Kilka osób prosiło mnie o dokładniejszy opis ścianki wodnej. Pisałam już o niej wcześniej, ale ponieważ system z oddzielnym wkopanym zbiornikiem sie nie sprawdził, zrobione są pewne zmiany.
Ścianka jest zrobiona ze zwykłych bloczków fundamentowych i otynkowana. Wylewka robiona na wymiar ze stali nierdzewnej. Brodzik też jest robiony na wymiar ze stali nierdzewnej, taka wanna. Ścianka więc nie stoi w wodzie.

W środku jest płaska pompa przykryta kamieniami, która przez otwór w boku wanny podaje wodę do wylewki. Otwór jest większy bo wcześniej przelewała się nim grawitacyjnie woda do zakopanego zbiornika. Teraz cała woda jest tylko w wannie, a otworem jest przepchnięty kabel od pompy i rurka doprowadzająca wodę.Zapas kabla jest na tyle duży, że na zimę pompę można wyjąć i schować za ścianką.
Kabel elektryczny jest zakopany, rurka do wody częściowo też.
Pompa jest przykryta kamieniami, podobnie jak całe dno zbiornika. Ponieważ woda mi zieleniała, dodałam rośliny i nieco środka do oczek wodnych i teraz jest ładnie. Musze tylko wyszorować kamienie z obumarłych glonów.