Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 18:17, 16 sty 2015

Danusiu, Kasiu, Ewo, dziękuję za troskę, już lepiej.
Iwk4 18:21, 16 sty 2015

siakowa napisał(a)
...
oj jak ja czekam na tą ognista rabatę ale będzie widok

Kasia, trochę będzie trzeba poczekać. Bo jak nasadzenia założę w tym roku, to efektu od razu nie będzie wielkiego.
Jak tak patrzę na siewki mojej trytomy i fotkę od Małej Mi, to się zastanawiam, ile czasu potrzeba, aby takie wielkie urosło?
Iwk4 18:41, 16 sty 2015

JoannA napisał(a)

Iwonko to stipa.
Nasionka wyślę jutro, już przygotowane do wysyłki

Joasiu, mam banana na twarzy. A jak jeszcze się uda wyhodować, to będzie pełnia szczęścia.
JoannA 18:50, 16 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

Joasiu, mam banana na twarzy. A jak jeszcze się uda wyhodować, to będzie pełnia szczęścia.

A dlaczego miałoby się nie dać Iwonko?
Z 2-letniego doświadczenia ze stipą śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najłatwiejszych w uprawie roślinek. Słoneczny parapet, nie przesadzić z wodą i sukces murowany.
Na zachętę fotka stipy własnej produkcji 2014 r. tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=8

Iwk4 19:18, 16 sty 2015

Już wzdycham, fotkę zostaw.
Madzenka 19:56, 16 sty 2015

Z trytomy w dwa sezony będziesz miała duża dorodna kępę
Gardenarium 20:01, 16 sty 2015

Muszę pochwalić, niesamowite efekty z wysiewów, naprawdę, trytoma też się uda, popieram ją na tą ognistą rabatę. Z kannami będzie jak w dżungli, do tego jaskrawe plamy kolorów kwiatów. To będzie ogród z charakterem

Instagram Ogrodowiska
Iwk4 20:35, 16 sty 2015

Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Gardenarium napisała:

"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego.."
Iwk4 20:47, 16 sty 2015

Marzeno, pocieszyłaś mnie
beata_m 21:19, 16 sty 2015

hej Iwonko, Kochana Ty to masz zacięcie. Własna hodowla, super!!! Takie zdjęcia dają wiarę, że i można samemu! No i ognista rabatka! Pomarańcz i czerwień! Super. Ja zaczytywałam się ostatnio w rabacie w pudrowym różu na razie zdecywoałam się u siebie na różowy ale myślę, że jak nabiorę wprawy w łączeniu to czerwień i pomarańcz też gdzieś umiejscowie. Pozdrawiam ciepło