Nie, stipa pięknie uzupełnia rabaty. Owszem, może wymarznąć, ale też zdąży się wysiać i na nowy sezon będziesz mić młodą stipę. Przy łagodnych zimach czasem nie wymarza
Witaj..... na wstępie napiszę, że ja też jak Ty trochę rzeczy zrobiłam na opak...
Podaje jeszcze raz jakie trawy są w tej kępie:
Rozplenice jakieś zwykłe (nie pamiętam odmiany), zerbinus i miskant Graziella.
Czerwone pióropusze to Melepartusm ale on już poszedł z rabaty bo mi zasłaniał widok na skalniak.
Lubię każdy styl, wiec sobie tak zrobiłam ogród... dlaczego mam sobie odmawiać przyjemności, jeżeli mi to w niczym nie przeszkadza i mego zmysłu estetyki nie dobija do dna.. czasem tylko łapie doła, ale szybko się zbieram Ogród nie guma i jest jaki jest... musi mi to wystarczyć. Czy pasuje??? Chyba nie zawsze.. ale ... to nie arboretum z hektarami tylko niestety z arami
Stipy nigdy nie dzieliłam bo nie miałam takiej potrzeby.
Stipa od careksa się różni i to bardzo. Stipa wymarza.. ale się wysiewa, wiec sama się odradza na stanowisku. A nawet poz nim. Lubi sucho i słoneczko.
Carexy też czasami wymarzają i nie wszystkie do naszego klimatu się nadają. Są różne... też potrafią się wysiewać ,ale na efekt z nasion trzeba długo czekać.. ze 2-3 lata. Stipa w tym samym roku osiąga właściwe rozmiary. Stipa pod koniec sezonu jest brzydka, a carexy są w zasadzie takie same cały czas. Jednak stipa jest zwiewna i delikatna, a carexy już nie. Większość carexów nie lubi zbyt sucho, cześć rośnie w cieniu.. jest ich tak dużo, że porównanie do stipy jest trudne
Dochodzenie w tej sprawie i uporządkowanie systematyki tego gatunku pozostawiłabym botanikom, ja jestem za cienka w tym zakresie Wg mnie używanie nazwy ostnica mocna dla Stipa tenuissima jest nieprawidłowe i wynika z pomyłki. bo nazwa jest bardzo podobna.
Witaj Mala MI masz piękne trawy. Czy możesz mi powiedzieć co rośnie na tej rabacie i czym się różni carex od stipy? Stipa to ostnica a carex to turzyca? Gdzieś czytałam, że ostnicy niewolno dzielić, czy to prawda?
Przepraszam, że zanudzam, ale w Twoim ogrodzie jest tyle różnorodnych roślin, trawy byliny, iglaki, bukszpan jak to zrobiłaś że to wszystko do siebie pasuje? Czy ogród podzieliłaś na różne style? Proszę odpisz, bo mam kilkanaście roślin ze starego nasadzenia a szkoda mi ich wyrzucać.
Iwonko a masz jakieś zdjęcie tej rabaty? Aby plan znależć musiałam robić cofaj, cofaj i zasnęłam
Dla mnie za dużo bylin na tej rabacie, bedzie łyso zimą. Więc nie wiem czy Ty ją w ogóle widzisz zimą , przechodzisz obok niej poza sezonem?
O ile byliny wyglądaja nawet zima fajnie to kanny, dalie wykopiesz i będzie łyso. Przy lekkich zimach trytomy z podwiązanymi liśćmi nawet fajnie wyglądają. Ja bym jednak dosadziła traw aby zimą nie było łyso. Wydaje mi sie, że buk w tym miejscu jest ok, ale pokaż jakąś fotkę . Do jeźowek i begenii obowiązkow jakąś trawę np. Stipe aby zakryć brzydkie oedy zimą. Stipa lubi wymarzać ale za to sie rozsiewa, więc co roku można odnawiać.
Na takiej ognistej rabacie fajnie by wyglądałyby carex buchanani i rozplenice. - mialyby podobny pokroj a kolory odmienne. Nie obawiaj sie traw w bylinach, bedzie pieknie
I to jest to Kasiu
Moim zdaniem to turzyca FC,a w donicach na pewno stipa.
I znowu będzie trudno zasnąć
Przemyśl Kasiu tę rabatę na środku trawnika, ja bym ją zlikwidowała. Ale o tym może później żeby Ci w głowie za dużo nie mieszać.
Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.
Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.
Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.
Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.