Iwonko wiem, że trawki nie Twoje ale sam fakt, że się za to chcesz wziąć i fotki Joasi, ze dla chcącego nic trudnego ... ja na razie troszku czasu mało mam, czterolatek i ciut ponad roczny szkrab ... ale jak podrosną myślę, że czasu będzie więcej i też będę mogła pokombinować. Ogródkowe działania też weekendowo nadrabiam, lub jak maluszek śpi a drugi w przedszkolu ale dajemy radę i plany i chęci na realizację wielkie a co!! pozdrawiam Cię Iwonko
Marzenko,
nie mogę się doczekać wiosny a dzięki wysiewom będę ją miała w domu.
Pewnie i moja stipa w tym roku przeżyje ale ja lubię mieć zapas tak na wszelki wypadek. Z sadzonkami nie mam problemu, rozchodzą się jak świeże bułeczki
Chcę też wymienić parę tych najstarszych bo mnie wnerwiały swoją wielkością, wolę jak są troszkę mniejsze i młodsze
A tojeść? zobaczymy co pokaże latem
pozdrawiam
...zostawiłam ubiegłoroczne kępki stipy ale nie jestem pewna jak przezimuje...to moja druga przygoda..może mam na Z. siewki?
Postanowiłam nie ryzykować i wysiałam nasionka.Termin siewu jest dla mnie sprawdzony...ubiegłoroczny był podobny.
Pięknie ci stipa wzeszła. Siałam 2 lata temu i do dzisiaj rośnie, mam nadzieję że i w tym roku przezimuje.
Moim zdaniem nie jest dla niej za wcześnie na wysiewy, ona nie przyrasta w ekspresowym tempie, a tak to jest nadzieja że posadzisz do gruntu większe kępki.
Agatko,to dokładnie ta tojeść i już nie mogę się doczekać co pokaże w tym roku i czy wogóle przeżyłą.
Cieszę się że stipy Ci pięknie rosną, przy takiej zimie jak obecna przeżyje
Rozplenica Rubrum u mnie też nie powschodziłą, nasionka mogły być niedojrzałe. W tym roku nie będę jej siała to będzie miejsce na inne roślinki.
Wypatrzyłam u Ciebie stokrotkę afrykańską, jest piękna to spróbuję ją sama wysiać. Taki mały eksperyment
buziaki
Joasiu czy to jest ta tojesć z ostatniej Chelsa Flauer
Mam nadzieję, że stipa od Ciebie mi przezimujebo wseszłami obłednie
Rozplenica purpurowa niestey nie, nasionka jeszcze mi zostały, czy one mamją jeszcze szansę wykiełkować, tylko podpowiedz mi, co mam robić i jak, o nie dbać, żeby mi wszeszły?
Beatko, nie, nie Stipa jest Joasi, Joasia wstawiła link do swojego wątku
Ona ma piękny ogród i nasionka stipy. Takie siewki są moim marzeniem. Mam nadzieję, że mi też tak się uda, Joasia pokazała fotkę na zachętę
Rabata w pudrowym różu też jest śliczna Powodzenia.
Stipa pięknie wyrosła Ależ się poczułam dumna...matka chrzestna
Szemusiu, a ta rabatka ogrodowiskowa świetnie wyszła.
Pochwal się swoim ogrodem bo coś czuję że jest co pokazać.
Miło mi Szemusiu, zapraszam jak najczęściej
Jeszcze parę dni i ruszymy z wysiewami, to dla mnie najmilszy okres...lubie obserwować jak roślinki z maleńkich nasionek budzą się do życia, rosną na naszych oczach. A jak ładnie wyrosną to satysfakcja przeogromna.
Zachęcam do zabawy z nasionkami.
Super że Twoja stipa tak pięknie wyrosła.
To może tak za ciosem inne trawki? kostrzewa sina, miskanty, rozplenice
pozdrawiam, wiosna tuż, tuż...
A dlaczego miałoby się nie dać Iwonko?
Z 2-letniego doświadczenia ze stipą śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najłatwiejszych w uprawie roślinek. Słoneczny parapet, nie przesadzić z wodą i sukces murowany.
Na zachętę fotka stipy własnej produkcji 2014 r. tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=8
Joasiu, jak teraz kopiuję, to zrobiłam sobie foldery z nazwami wątków, wtedy wiem, z czyjego ogrodu jest
Na fotce jest stipa, prawda? Pamiętasz o nasionkach? Pewnie tak
Stipia już tam rośnie
zobaczymy, czy przetrwa zimę.
nie widziałam zestawienia lawendy z białą różą... Elfe jest bardziej pistacjowa, niż biała.
Może i wypróbuję to zestawienie lawendowe ... zawsze można zmienić, jak się nie sprawdzi
Pozdrawiam zaglądających. Rzadko zaglądałam, bo tochę zajęć zaległych miałam
Tak Ewo, to stipa. Pewnie się dziwisz, że takie marne te kępki. Porównania z Twoimi nie ma, bo moje trzy razem nawet połowy jednej u Ciebie nie czynią. Z trawami zaczęłam zabawę w minionym roku i dopiero się uczę.
Zostawiłam ją na straty, ale jak zimę uda jej się przetrwać, to się nie obrażę. Mam sporo nasion i niedługo rozpocznę siewy.