Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 11:44, 13 sty 2015

Wczoraj w końcu po chorobie na obchód wyszłam i się wściekłam. Kupę krokusów mam powyłamywanych jakby na złość i rozszarpanych, a na jednej rabacie, gdzie od dwóch lat mam kłopot z nornicami mam od góry dziury jakby ktoś szedł i trzonkiem grubym walił w ziemię dziury robiąc. Ale to nie są takie tam sobie dziury. To są dziury, w których powinny być krokusy! Tylko ostatnia łuska i korzonki są w ziemi a poza tym PUSTKAAAAA!!!!

Tak wyglądają te dziury

Obok walają się resztki krokusów,które lada moment mogły zakwitnąć

a w środku - ostatnia łupinka krokusowej cebulki i korzonki

anka_ 12:00, 13 sty 2015

Nornice miały wyżerkę. Wiem Agnieszko jak to wkurza. Niestety u mnie podobnie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Juzia 12:18, 13 sty 2015

Bogdzia 21:13, 13 sty 2015

Chyba nornice (korytarzy nie widac). Tak miałam kiedys z tulipanami posadzonymi w koszyczkach a nornice weszły od góry i je zjadły i odtąd nie stosuję koszyczków.
agniecha973 22:24, 13 sty 2015

No niestety, nękają mnie te stwory i to ciągle na tych samych rabatach. Muszę się wziąć za nie ostrzej, bo walczę z nimi jak mi naszkodują, a potem zapominam. Muszę zacząć regularnie tępić i może ograniczę to towarzystwo.
Na pocieszenie dzisiejsze wrzosowisko.

agniecha973 22:28, 13 sty 2015

Oprócz kiełkujących krokusów znalazłąm jednego hiacynta wystawiającego pąka. Szukałam przebiśniegów w trzech miejscach i nic.

A Louis Odier chyba nie przestał rosnąć...

grembosia 22:41, 13 sty 2015

agniecha973 napisał(a)
Wczoraj w końcu po chorobie na obchód wyszłam i się wściekłam. Kupę krokusów mam powyłamywanych jakby na złość i rozszarpanych, a na jednej rabacie, gdzie od dwóch lat mam kłopot z nornicami mam od góry dziury jakby ktoś szedł i trzonkiem grubym walił w ziemię dziury robiąc. Ale to nie są takie tam sobie dziury. To są dziury, w których powinny być krokusy! Tylko ostatnia łuska i korzonki są w ziemi a poza tym PUSTKAAAAA!!!!

Tak wyglądają te dziury

U mnie dokładnie tak samo wygląda, zastanawiałam się właśnie co to za dziwne otwory mi się porobiły, ktoś nawet u mnie sugerował, że to od deszczu...

Masz jakiś sprawdzony sposób na nornice? Do tej pory nie miałam z nimi problemu.
agniecha973 22:46, 13 sty 2015

Nic sprawdzonego. Trutka - raz jako pasta w saszetkach, raz jako granulki. Było też gazowanie i karbidowanie. To jednak wszystko na chwilę pomaga, one się muszą mnożyć na potęgę, więc trzeba regularnie regulować stan populacji.
bdan 07:56, 14 sty 2015

Dziękuję Ci za informację dot. wyciskarki. Napisz jeszcze proszę, czy ogólnie warto kupić, czy często z niej korzystasz, i jak z myciem. Boje się, że to będzie słomiany zapał, i potem tylko na kuchni będzie stać i miejsce zabierać.
No i jak ewentualnie z gwarancją
Ewa poleca Angel 7500, ale dla mnie po poza moimi możliwościami finansowymi.
Rozważam jeszcze ewent. Huroma, podobne granice cenowe jak Twoja. I to dla mnie już są duże kwoty, jest też polski Eldom pj400, dużo tańszy, opinie nie najgorsze.

Tutaj tez szukałam informacji
http://www.akademiawitalnosci.pl/tag/soki-wyciskane/
ogólnie ciekawa strona, można sobie poczytać, raczej rzeczy oczywiste, ale polecam poszperać po innych zakładkach
http://www.akademiawitalnosci.pl/zdrowe-odzywianie-od-czego-zaczac-czarna-lista/
anka_ 17:23, 22 sty 2015

Agnieszko masz może fotkę Stipa brachytricha?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies