Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodnik Mimo Woli cd 06:20, 22 sty 2015

Do góry
Horcai przy takich zimach jak ostatnie trzy seozony stipa nie wymarza.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:53, 21 sty 2015

Do góry
Nie, stipa pięknie uzupełnia rabaty. Owszem, może wymarznąć, ale też zdąży się wysiać i na nowy sezon będziesz mić młodą stipę. Przy łagodnych zimach czasem nie wymarza
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:48, 21 sty 2015

Do góry
Dzięki Mala Mi aleś wykład szczeliła. Czyli stipa tylko do donic bo wymarznie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:16, 21 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Witaj Mala MI masz piękne trawy. Czy możesz mi powiedzieć co rośnie na tej rabacie i czym się różni carex od stipy? Stipa to ostnica a carex to turzyca? Gdzieś czytałam, że ostnicy niewolno dzielić, czy to prawda?
Przepraszam, że zanudzam, ale w Twoim ogrodzie jest tyle różnorodnych roślin, trawy byliny, iglaki, bukszpan jak to zrobiłaś że to wszystko do siebie pasuje? Czy ogród podzieliłaś na różne style? Proszę odpisz, bo mam kilkanaście roślin ze starego nasadzenia a szkoda mi ich wyrzucać.

Witaj..... na wstępie napiszę, że ja też jak Ty trochę rzeczy zrobiłam na opak...

Podaje jeszcze raz jakie trawy są w tej kępie:
Rozplenice jakieś zwykłe (nie pamiętam odmiany), zerbinus i miskant Graziella.
Czerwone pióropusze to Melepartusm ale on już poszedł z rabaty bo mi zasłaniał widok na skalniak.

Lubię każdy styl, wiec sobie tak zrobiłam ogród... dlaczego mam sobie odmawiać przyjemności, jeżeli mi to w niczym nie przeszkadza i mego zmysłu estetyki nie dobija do dna.. czasem tylko łapie doła, ale szybko się zbieram Ogród nie guma i jest jaki jest... musi mi to wystarczyć. Czy pasuje??? Chyba nie zawsze.. ale ... to nie arboretum z hektarami tylko niestety z arami

Stipy nigdy nie dzieliłam bo nie miałam takiej potrzeby.

Stipa od careksa się różni i to bardzo. Stipa wymarza.. ale się wysiewa, wiec sama się odradza na stanowisku. A nawet poz nim. Lubi sucho i słoneczko.
Carexy też czasami wymarzają i nie wszystkie do naszego klimatu się nadają. Są różne... też potrafią się wysiewać ,ale na efekt z nasion trzeba długo czekać.. ze 2-3 lata. Stipa w tym samym roku osiąga właściwe rozmiary. Stipa pod koniec sezonu jest brzydka, a carexy są w zasadzie takie same cały czas. Jednak stipa jest zwiewna i delikatna, a carexy już nie. Większość carexów nie lubi zbyt sucho, cześć rośnie w cieniu.. jest ich tak dużo, że porównanie do stipy jest trudne
Ostnica - Stipa 23:12, 21 sty 2015

Do góry
kupiłem dzisiaj takie nasiona (ostnica mocna Stipa Tenuissima):

ale wygląda na to, że powinno być cieniutka.

Z opisu na odwrocie można się też dowiedzieć że to "Wieloletnia ozdobna trawa".
Zobaczymy czy przemarznie.
Ostnica - Stipa 22:24, 21 sty 2015

Do góry
A tak wygląda ostnica mocna czyli Stipa tenacissima, jest szara i niepodobna zupełnie do S. tenuissima

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/566518/Stipa-tenacissima

Kłosy ma inne http://pt.wikipedia.org/wiki/Stipa_tenacissima

http://www.naturevivante.org/index.php?option=com_content&view=article&id=179:stipa-tenacissima-l&catid=46:la-flore&Itemid=64

Ostnica - Stipa 22:20, 21 sty 2015

Do góry
Stipa lessingiana wygląda "na oko" i na zdjęciu jak Stipa tenuissima, ale w sumie jest większa od niej i nie jest to ten sam gatunek.

Synonimy Stipa lessingiana to:

Stipa lessingiana var. zeberbaueri
Stipa lessingiana subsp. cyllenaea
Stipa lessingiana subsp. brauneri
Stipa lessingiana var. brauneri
Stipa cyllenaea
Stipa brauneri

Stipa tenuissima synonim Stipa tenuifolia (ostnica cieniutka).

Wg naszej wikipedii ostnica mocna to Stipa tenacissima (nie jest to to samo co S. tenuissima, bo nie ma synonimów)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostnica

http://en.wikipedia.org/wiki/Stipa_tenacissima

Dochodzenie w tej sprawie i uporządkowanie systematyki tego gatunku pozostawiłabym botanikom, ja jestem za cienka w tym zakresie Wg mnie używanie nazwy ostnica mocna dla Stipa tenuissima jest nieprawidłowe i wynika z pomyłki. bo nazwa jest bardzo podobna.
Ostnica - Stipa 21:42, 21 sty 2015

Do góry
witam,

przeglądając strony www napotykam różne nazewnictwo:

1. Ostnica mocna - Stipa tenuissima
2. Ostnica cieniutka - Stipa tenuissima
3. Ostnica cieniutka - Stipa lessingiana

dodatkową często różne nazwy opatrzone są tymi samymi fotografiami.
To wszystko to jest ta sama roślina?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:59, 21 sty 2015

Do góry
Witaj Mala MI masz piękne trawy. Czy możesz mi powiedzieć co rośnie na tej rabacie i czym się różni carex od stipy? Stipa to ostnica a carex to turzyca? Gdzieś czytałam, że ostnicy niewolno dzielić, czy to prawda?
Przepraszam, że zanudzam, ale w Twoim ogrodzie jest tyle różnorodnych roślin, trawy byliny, iglaki, bukszpan jak to zrobiłaś że to wszystko do siebie pasuje? Czy ogród podzieliłaś na różne style? Proszę odpisz, bo mam kilkanaście roślin ze starego nasadzenia a szkoda mi ich wyrzucać.
Ogród zmyślony 11:04, 21 sty 2015

Do góry
myszorek napisał(a)
Dziękuję bardzo. Dzisiaj wracam z kolejnym kawałkiem mojego świata. Jak wiecie ja monotematyczna jestem- stipa, lawenda...

Coś wspaniaego!
mam nadzieję, że razem z wiosną wrócisz do nas i będziesz nas dalej czarowała
Ogródek Iwony 17:42, 20 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iwonko a masz jakieś zdjęcie tej rabaty? Aby plan znależć musiałam robić cofaj, cofaj i zasnęłam
Dla mnie za dużo bylin na tej rabacie, bedzie łyso zimą. Więc nie wiem czy Ty ją w ogóle widzisz zimą , przechodzisz obok niej poza sezonem?
O ile byliny wyglądaja nawet zima fajnie to kanny, dalie wykopiesz i będzie łyso. Przy lekkich zimach trytomy z podwiązanymi liśćmi nawet fajnie wyglądają. Ja bym jednak dosadziła traw aby zimą nie było łyso. Wydaje mi sie, że buk w tym miejscu jest ok, ale pokaż jakąś fotkę . Do jeźowek i begenii obowiązkow jakąś trawę np. Stipe aby zakryć brzydkie oedy zimą. Stipa lubi wymarzać ale za to sie rozsiewa, więc co roku można odnawiać.

Na takiej ognistej rabacie fajnie by wyglądałyby carex buchanani i rozplenice. - mialyby podobny pokroj a kolory odmienne. Nie obawiaj sie traw w bylinach, bedzie pieknie

Marzenko, tutaj masz zdjęcie tej rabaty:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/769898/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/769901/original.JPG
Chodniczek będzie poprawiany na prostokątny. Wiosną, jeszcze przed robieniem rabaty.
A od tej strony jest lista roślinek na rabatę i plan nasadzeń
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=353
Przy buku na pewno chciałam bergenię i trawki, zaproponowałam Ice Dance, ale może dołożyć jeszcze berberys kulki (Admiration albo Bagatelle? ) i Carex Bronze?
I jaki Buk posadzić? Niedaleko jest balkon (prawie go widać na drugiej fotce - dolną linię)
A tu zmieniłam plan nasadzeń, bo chyba Kanna jest wyższa od Trytomy ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=355
Z traw będzie Miskant, Frosted Curls, Ice Dance.
Masz rację, by dodać jeszcze rozplenicę. Pomyślę, gdzie ją wsadzić.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:28, 20 sty 2015

Do góry
z resztą oglądnij sobie całą Charlotte, to coś w Twym stylu

jeszcze to:

http://www.charlotterowe.com/decked_roof_terrace.htm

p.s. podświetlona stipa jest cudna... a Ty myślałaś o podświetleniu tej donicy?
Ogródek Iwony 07:00, 20 sty 2015

Do góry
Iwonko a masz jakieś zdjęcie tej rabaty? Aby plan znależć musiałam robić cofaj, cofaj i zasnęłam
Dla mnie za dużo bylin na tej rabacie, bedzie łyso zimą. Więc nie wiem czy Ty ją w ogóle widzisz zimą , przechodzisz obok niej poza sezonem?
O ile byliny wyglądaja nawet zima fajnie to kanny, dalie wykopiesz i będzie łyso. Przy lekkich zimach trytomy z podwiązanymi liśćmi nawet fajnie wyglądają. Ja bym jednak dosadziła traw aby zimą nie było łyso. Wydaje mi sie, że buk w tym miejscu jest ok, ale pokaż jakąś fotkę . Do jeźowek i begenii obowiązkow jakąś trawę np. Stipe aby zakryć brzydkie oedy zimą. Stipa lubi wymarzać ale za to sie rozsiewa, więc co roku można odnawiać.

Na takiej ognistej rabacie fajnie by wyglądałyby carex buchanani i rozplenice. - mialyby podobny pokroj a kolory odmienne. Nie obawiaj sie traw w bylinach, bedzie pieknie
Ogród z tatarakiem w tle 23:13, 19 sty 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Mam jeszcze taka fotke z ogródka Sylwi, gdzie też jest rabata z kulkami, szałwią i trawkami. Czy orientujesz sie, co to za trawka?

I to jest to Kasiu
Moim zdaniem to turzyca FC,a w donicach na pewno stipa.
I znowu będzie trudno zasnąć
Przemyśl Kasiu tę rabatę na środku trawnika, ja bym ją zlikwidowała. Ale o tym może później żeby Ci w głowie za dużo nie mieszać.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:39, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.

O matulu, dobrze, że siedzę, bo bym padła Danusiu, wielkie dzięki Ale mam gotowca, no nie spodziewałam się
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:59, 19 sty 2015

Do góry
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.
Ostnica - Stipa 22:06, 18 sty 2015

Do góry
martaibartek napisał(a)
Bogumiło a jaką ostnicę wysiewałaś? miałaś swoje nasiona czy kupione? pięknie ci wzeszły tfu tfu, żeby nie zapeszyć
To Stipa tenuissima...nasionka są moje,zebrałam jesienią.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:19, 18 sty 2015

Do góry
beta napisał(a)
Magda, kiedy tniesz seslerię?...a może jej się wcale nie tnie?...jakoś przegapiłam tą lekcję

Zostaw na razie seslerię w spokoju. Wiosną usuń tylko zółte części...a potem jak będzie brzydka to możesz ciachnąć nisko i za 2 tyg będzie piękna.

ps. to dotyczy sesleri skalnej...ale myślę, że z każdą tak możesz zrobić

siakowa napisał(a)
Magda pięknie to wygląda ! Trawy jeszze zielone.niektore jakby jesien dopiero byla a brunnera wymiata

Pozdrawiam :-*

Masz rację...niektóre trawy a zwłaszcza carexy i stipa wyglądają jakby zimy nie było. No ale w sumie to zima u nas kiepska...

malkul napisał(a)
ależ sie zatrawiło u ciebie w tym zeszlym sezonie, barzo korzystne te zmiany podoba sie mi

Mi też
W cieniu - zacieniona 21:01, 17 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

a to jest Pony Tails odmiana?
Aniu...wydaje mi się,że to jest ta sama,tylko występuje pod inną nazwą...
Wieloletnia to chyba Stipa pennata.
W cieniu - zacieniona 20:50, 17 sty 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Jolu...na razie tylko stipa wykiełkowała...werbena jeszcze śpi.

Stipa tenuissima...nie wiem czy dobrze napisałam...

Poszukam nasion tej wieloletniej.

a to jest Pony Tails odmiana?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies