Jak to fajnie się ogląda .....piękne ogrody chociaż jest ciężko ( fizycznie ) to i tak sprawia tyle przyjemności
Śliczne kule chyba nie mogłaś się zdecydować na jeden kolor hihihi
twoje szałwia jakaś taka rozkrzewiona moja to tylko jeden patyk do góry i już
zaraz napiszę na priv
Asiu, moja hortensja przy Twoich to jeszcze maluszek Może kiedyś będzie taka piękna jak Twoje
Szałwie kocham. To bylinki zupełnie bezproblemowe. Same się rozsiewają, można je dzielić, ładnie i szybko się rozrastają i zaczynają kwitnąć. Z obu stron tarasu mam posadzone na rabatach (każda około metr na metr) i pochodzą z jednej mateczne sadzonki kupionej dwa lata temu. Sadziłam je pojedynczo co 20-30 cm, bo jeszcze małe, ale gdy podrosną,nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przesadzić w inne miejsce. Nie sądzę, by im to zaszkodziło, biorąc pod uwagę, co ja z nimi wyczyniam
Lawenda rośnie obok szałwii i ładnie się z nią komponuje
Zdjęcie pokazuje stan na dziś na jednej rabatce, na drugiej szałwia trochę mniejsza.
Szałwię polecam gorąco! W moim ogrodzie rośnie najbardziej popularna fioletowa oraz biała, ale jest jeszcze niebieska, też śliczna.
Miłego wieczoru i długiego weekendu
Jagoo... murek wpasowany idealnie! Otynkowany ładne tło daje dla roślin i rabata z wiśniami od razu lepiej wygląda...bo ją widać!
Bardzo fajnie to wyszło...i wcale nie niechcący
Szałwia u Ciebie bardziej mi się podoba niż u innych...nie wiem czemu?
Przez połączenie z innymi roślinami???
Chyba sobie zafunduję
I teraz: propozycje nasadzeń poproszę. To, co przyszło mi do głowy w pierwszej kolejności to: na obrzeża bukszpan albo cis; przy samym tarasie róże; prawa ćwiartka róża pnąca lub jaśminowiec plus szałwia omszona; lewa ćwiartka białe róże plus lawenda; środek trawy i zakupione ostatnio świerki, kuszą mnie rojniki; może tu pacnę kilka głazików (niedużych). Co myślicie? Co między róże? Wiecie - gardenpuzzle wszystko przyjmie, tylko, że rzeczywistość jest inna… słaba jestem w okrywowych - help.
Dobrze widzisz to ta szałwia z giełdy … a szałwie u Pani w kwiaciarni strasznie suche , nie wzięłam …
Graby z kwiatonu , mają się dobrze, trochę żółte…mają świeże listki
Graby Lukasy , mają szkodnika, dwa razy zrobiłam oprysk, jest poprawa , ale nie ma ani jednego świeżego listka …. może ten szkodnik zatrzymał rozwój …. i bojem się je ciąć … każda gałązka inna …
Śliczna stipa, ja dopiero dzisiaj swoją wysadziłam bo nowa rabata powoli i w bólach się tworzy.
U Ciebie tyle ciekawych roślin, a ogród cudnie rozkwitł.
pozdrawiam
Cieszę,się ,że podoba Ci się szałwia ,bo bałam się,że Cię na nią namawiam a Ci się nie spodoba .A żurawki chyba za gęsto posadziłaś ,o one sporo się rozrastają.
Jolui tak będzie, innej opcji nie ma. Dawniej przed piwoniami były wyłącznie warzywne rabatki, teraz też są, ale już powoli szykuję przeciwwagę kolorystyczną.Będą dalie, cynie,jeżówki,pysznogłówki i szałwia szt 1 2 Młode krzewy pęcherznicy diabelskiej, i chyba już wszystko, może jakieś kosmosy wetknę. Zobaczymy. Na razie wszystko powoli startuje.
Kolory, większość mieszanka.Za miesiąc już będzie nowy kolor po tej stronie
Gratulacje 5- setkowe Haniu. Róże to same rarytasy widzę. Ale najbardziej uśmiałem się przy tym rurociągu. Jak się rurka skróciła, to może wkopać troszkę konewkę. Zmajstruj takie coś. A te niebieskie "pałki" to kocimiętka jest czy szałwia?
U mnie na rabatach tez ciasnawo sie robi, chyba bede ja wiosna poszerzac i na nowo przemieszczac rosliny, niektóre posadziłam bez głowy, jedne wyłaża na drugie i zasłaniaja je... ale tak to jest jak sie nie ma doswiadczenia...