Bo na Śląsku to tradycja wielorodzinnosc w jednym domu w jednej izbie.
Zawsze sobie myślę jak oni się chowali w jednej kuchni 10 osób. Jeszcze co najważniejsze słuchano i nadal przynajmniej ja starszych. Nie do pomyślenia aby był sprzeciw.
Elu dzięki, ma zmarszczki, ale na swoje lata i tak fajnie wygląda.
Oby wymyślili ten lek, bo strach się bać. Więcej kobiet choruje, na razie nie doczytałam, aby było to dziedziczne.
No mamy coraz lepsze drogi, ciekawe czy ja sobie poradzę na tylu pasach, mało teraz w trasy jeżdżę, no ale mamy GPS.Buziaki
Mamusia jak modelka bardzo dobrze wygląda ona z tych chyba co zmarszczek nie mają. Pogoda ducha to bardzo dobra rzecz. Ostatnio oglądałam film nie pamiętam jak zwykle tytułu od razu przypomniałaś mu się. Lek jest testowany więc jest nadzieja.
Był wczoraj i dzisiaj na działce spokój w przyrodzie nic się nie dzieje. Nic nie robię mam tam jakieś drobne robótki, ale nie robię
Chodzę i spaceruje bo sucho i spokoj. Wszędzie w parkach pełno ludzi a tu spokój więc chodzę wzdłuz i wszerz. D
Dzisiaj objezdzalismy Warszawę ale drogi. Dobrze, że eMus taki mądry i wie gdzie jechać bo ja bym się pogubiła.
Masz przed sobą 8 pasow (trasy na Kraków, Wrocław, Katowice) i gdzie tu zjechać a z ślimaków następne trasy. Jezuniu ja bym jeździła do okola to nie dla mnie
Haniu ja tam już w cuda nie wierze. Dobrze aby Walenty był w śniegu.
Pamiętam jak dziś 7 kwietnia 2013 roku (nieszczęsny dla mnie i rodziny) do działki dojechać nie mogłam traktor przyjechał odgarniać śnieg bo ręcznie nie dało rady.
Obecnie rozległy ciepły wyż nad Europą. Teraz u nas na termometrze -1 w Wawie na wsi będzie -3.
Aniu rybki cały czas tak pływają w takim stadku. Powolne ruchy ogon lekko faluje aby jak najmniej energii wytrącić.
Dzisiaj zaglądałam do oczka woda przezroczysta widać na dnie kamienie, glonów nie ma. W doniczkach ok 70 cm w wodzie rosną lilie nie zmarzły widać pąki kwiatowe. Tez irysy żółte mają pod wodą zielone liście.
Trzeba przyznać, że jest pięknie co rok lepiej. Rozszerza się teren o nowe iluminacje. Ledy nie pobierają tyle prądu więc mozna szalec.
Miałam jechać w czwartek do Wilanowa tam też pięknie podobno,ale nie wszystkie dni tulipany się świecą. W czwartek pogoda nie za bardzo wiatr i deszcz to żadna przyjemność oglądania. W prostej linii ode mnie rzut beretem.
Fontanny na Podwalu na czas zimowy oświetlone zamiast wodotryskow. Trzeba zobaczyć może w nadchodzącym tygodniu.
Aniu do Katowic lub Krakowski dalej przez Rzeszów do Przemyśla.
Dzisiaj po spacerze zrobiliśmy objazdowke Wawy. Chosna, Pieczyska przepiękny kościół proszę zobaczyć są w necie fotki. Nastepnie Grójec wzdłuż drogi same sądy jabłoniowe, Mszczonów strefa ekonomiczna i największy aquapark i na autostradę do Nadarzyna i Ursynów za 2 lata tunelem przez Ursynów na Białystok. Tunel juz zasypany robią drogi dojazdowe.
Dawno nie jechałam ta trasa. Drogi dwupasmowe w jedną strone jazda prima sort.
Jeszcze 20 lat temu byle jak, teraz nie do poznania wszystko się zmienia na plus. Co parę kilometrów tablice unijne. Nie byłoby tych drog bez pomocy Unii. Nie byłoby tak rozwiniętego rolnictwa i sadownictwa. Każde gospodarstwo ma chłodnie przechowalnie jabłek.
Gryzę się w język i dalej nie pisze
U mnie też niby ciepło mrozu specjalnego nie ma wszystko jeszcze śpi. Widzę krokusy w trawie puściły liście. Nawet trawa w spoczynku.
Przyłożyłam ucho do brzóz i lekkie szmery słyszę.
Ryby w oczku poruszaja się bardzo powoli ospale. Tez mam taki dylemat z karmieniem, ale nie karmię.
Jest dużo bo starsi nie mają pojęcia jak przekazać gospodarstwo.
Można wydzierżawić na 10 lat dla dziecka i też dostaniesz emeryturę.
W każdym razie Basi darowizne gospodarstwa o ile to była darowizna można odkręcić zawsze. Czy ten młody człowiek o tym wie. Pewnie jakby wiedział inaczej by się zachowywał wobec swoich rodziców.
Pij herbatę z miodem i goździkami, możesz wziąć do ust że 2 goździki i je rzuc. Gozdziki zabijają bakterie używaj też dużo cynamonu.
Najlepszym sposobem aby nie przeziębia się to zażywanie kurkumy. Jedna pastylka na dzień wystarczy jeżeli kupujesz w aptece. Możesz kupić też jako sypka przyprawę i to pół łyżeczki albo rozcieńczyć albo do sałatek.
Kup sobie olej lniany pij każdy dzień 2 łyżki. Uzdrowicielską moc
Przeczytaj o miodzie Manuka 500 jest najdroższy i najbardziej uzdrowicielski. Czym niższe cyfry np 300, 200 tym tańszy.
Jesteś osłabiona i się choroba ima. Codziennie zażywaj Wit C ale dobrze przyswajalną. Ja zażywam z dzikiej róży w proszku.
Antybiotyki bardzo osłabiają organizm ale jak mus to mus.
Byłam wczoraj napisałam dużo, ale jak zwykle ostatnioprzyciskam nie te klawisze i idzie w eter.
Z racji,że moje dzieci są po szkołach muzycznych I i II stopnia synowe też jedna po Akademii muzycznej w Wawie klasa skrzypiec.
Więc prowadząc synów prawie za rączkę trzeba było utwory też znać i ich twórców. Chopin, Bethoven, Mozart to geniusze. Każdy z nich był bardzo chory i często sobie myślę jakby żyli w naszych czasach czy byliby takimi artystami. Jedno jest pewne, że gruźlica Chopina byłaby uleczalna. Bethowen pod Warszawą miałby wszczepiony implant w klinice przez najlepszego profesora medycyny na świecie.
Mozart by się nie rozpił nie znalazł by się koleś Saliguerii. Nie wożono by jego zwłok po całej Europie, zostałby pochowany jak należy. Obecnie nikt nie wie gdzie jego zwłoki. Mam dosyć duży zbiór płyt muzyki klasycznej, nut tak samo.
To tyle w tym temacie muzyki.
Jeżeli chodzi o pomieszkiwanie na wsi czy w mieście dla mnie jest to obojętne gdyż mam blisko na działkę pół godziny i jestem na działce no i wygody prawie takie same jedynie przydałby się talerz satelitarny tv, ale eM nie pozwala chce mieć spokój od jazgotu.
Na wsi mam ogrzewanie gazowe i solary. Gazowe włączam od listopada do kwietnia na temp 16 stopni w domu jedynie w sobotę i w niedzielę jak przyjeżdżamy od godz 7 rano ogrzewanie nastawione jest na 20 stopni. Mam ogrzewanie podpodłogowe parter i u góry kaloryfery.
W lecie ogrzewamy wodę w całości z solarów przez ostatnie lata mamy nawet nadmiar ciepłej wody i trzeba odpuszczać.
Całym tym ustrojstwem zawiaduje szafa w której mieści się baniak na ciepłą wodę, cała elektronika o której nie mam pojęcia.
Kominek też kosztował sporo niemieckiej firmy narożny bez zarzutu. Kilka pól godziny i ciepło.
Zrób sobie kominek z płaszczem wodnym dobra rzecz puść do kaloryferów i na cały dom będzie ogrzewał.
Rozpisalam się na calego. Ela nie martw się jest dobrze i będzie dobrze. Najważniejsze zdrowie. Muzyka daje spokój więc słuchaj jak tylko możesz.
Grzesiu dziękuję nie ma sprawy zawsze jakby coś to pomogę. Jak nie wiem to też szperam w internecie. Kupuje dużo książek, czasopism nieraz po 2 egz jak się rozpedze (kupuje jedne na początku miesiąca po 2-3 tygodniach wyleci mi z głowy że już mam i kupuje znowu)