
Dzięki, pozdrawiam.