Myslę, że szałwia mogłaby być Są różne kolory - fiolet, róż, biały... Albo jakiś niski przetacznik niebieski... Albo możesz dosadzić jednoroczne zanim nie zdecydujesz co najlepiej
Nie mam zdjęcia pełnej rabatki- zrobię jutro i wstawie. Ale róże sa tylko w kolorach różu i fioletów. połączone z lawenda. Myślę, że szałwia by wypełniła te puste miejsca.
U mnie przekwitły już … może coś wypuszczą , bo podlałam florovitem do kwitnących … mało mam kwiatków … szałwia mi zakwitła tak malutka co kupowałyśmy w necie …. ale ma max 10 cm i jej nie widać …
Tak Zbysiu, mimo dbania i podlewania, wszystko na południowym murze schnie
to nieznane mi , dostałam jesienią od sąsiadki, ale jest cudne, mszyce ciut obsiadły, bo mrówki...ale i tak fajne
moje sadzonki limek dorodne, i szałwia z trawami
..i tak dość pusto mi się u mnie wydaje, ale może i lepiej..
a tu ciut z oddali, limki i róże i bukszpan
Przywrotnik i szałwia - znane połączenie Wszystko u Ciebie piknie urosło, ale stipa to cuuuudo Im więcej ją oglądam w innych ogrodach tym bardziej jestem skłonny do kupna
Ja niestey uważam, że nie, bo żurawki lub trawy będą piekne przez calutki rok a szalwia, miesiąc lub dwa a potem urody nie ma... Fajnie wygląda szalwia z innymi roslinami ale na tej reprezentacyjnej rabacie jestem na NIE.
Ewo róze na murze są zachwycajace. Jak oglądam Twój ogrod z ery przedogrodowiskowej, to aż wierzyć się nie che że taki efekt w tak krotkim czasie osiągnęłaś!
A widzisz Reniu tego nie wiedziałam że piwonie trzeba płytko sądzić no ja moją wykopalam od mamy i posadzilam na taką głębokość co miała wcześniej i kwitła mi po posadzeniu u mnie w tym samym roku to masz rację .No a z szalwia też tak patrzylam ze ona się rozrosnie no to zostawiam tak jak jest ale powiem Ci ze róża z szałwia lepiej wygląda niż z lawenda tz. Mnie się lepiej z szałwia podoba.
Bardzo podobają mi sie romantyczne rabaty. Tak sobie umyśliłam, że zrobię rabatę w kolorach fioletowo-różowych. Jest już malutki placyk na ławeczkę (malutką). Wzdłuż płotu rosną już szmaragdy (też malutkie), z jednej strony placyku pod ławkę - zawijasek z żółtego bukszpanu, liatra, hortensja, dzwonki, naparstnice,orliki, żylistek. W zawijasku będzie coś na nóżce. Nie wiem co wsadzić z drugiej strony. Przy kratce rośnie róża pnąca New Dawn, hortensje, orliki. Były bordowe żurawki, ale już przesadziłam. Podoba mi się szałwia fioletowa i niższa różowa. Tutaj róży jeszcze nie ma. I co tutaj posadzić?