Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

bogumila 19:58, 16 sty 2015

Jeszcze nie zaglądałam do sklepu z nasionkami...mus coś dokupić...niedługo już będziemy się bawić parapetowo.Czy w tym roku też coś zasiejesz?
JoannA 20:21, 16 sty 2015

bogumila_bienko napisał(a)
Jeszcze nie zaglądałam do sklepu z nasionkami...mus coś dokupić...niedługo już będziemy się bawić parapetowo.Czy w tym roku też coś zasiejesz?

Miałam nie szaleć z wysiewami ale czarno to widzę
Mam w planach stipę, kosmos czekoladowy, dzwony irlandzkie, porcelankę, stokrotkę afrykańską i ryż ozdobny.
Te zwykłe kosmosy wysieję w ogrodzie.
Masz doświadczenie z wymienionymi roślinkami? Może coś podpowiesz.
bogumila 20:37, 16 sty 2015

JoannA napisał(a)

Miałam nie szaleć z wysiewami ale czarno to widzę
Mam w planach stipę, kosmos czekoladowy, dzwony irlandzkie, porcelankę, stokrotkę afrykańską i ryż ozdobny.
Te zwykłe kosmosy wysieję w ogrodzie.
Masz doświadczenie z wymienionymi roślinkami? Może coś podpowiesz.
Kosmos czekoladowy-nie wiem czy można z nasion,kupiłam kłącze ale nie przezimował w piwnicy...kwitnie na długich łodyżkach,u mnie się pokładał-mam mniej słońca.
Dzwony I. ...ładne zielone.Rosną bezproblemowo.
Stipę sieję obowiązkowo-bardzo ładnie rosła.
Porcelanka-miałam dwa rodzaje,ma mięsiste,pokładające się łodygi,dobra jako wypełniacz,silnie się rozrasta,potrzebuje dużo miejsca.
Stokrotka afrykańska-kupiłam w doniczkach,byłam z niej zadowolona.Miałam wysoką o pełnych kwiatach i niska.
Ryż -nie znam .
Kosmosy same się sieją...mam różowe i siarkowe,szukam białych.
JoannA 20:47, 16 sty 2015

Kosmos czekoladowy-nie wiem czy można z nasion,kupiłam kłącze ale nie przezimował w piwnicy...kwitnie na długich łodyżkach,u mnie się pokładał-mam mniej słońca.
Dzwony I. ...ładne zielone.Rosną bezproblemowo.
Stipę sieję obowiązkowo-bardzo ładnie rosła.
Porcelanka-miałam dwa rodzaje,ma mięsiste,pokładające się łodygi,dobra jako wypełniacz,silnie się rozrasta,potrzebuje dużo miejsca.
Stokrotka afrykańska-kupiłam w doniczkach,byłam z niej zadowolona.Miałam wysoką o pełnych kwiatach i niska.
Ryż -nie znam .
Kosmosy same się sieją...mam różowe i siarkowe,szukam białych.

Spróbuję z tym kosmosem czekoladowym, może się uda ale nie zakwitnie w pierwszym roku.
Te zwykłe kosmosy białe jak zbiorę jesienią nasionka u bratowej to wyślę. Teraz mam tylko 2 odcienie różu.
Porcelankę i stokrotkę planuję do obsadzenia donic.
bogumila 20:49, 16 sty 2015

JoannA napisał(a)

Spróbuję z tym kosmosem czekoladowym, może się uda ale nie zakwitnie w pierwszym roku.
Te zwykłe kosmosy białe jak zbiorę jesienią nasionka u bratowej to wyślę. Teraz mam tylko 2 odcienie różu.
Porcelankę i stokrotkę planuję do obsadzenia donic.
Też miałam podobny zamiar.Porcelanka będzie zwisać,ma długie pędy,tylko delikatne,wodniste,kruche.Kosmos trzeba przezimować w piwnicy.
JoannA 20:57, 16 sty 2015

Kosmos trzeba przezimować w piwnicy.

Sporo czytałam i rzeczywiście on nie zimuje w gruncie. Ale tak się uparłam że muszę go mieć w ogrodzie, w sprzedaży u mnie nie spotkałam to postanowiłam spróbowac z nasionkami. Może się uda i zarażę inne dziewczyny
A zimować będzie w garażu bo piwnicy niestety nie posiadam.
bogumila 21:00, 16 sty 2015

JoannA napisał(a)

Sporo czytałam i rzeczywiście on nie zimuje w gruncie. Ale tak się uparłam że muszę go mieć w ogrodzie, w sprzedaży u mnie nie spotkałam to postanowiłam spróbowac z nasionkami. Może się uda i zarażę inne dziewczyny
A zimować będzie w garażu bo piwnicy niestety nie posiadam.
Kupowałam w OBI w kapersie.Trzeba dokładnie patrzeć,czy ma zdrowe kłącza.
JoannA 21:07, 16 sty 2015

Kupowałam w OBI w kapersie.Trzeba dokładnie patrzeć,czy ma zdrowe kłącza.

Dziękuję Bogusiu, muszę się dokładniej rozejrzeć
szemusia 21:08, 16 sty 2015

Joasiu, ja z wiosną znów njaczęstszym gościem u Ciebie (choć zaglądam systematycznie cały czas ). Ubiegłej wiosny idąc za Twoim przykładem wysiałam stipę, pieknie wyzeszła i ozdabia ogród do tej pory. Więc dla mnie jesteś wyrocznią w sianiu nasionek. Zresztą, każdy/a z Was ma ogromną wiedzę. Super, że się nią dzielicie.
Pozdrawiam, byle do wiosny...
JoannA 21:23, 16 sty 2015

szemusia napisał(a)
Joasiu, ja z wiosną znów njaczęstszym gościem u Ciebie (choć zaglądam systematycznie cały czas ). Ubiegłej wiosny idąc za Twoim przykładem wysiałam stipę, pieknie wyzeszła i ozdabia ogród do tej pory. Więc dla mnie jesteś wyrocznią w sianiu nasionek. Zresztą, każdy/a z Was ma ogromną wiedzę. Super, że się nią dzielicie.
Pozdrawiam, byle do wiosny...

Miło mi Szemusiu, zapraszam jak najczęściej
Jeszcze parę dni i ruszymy z wysiewami, to dla mnie najmilszy okres...lubie obserwować jak roślinki z maleńkich nasionek budzą się do życia, rosną na naszych oczach. A jak ładnie wyrosną to satysfakcja przeogromna.
Zachęcam do zabawy z nasionkami.
Super że Twoja stipa tak pięknie wyrosła.
To może tak za ciosem inne trawki? kostrzewa sina, miskanty, rozplenice
pozdrawiam, wiosna tuż, tuż...