Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój 4 arowy azyl... 08:36, 28 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Hehehe, zaokrągliłam się

Ewo, jeśli chodzi Ci o szałwię omszoną - bylinę, to radzę poczekać aż się sama rozsieje. Mniej kłopotu. A rozsiewa się bardzo łatwo w czerwcu tuż po przekwitnięciu. Już w sierpniu możesz nowe siewki posadzić na właściwe miejsce. W następnym roku powinny zakwitnąć.
Można też dzielić większe kępy.
Jeśli chodzi o sadzonki pędowe zielne, to powinny być dwuwęzłowe z parą liści.
Zachęcam jednak do siewu, bo wszystko samo się dzieje

To jest ta szałwia co nie kwitnie - o nią kiedyś pytałaś. Zrobię zdjęcie i pokażę. Dwuwęzłowe z parą liści - zapisuję.

Jurajski Ogród 08:12, 28 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Dla Was fotki "srebrno-brudnoróżowej" rabatki, którą bardzo lubię.

Agnieszko, tonacja kolorystyczna Twojego ogrodu jest cudowna. Ta rabata przy wjeździe piękna i taka "czysta", przejrzysta, świetlista.
Co rośnie za żurawkami i trawką - szałwia? Czy w tym miejscu pod sosnami musisz podlewać rośliny?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:45, 27 maj 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
U mnie szałwie już zaczęły kwitnąć - chyba pierwszy raz coś mi kwitnie wcześniej niż Tobie Mam pytanie co to za białą trawkę masz między carexami Frosted Curls a Bronze Form, ta na rogu przy ramie z bukszpanu?

To niezniszczlna molinia- holcus molis oś tam... Wylazła... Wyrywana, strzyżona... Ciągle jest... Musze ją własnie znów ciachnąć i znależć miejsce w ciemnym kącie

Sebek ja zidentyfikowałam przyczynę póżniejszego kwitnięcia... Cięzka gleba... Ale szałwia potrzebuje dwóch dni aby pokazać krasę
Dwa ogrody 23:23, 27 maj 2014

Do góry
nadal w nowym, szałwia po kwitnieniu zmieni miejsce, zostaną niebieskie przetaczniki

ta szałwia też jest za wysoka do tego miejsca, zastanawiam się, czy poczekać jak przekwitnie, czy przyciąć i już przesadzić

Roztoczańskie klimaty 20:56, 27 maj 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

Szukałam Carex Evergold. U Dębskich był nie za ładny i drogi bo w dużych doniczkach a rośliny małe. Kupiłam narazie 4 sztuki na targu pod zamkiem- tyle tylko miał. Może za tydzień kupię pozostałe 4 szt. Spodobały mi się Twoje nowo zakupione rośliny bo ładne, takie duże i ta szałwia mi się podoba . Ja wcześniej kupiłam szałwię ale dużo mniejszą po 7 zł. Piszesz , że coś kupiłaś na giełdzie- na jakiej ? W tej szkółce u Kurowskich ja ngdy nie byłam. Jakie tam są rośliny i czy warto się wybrać ? Pozdrawiam.

U Kurowskich są rośliny piękne .....ale bylin nie mają...trochę traw ale carexów nie ma....ja kupiłam swoje carexy bardzo ładne u Matraszka w Kurowie to takie duże centum przy głównej ulicy...a szałwię kupiłam na giełdzie która jest co niedzielę w Zamościu......kopana z gruntu ale piękne kępy po 6 ....do kurowskich warto pojechać to niedaleko Debskich ...szkoda ze jak byłaś to tam nie zajżałaś a ładne i duży wybor bylin jest w Puławach w Ogrodzie Marzeń.... tam kupiłam małe jeżówki southern belle i szałwię niebieską i biala ...i trawy turzyce bronco...
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 19:44, 27 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
A tak na marginesie - dzisiaj mieliśmy cały dzień mega upał 29 stopni w cieniu, z silnym wiatrem, co niestety nie skończyło się dobrze
Mieliśmy w odległości 15 km od nas pożar lasu. Niestety spaliło się około 20ha... to nieoficjalne meldunki, więc powierzchnia może ulec zmianie. W każdym razie nie było mi do śmiechu, bo jak około 13:30 zaczęły latać samoloty gaśnicze to latały w tę i spowrotem do 20 z minutami... Straże pożarne też zjeżdżały się z całej okolicy brrr... Nieciekawie...

oj to nie zazdroszczę wydarzenia ale na szczęście wszystko ok.
ależ masz wszystko piękne, mega szałwia, ciekawy kolor łubinu ja mam tradycyjny....fioletowy
Ogród Eli 19:22, 27 maj 2014

Do góry
Kasya napisał(a)

a jako to szalwia ?

nie mam zielonego pojęcia pisało tylko bylina-szałwia
Ogród Eli 17:24, 27 maj 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
zdjęcie zostaw będę mi przypominać jak ta szałwia urośnie, to i dobrze , że krzaczor z niej będzie ale faktycznie muszę przesadzić bo teraz jest na środku bylinówki wsadzona

a jako to szalwia ?
Ogród Eli 14:53, 27 maj 2014

Do góry
zdjęcie zostaw będę mi przypominać jak ta szałwia urośnie, to i dobrze , że krzaczor z niej będzie ale faktycznie muszę przesadzić bo teraz jest na środku bylinówki wsadzona
Ogród Eli 14:41, 27 maj 2014

Do góry
Elu, ta szałwia urośnie ogromna ,ją trzeba jako tło dawać, ja swoją obrywam bo mi zasłania inne roślinki i na jesień dostanie eksmisję
Zobacz, zasłoniła mi całkowicie różę, później wykasuję to zdjęcie

Roztoczańskie klimaty 13:03, 27 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

A czego szukasz to może podpowiem gdzie znaleść??????

Szukałam Carex Evergold. U Dębskich był nie za ładny i drogi bo w dużych doniczkach a rośliny małe. Kupiłam narazie 4 sztuki na targu pod zamkiem- tyle tylko miał. Może za tydzień kupię pozostałe 4 szt. Spodobały mi się Twoje nowo zakupione rośliny bo ładne, takie duże i ta szałwia mi się podoba . Ja wcześniej kupiłam szałwię ale dużo mniejszą po 7 zł. Piszesz , że coś kupiłaś na giełdzie- na jakiej ? W tej szkółce u Kurowskich ja ngdy nie byłam. Jakie tam są rośliny i czy warto się wybrać ? Pozdrawiam.
Ogród do kwadratu 07:10, 27 maj 2014

Do góry
A co to za czarne ażurowe liście ? Fajne

U ciebie już szałwia kwitnie? Ja jeszcze wokół swojej chodzę i widzę, że nieśmiało dopiero pękają pąki.

Piękna róża a przy okazji w O. znalazłam odmianę w wersji fioletowej - Rhapsody in Blue. Ma fajny kolor.

Buziaki
Ogród - Azyl Amatora 00:02, 27 maj 2014

Do góry
Szałwia na Dzień Matki (ulubiny kwiat mojej mamy):

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:24, 26 maj 2014

Do góry

Szałwie ich nic nie rusza. Obok przywiędła rudbekia, a szałwia nawet nie zauważyła, że jest upał...
Ogród, który ciągle zmieniam 21:56, 26 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
bylinówka na pierwszym planie przywrotnik ostroklapowy

szałwia

krzewuszka na pniu

piwonia

Uwielbiam takie zdjęcia z pozycji żaby, a może te zdjęcia zrobiła ta żabka z oczka?
Ale u Ciebie wiosna chyba przyśpieszyła u mnie piwonie daleko w polu. Twoja piękna i dorodna Pozdrawiam
Ogród Eli 21:52, 26 maj 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
wiesz że taka szałwia u nas kosztuje 16 złociszy normalnie zdzierstwo!!!

czyli po prostu trafiłam na okazję

startujemy trytoma

rh nn po przejściach kwitnie jakby nigdy nic

Ogród, który ciągle zmieniam 21:48, 26 maj 2014

Do góry
dzisiaj widoczki ,krzewuszka variegata

róża sympatia zaczyna

biała szałwia

Ogród, który ciągle zmieniam 21:27, 26 maj 2014

Do góry
bylinówka na pierwszym planie przywrotnik ostroklapowy

szałwia

krzewuszka na pniu

piwonia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:03, 26 maj 2014

Do góry

pysznogłówki

szałwia rozrosła się niesłychanie

Roztoczańskie klimaty 13:51, 26 maj 2014

Do góry
Gocha napisał(a)
Ale cudowne zakupy. Czy te rośliny kupione w Końskowoli u Dębskich ? . Jeżeli tak to czy zamawiałaś je wcześniej, czy taki wybór był bez zamawiania. Jak ja pojechałam 2 tyg. temu to nie było za dużego wyboru. A ile płaciłaś za trawy. Czy to są tylko te w małych doniczkach - 9. ? Pozdrawiam- ogród Twój jest przecudowny !!!!!

Zakupy robione u Kurowskich......u Dębskich kupiłam tylko duże kulki bukszpanowe i trzy świerki serbskie.....trawy kupilam u Matraszka w Kurowie...nie zamawiałam roślin ....poprostu pojechałam dwa razy i co było to wzięłam ...trawy po 7 zł.....szałwia po 6 ale ogromne kępy kupiłam na giełdzie ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies