Miałam nie szaleć z wysiewami ale czarno to widzę
Mam w planach stipę, kosmos czekoladowy, dzwony irlandzkie, porcelankę, stokrotkę afrykańską i ryż ozdobny.
Te zwykłe kosmosy wysieję w ogrodzie.
Masz doświadczenie z wymienionymi roślinkami? Może coś podpowiesz.
Kosmos czekoladowy-nie wiem czy można z nasion,kupiłam kłącze ale nie przezimował w piwnicy...kwitnie na długich łodyżkach,u mnie się pokładał-mam mniej słońca.
Dzwony I. ...ładne zielone.Rosną bezproblemowo.
Stipę sieję obowiązkowo-bardzo ładnie rosła.
Porcelanka-miałam dwa rodzaje,ma mięsiste,pokładające się łodygi,dobra jako wypełniacz,silnie się rozrasta,potrzebuje dużo miejsca.
Stokrotka afrykańska-kupiłam w doniczkach,byłam z niej zadowolona.Miałam wysoką o pełnych kwiatach i niska.
Ryż -nie znam .
Kosmosy same się sieją...mam różowe i siarkowe,szukam białych.
Spróbuję z tym kosmosem czekoladowym, może się uda ale nie zakwitnie w pierwszym roku.
Te zwykłe kosmosy białe jak zbiorę jesienią nasionka u bratowej to wyślę. Teraz mam tylko 2 odcienie różu.
Porcelankę i stokrotkę planuję do obsadzenia donic.
Sporo czytałam i rzeczywiście on nie zimuje w gruncie. Ale tak się uparłam że muszę go mieć w ogrodzie, w sprzedaży u mnie nie spotkałam to postanowiłam spróbowac z nasionkami. Może się uda i zarażę inne dziewczyny
A zimować będzie w garażu bo piwnicy niestety nie posiadam.
Joasiu, ja z wiosną znów njaczęstszym gościem u Ciebie (choć zaglądam systematycznie cały czas ). Ubiegłej wiosny idąc za Twoim przykładem wysiałam stipę, pieknie wyzeszła i ozdabia ogród do tej pory. Więc dla mnie jesteś wyrocznią w sianiu nasionek. Zresztą, każdy/a z Was ma ogromną wiedzę. Super, że się nią dzielicie.
Pozdrawiam, byle do wiosny...
Miło mi Szemusiu, zapraszam jak najczęściej
Jeszcze parę dni i ruszymy z wysiewami, to dla mnie najmilszy okres...lubie obserwować jak roślinki z maleńkich nasionek budzą się do życia, rosną na naszych oczach. A jak ładnie wyrosną to satysfakcja przeogromna.
Zachęcam do zabawy z nasionkami.
Super że Twoja stipa tak pięknie wyrosła.
To może tak za ciosem inne trawki? kostrzewa sina, miskanty, rozplenice
pozdrawiam, wiosna tuż, tuż...