Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:20, 28 sty 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Joasiu ...co będziesz wysiewać w tym sezonie?Pozdrawiam.

Bogusiu, trochę się uzbierało
stokrotka afrykańska
przetacznik kłosowy
ryż ozdobny
dzwony irlandzkie
stipa
werbena patagońska
kosmos czekoladowy
kosmosy: zwykły i muszelkowy ale od razu do gruntu
papryka półostra ROKITA
Chyba nic nie pominęłam

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:09, 28 sty 2015

Do góry

1.Placyk wypoczynkowy
3 xBrzoza doorenbos
Pod brzozami łan stipy
Za brzozami kulki bukszpanowe poprzeplatane wietlicą samiczą i Funkami i Brunnerą

2.Donica przy ELCE tył-

jarzmianka
Wietlica samicza
Funkia Siebolda
Hosta ‘August Moon’
Hosta 'Undulata Albomarginata'
Brachypodium sylvaticum- kłosownica leśna /
Adiantum stopowate 'IMBRICATUM'
Epimedium

Będzie to co się zmiesci

3.
3x umbra
Rozplenica
Rozchodniki
Krwawnik pospolity różowy
(może Werbena na tle białej sciany)

4. rabata przy tarasie
Stipa
Szałw ia deep Blue
Przetacznik Blauteppich

Co z tym ogródeczkiem począć 08:42, 27 sty 2015

Do góry
Te żółte trawki to miała być stipa...ale wicie...paint
Ogródek w którym klon osłupiał:) 14:08, 26 sty 2015

Do góry
Teraz chciałabym ją zaplanować z Wami bardziej spójnie. Najbardziej spodobała mi się z tych wszystkich traw stipa. to jak faluje na wietrze jest po prostu piękne. Na nią chce głównie postawić. To moja propozycja po zmianach. Krytykujcie, doradzajcie na na pewno coś razem wymyślimy.

Legenda

1: stipy
2. Bukszpan
3 Skrzyp zimowy (bo oprócz słupa w moim ogrodzie muszę też zakryć okropną podmurówkę od płotu)
4. Klon czerwony (no bo to klonowy ogród ma być)
Życie w wiejskim ogrodzie 21:46, 25 sty 2015

Do góry
Elu moja stipa też zielona ale w pomieszczeniu gospodarczym Oprócz walorów estetycznych musi też być smaczna bo coś regularnie ją konsumuje Ja już się z tymi gryzoniami rozprawię

W porównaniu z tamtym sezonem to u mnie raczej nie na bogato Ty masz mniejszy kawałek ogrodu więc mniej sadzisz Andżeliki są piękne Może na jesień sobie zafunduję ?
Życie w wiejskim ogrodzie 20:39, 25 sty 2015

Do góry
Melduję ,źe moja stipa jest nadal piękne zielona mimo ,że teraz śniegiem przykryta..wygląda ślicznie, najlepiej ze wszytskich moich traw .. A miała być taka delikatniusia.....dodam ,że to moja pierwsza stipa w życiu

Ps. Jak poczytałam o tych Twoich "kilku " nasadzeniach tulipanowych to nic tylko się powinnam wstydzić , bo oprócz kilku Andżelik to u mnie bida
Ogrodowe przygody 20:19, 25 sty 2015

Do góry
Czytam, że stipa i werbena już posiane. Ja się jeszcze nie przymierzyłam, ale w przyszły weekend trzeba się będzie za to zabrać. Ta zima taka dziwna, na pewno wszystkie rośliny zaczną wcześniej startować
Ładna lista zakupów, sporo liliowców i hakonechloa. Ja myślę o odmianie All Gold.
Na jednym ze zdjęć widziałam kwitnący krzew bzu black lace. Długo go masz? Mój dwuletni jest nadal malutki i taki zabiedzony. Zastanawiam się, co musiałabym zrobić, aby wyglądał podobnie do Twojego?
Jeżeli mowa o serduszce - są wspaniałe i okazałe, i to właśnie te drugie po kwitnieniu zanikają. Wspaniałe też są ładne, choć nie tak widowiskowe, długo kwitną i mają ładne liście.

Prawie - jak ogród 20:55, 24 sty 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Cześć Beatko zawitałam do Ciebie pięknie wyglądają te trawy z bukszpanami czegoś podobnego chcę również u siebie, daję Twój wątek do obserwowanych.

Myślę, że one będą dobrze wyglądać w każdym ogrodzie. Zresztą to sprawdzone ogrodowiskowe zestawienie
I bukszpany i stipa własnoręcznie wyhodowane
Ogrodowe przygody 15:43, 24 sty 2015

Do góry
werbena i stipa posiane
W cieniu - zacieniona 14:48, 24 sty 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Bogusiu piękne te łabędzie,takie dostojne zawsze myślalam ,że są tylko białePozdrawiam i melduje że stipa wysiana
To są młode,mają jeszcze niewybarwione dzioby.Za kilka dni zobaczysz kiełki stipy...szybko startuje.
W cieniu - zacieniona 13:04, 24 sty 2015

Do góry
Bogusiu piękne te łabędzie,takie dostojne zawsze myślalam ,że są tylko białePozdrawiam i melduje że stipa wysiana
Prawie - jak ogród 18:20, 23 sty 2015

Do góry
Jak widać zakochalam się w żurawkach, hortensjach i trawach. Dzięki Wam też bawię się w wysiewanie. Ta stipa to właśnie efekt ubiegłorocznej plantacji . W tym roku część wysiewów już leżakuje na parapecie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:35, 22 sty 2015

Do góry
Tess - ja miałam dużo optymizmu i radochy, że coś posadziłam i nawet rośnie (forma samouwielbienia???) i nie widziałam tak dużo źle Całe szczęście.. wpadłam tylko pod osobówkę..

Renia - to nie chodź po torach, to nie wpadniesz.. słuchaj starszych... A Alergia może być i na pyłki.... i nie mieszajmy pojęć chemia (czytaj trutki w opryskach) a czynniki alergiczne. Od chemii można się przekręcić....

Magda 70 - fakt stipa potrafi się masakrycznie wysiać.. i jest to mikro malutkie siewkowo wszędzie.. pielę jak podrasta wieksze, bo małych nie ma nawet jak opielić

Trawy miałam różne przed forum.. wiec się nie zaraziłam... róże też miałam... dwa rodzaje, ale za to po dużo
Jednak i mnie dopadła choroba różana... nie wskażę paluchem kto najbardziej mnie zaraził, bo zarażających było dużo... Ewa, Ania, Danusia.... a potem coraz więcej... ostatni zakup to wpływ Vivy..
Wiec powstała różanka... i sporo róż tu i tam.. kłujoki jedne.... chorowite królewny... ale te cieszą..

Reszta potem.. idę na ugi bugi... waga 5+ masakrra..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:23, 22 sty 2015

Do góry
Agnieszko masz może fotkę Stipa brachytricha?
W Gąszczu u Tess 16:47, 22 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Ano z szuflady. Starego, drewnianego mebla, bo już tylko w takich można znaleźć porządną drewnianą szufladę - w nowych są jakieś plastiki.
Tu - z biurka, ale może być z kredensu czy komody.
eM jest chomik, prawie niczego nie wyrzuca, no i zachomikował te szuflady, bo może się przydadzą.
No i się przydały

Tu gdzie jest daszek był front szuflady.
Czyli dorobione są przegródki i połozony kawałek blachy na dach.

Rewelacyjnie, pochwal bardzo no i ten misz masz ze stipa cudowny
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:44, 22 sty 2015

Do góry
Ja też z trawami mam różne odczucia, bo brzydna, nie wytrzymują, ale bez nich ogród nudny i mam w większości prawie wszytskie, ciekawa jestem tych nowych, czy dadzą czadu carexy akurat u mnie w tym roku ok, stipa też, chyba wszystkim ta aura słuzyła
Ostnica - Stipa 15:09, 22 sty 2015

Do góry
dmr napisał(a)
kupiłem dzisiaj takie nasiona (ostnica mocna Stipa Tenuissima):

ale wygląda na to, że powinno być cieniutka.

Z opisu na odwrocie można się też dowiedzieć że to "Wieloletnia ozdobna trawa".
Zobaczymy czy przemarznie.

Nie musisz patrzeć, na pewno przemarznie bo to nie jest wieloletnia trawa ozdobna Niektórzy producenci powielają pomyłki w różnych sprawach celowo, marketing się liczy - w nazwach pomyłki także, co niestety nie wróży dobrze i moim zdaniem nie jest to prawidłowa nazwa, poza tym ostnica w zasadzie w naszym klimacie nie jest wieloletnią trawą ozdobną a jednoroczną, wieloletnia to ona jest w Anglii, jednakowoż może się wysiewać, może zimować, ale tak pewnie to bym tego nie pisała. Ja ją mam i nigdy mi nie przezimowała, a wyrosła np. w kostce w tarasie. To typowy chwyt reklamowy. Ta ostnica jest ze strefy 7 czyli skrajny, najcieplejszy zachód.
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:24, 22 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przy łagodnych zima stipa nie wymarza, przy długich i mokrych wygnije..... ale się rozsiewa i można siewki przesadzać tam gdzie nam pasuje..... a resztę trzeba niestety wypielić.
Carexy przy mroźnych zimach też potrafią wymarznąć, a na pewno zbrzydnąć.

Jedne i drugie trawki mam bo je lubię.. nawet z tymi wadami

Dokładnie ...ja też Dzięki im wadom mam co robić w ogrodzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:12, 22 sty 2015

Do góry
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl...

Basiu niezmiernie się cieszę, że pamiętaszostatnio mniej mnie, bo się nie wyrabiam, nie wiedziałam, że chorowanie jest tak czasochłonneno i tyle wolnego było, wszystkie te święta, goście, w końcu normalny rytm ogrodowy wraca
wiosna zdecydowanie milsza, jest już
ruszyła turzyca palmowa, więc choć jedną póki, co ścięłam

Epodlas...Bożenko, Miłek za inteligentny, łobuz, choć milusi
śnieg był króciutko, teraz wiosennie, czasami powyżej 11 czasami koło 4, ale jak świeci słońce, to już bajka
komitywa, o ile nie przeskoczy muru i nie szwenda się po wsi, strach się bać...

Rench...chyba i u ciebie juz wiosennie

Tess odwzajemniam Waligóra juz się rwie, jak szalony do pracy a ja za nim

Haniu...dzięki za życzenia nerwów nie mam, więc chyba dobrze

Marzenko, tez zaczęłam etapami trawy usuwać, lata to wszędzie, nasion pełno, siewek mnóstwo, muszę je wykopać i gdzieś posadzić, a jak będą chętni wydam
stipa super po zimie, łącznie z sadzonkami od ciebie
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:02, 22 sty 2015

Do góry
Przy łagodnych zima stipa nie wymarza, przy długich i mokrych wygnije..... ale się rozsiewa i można siewki przesadzać tam gdzie nam pasuje..... a resztę trzeba niestety wypielić.
Carexy przy mroźnych zimach też potrafią wymarznąć, a na pewno zbrzydnąć.

Jedne i drugie trawki mam bo je lubię.. nawet z tymi wadami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies