Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Poszukuję: Stipa gigante 11:37, 04 kwi 2019

Do góry
Kiepsko rośnie, mam od dwóch lat.
Po pierwsze - nie zimuje, więc zimuję ją w garazu a w tym roku w namiocie. Przezyła, ale nie kwitnie i nie zagęszcza się. Moim zdaniem szkoda czasu na nią.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:35, 04 kwi 2019

Do góry
83piotrek napisał(a)
Witam, pisze oddzielny temat bo od jutra zaczynam wolne i kolejna walke z trawnikiem a wszyscy specjalisci doradzaja co innego. Mam nadzieje ze ktos na tym forum podpowie co robic:

W lipcu 2017 roku firma wysiala z siewu na 1200m2 ziemii pod lasem trawe agroland hercules. Jak zaczela wschodzic pojawily sie pasy, pierwszy rok nawozilem,podlewalem ale byla posiana zadko i z pasami.
Rok temu rozkrzewila sie, ale upaly ja zmeczyly a ja nie bylem w stanie dobrze podlac 1200m2.

Na ta wiosne trawa ma niecale 2 lata. Polowa trawnika siano, ale jest zielona. Druga czesc to samo siano.

Co do zdjec. Pokazuja one najgorsze miejsca na trawniku gdzie same siano, ale najlpesze zielone- gdzie robilem probne paski wertykulatorem- ale trawa po wertykulacji-moja najlepsza po -wyglada tragicznie...
Foto 1 i 3 to efekt po wertykulatorze na ladnej trawie
Foto 2 i 4 to najgorsze miejsca trawnika

Specjalista ze sklepu na podst zdjec kazal:
1. zrrobic wertykulacje (tylko na ladnej trawie wyrywa mi 95% wszystkiego) co widac na foto
2. dosiac trawe kalnas sahara- bo zadko podlewam
3. zasilic najlepiej obornikiem bydlecym w granulacie zaraz po(mowi ze w glebie nie mam zycia) . ogladal probki ziemii, ph zasadowe az za bardzo. ale do tego jestem nie przekonany, czy nie lepiej zwykly nawoz NPK ?

Problem leży gdzieś w ziemi i w zaniedbaniu podlewania. Gdyby była dobrze podlewana i zyzna ziemia, tak by nie wyglądała.
Roczne tuje.. co moze być nie tak ?? Przenawożone ?? zamkn. 11:33, 04 kwi 2019

Do góry
Tutaj wkleiłam odpowiedź. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=96#post_2
Problemy z tujami 11:33, 04 kwi 2019

Do góry
Neyson napisał(a)

Cześć. Witam wszystkich serdecznie !

W tamtym roku w majowke posadzilem 120 tuj smaragd. Praktycznie wszystkie sie przyjely. Linia kroplujaca.. podlewanie codziennie w upaly i rosly jak na drozdzach. A tak naprawde rosly na nawozie bo zadbalem o to miesiac po posadzeniu. W pazdzierniku rowniez zadbalem i podsypalem nawozem jesiennym. Rowniez niewielka iloscia. Po okolo miesiacu zaczely wszystkie jakby brazowiec na koniuszkach.

Ostatnio pod nie, zajrzalem i zauwazylem bialy proszek jakby nawoz sie nie wchlonął. Oczywiscie usunalem to spod kazdego krzaczka w obawie zeby nie dostaly na wiosne nawozu - jesiennego. Powiedzcie mi czy one tak powinny wygladac czy cos zepsulem ??

Jestem mocno poddenerwowany.. zebym wiedzial ze nawoz popsuje mi drzewka, nawet grama bym nie dal. Obecnie leje co drugi dzien wode z nadzieja ze sie odbuduja.. pomocy!! Czy to normalne zjawisko ?? Co moglo byc nie tak ??

Poprosimy o zdjęcia, na podstawie opisu nie udzielamy porad.

Jeśli coś jest nawożone, to nawóz należy zmieszać z ziemią i obficie podlać żeby dotarł do korzeni. Samo rozsypanie nawozu to strata na każdym froncie.
Bo jesli leży szmata i sypałeś pod sam pień, to antygratulacje A jesli tylko nie rozmieszałeś to jeszcze nic straconego.
Zamieść zdjęcia.
Tu narazie jest ściernisko... 07:59, 04 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magnolie masz przecudne, zachorowałam i będę miała kilka, tylko u mnie wygwizdów więc muszę poszukać najbardziej zacisznego miejsca. Cudne fotki przy okazji powiem

Danusiu dziękuję, bardzo to miłe.
U mnie też wieje i co roku jest ryzyko że nie dadzą rady. Kiedyś na dwa lata się "obraziły" i nie kwitły. A ze dwie padły całkowicie. Nie mam co marzyć o jakiś wypasionych, u mnie tylko Stelata i Suzan dają radę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:29, 03 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja w tym roku ścięłam do zera, do ziemi i pięknie odbija na zielono.

ja też tak ścinam od 2 lat i jest świeżutki krzaczek, bez tych zaschniętych ubiegłorocznych elementów. Nic złego się ze stipami nie dzieje, a te co miały paść to i tak padły przez zimę, nie przez wiosenne cięcie do ziemi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:38, 03 kwi 2019

Do góry
Joasiu, bardzo ładne zestawienie

Ewo, róże nowe jeszcze ciągle zadołowane. Czekam na zakończenie prac wykopkowych.
Na długą rabatę dojdzie linia kroplująca, uff, odejdzie sporo godzin podlewania.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 07:36, 03 kwi 2019

Do góry
Poprawiam

Ogród z uśmiechem 21:55, 02 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No pewnie że róże, ale hosty też żarłoczne są Jakoś podziel to dobro.

Będę musiała, ale się cieszę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:53, 02 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aż się boję kto to podleje? Czy dam radę?

Danusiu kto jak kto..ale Ty na pewno dasz radę

Ja Danusiu dzięki Tobie zakochałam się w donicach

kupiłam sobie terakotowe (na razie tylko dwie,ale za to spore) w maju obsadzę je Canną La Boheme dodam Ipomea limonkową i czarną i to wszystko będzie muśnięte petunią kaskadową z drobniutkimi różowymi kwiatkami

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:21, 02 kwi 2019

Do góry
Możesz spróbować z mocznikiem na start, teraz, tylko uważaj i równo posiej bo spalisz albo łaty będą.

A chyba bezpieczniej dla niedoświadczonego - saletra wapniowa - tylko pierwszy raz. Potem wieloskładnikowe co 4 tygodnie.

Po aplikacji nawozu koniecznie od razu podlewaj, żeby się nawóz rozpuścił.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:09, 02 kwi 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Stale podglądam Twoje wątki Danusiu, uczę się z Twoich wpisów i artykułów. Przy zmianach w moim ogródku mocno wzorowałam się na "bukszpanowym". Teraz podziwiam cudowne kompozycje kwiatowe w pojemnikach, są przepiękne.

Polecę popatrzeć
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:09, 02 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Wykopy jak u mnie dwa tygodnie temu. Tyle, że u mnie niestety darń nie była tak ładnie zdjęta (a właściwie po zimie to głównie placki z mchem by były), musimy dosiewać. Panowie zasypali, ale sam piach mam na wierzchu w śladzie wykopów (generalnie wszędzie mam piach). Trzeba trochę zdjąć, ziemi do trawników dokupić i posiać. Ale się cieszę, że to już za nami.

Dzisiaj będziemy kłaść rury i kable, zasypywać rowy, ubijać ziemię i układać darń na swoje miejsce. Po koszeniu nie będzie nic widać kopania. Kawałki trawnika są układane obok po kolei, więc z ułożeniem na właściwe miejsce nie będzie problemu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:07, 02 kwi 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Śliczne te donice, mnie ciągnie oczywiście do różu i bieli.. czerwoności też piękne, ale spodobał mi się ten żółtawy hiacynt. A raczej cytrynowy.. kupowałaś go u nas?

Tak, na giełdzie w Broniszach.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:59, 02 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Buda z tą kością - niesamowiiiiita!

Dzięki Danusiu
Nie wiem czemu producenci takie brzydkie kolory na budy wybierają, dlatego moje upiększam, mniej rażą, a przecież psiaki domki muszą mieć

sasanki się rozkręciły

Ogrodowy song 23:39, 01 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję Tulipany wiedziały kiedy zakwitnąć Fajny kolor, słomkowy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:28, 01 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja tak myślę, że skoro ma być symetria dla dwóch grabów (a dlaczego nie trzech?), to niesymetrycznie rozsypane kulki nie pasują. Dałabym trzy graby w trójkącie nierównoramiennym I kulki mogą sobie rosnąć spokojnie.

Pani Danusiu, dziękuję za cenne słowo.
Ale wiadomo, ostatecznie wyjdzie jak wyjdzie...

Trójkąt nierównoramienny to już dla mnie za dużo.
Vis a vis na frontowej graby rosną w rzędzie, więc dosadzając te dwa prostopadle w ogrodzie będzie L z grabów. Łącząc je liniami to trójkąt nierównoramienny
Hortensjowo 21:22, 01 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zmniejszać, a eMa pochwalić, że super lipa
Posadzić na razie do doniczki, bo może taka delikatna się złamać, zniszczyć a w donicy trzeba podhodować, niech rośnie i mężnieje

eM jest sprytny, lipa już rośnie w donicy
W kamiennym kręgu od początku 20:49, 01 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się bardzo podobają takie spiczaste tulipany.

Nie mam ulubionych, wszystkimi się zachwycam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies