Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Iwk4 17:21, 21 sty 2015

Aniu, świetne porównanie rabaty z trawami. Nie sądziłąm, ze te piękności mają tylko 3 lata
Ja sie zakochałam
Wszystkiego najlepszego dla ciebie i wszystkich babć, co to czytają
horcia 18:59, 21 sty 2015

Witaj Mala MI masz piękne trawy. Czy możesz mi powiedzieć co rośnie na tej rabacie i czym się różni carex od stipy? Stipa to ostnica a carex to turzyca? Gdzieś czytałam, że ostnicy niewolno dzielić, czy to prawda?
Przepraszam, że zanudzam, ale w Twoim ogrodzie jest tyle różnorodnych roślin, trawy byliny, iglaki, bukszpan jak to zrobiłaś że to wszystko do siebie pasuje? Czy ogród podzieliłaś na różne style? Proszę odpisz, bo mam kilkanaście roślin ze starego nasadzenia a szkoda mi ich wyrzucać.
Madzenka 19:15, 21 sty 2015

Poproszę o meldunek pogodowo-ogrodowy, bom ciekawa czy wiosna nadchodzi
Krys 19:38, 21 sty 2015

najlepszego i dla dziadka tez
Krys 19:47, 21 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)
Jesteście gorsze ode mnie

Dziewczyny... u Kuklika znalazłam linka do prenumeraty Gardeners' World Polska za pół ceny, w promocji.. jak ktoś che to podaję namiar.. ja skorzystałam. 6zł za gazetę I do domu przytargają... bobma.. buziaki Kuklikowi za namiar
Gardeners' World Polska

tez kupiłam
EPODLAS 19:52, 21 sty 2015

A ja czekam u ciebie jak ciemierniki zakwitną. Pokaż fotki i koniecznie daj mi cynk żebym nie przegapiła.
Kacha123 20:00, 21 sty 2015

Aniu wszystkiego najlepszego!
monteverde 20:11, 21 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Prowadzę ogród rozsądnie....w miarę ekologicznie, na ile to możliwe, ale szowinistą eko nie jestem... przy moim areale produkcja gnojówek do oprysków i częste pryskanie.... nie wchodzi w rachubę. Jak mi coś niszczy moją pracę, moje rośliny, a trochę w to wsadziłam...to jak muszę to pryskam. Jak już muszę opryskać to stosując okresy bezpieczne dla pszczół i takie tam.. Jak mam alternatywę eko to wybieram eko.. W szklarni i warzywniku niczym nie pryskam, ani eko, ani nie eko.. po prostu jak samo nie da rady to nie mam nic.. pryskane mogę kupić w sklepie. Nie pryskam nad oczkiem.. samo musi dać radę..szkoda rybek.
Opuchlaki próbowałam wytępić nicieniami i wrotyczem....

Resztę pryskam jak muszę, ale dopiero jak coś się dzieje poważnego (nie histeryzuję z powodu kilku mszyc, kilku plamek, jak byliny łapią mączniaka to wycinam, mączlika olewam, bo to walka z wiatrakami).. profilaktycznie to tylko promanal czasami miedzian .. Bukszpan czy inne drzewa po przycięciu staram się opryskać profilaktycznie na grzyba.. ale tylko staram się.....

Nie kocham kretów ani nornic...

Eko nie jestem.
Super opis a porównanie traw niesamowite jak rośliny potrafią się odwdzięczyć za to, że się o nie dba pozdrówka

ana_art 20:52, 21 sty 2015

no i jak nie kochać traw? jak?
Mala_Mi 21:39, 21 sty 2015

Kasya napisał(a)
No trawy na tej ostatniej fotce to rewelacja
A jakie są te twoje miskanty ?
Jakbys coś jeszcze kiedyś odmladzala to proszę o mnie pamiętać

Rozplenice jakieś zwykłe (nie pamiętam odmiany), zerbinus i miskant Graziella.
Czerwone pióropusze to Melepartusm ale on już poszedł z rabaty bo mi zasłaniał widok na skalniak.

Moje trawy nie nadają się do wysyłki, bo bryła po podzieleniu jest ogromna, oblepiona gliną (nie do usunięcia) i waży tonę. Po podzieleniu liczę, że 2 lata ich nie będę ruszać Na szczęście bo to ciężka praca. Wykopana bryła waży ponad 50 kg.