Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:29, 09 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nowe ciemierniki w ulubionym kolorze

Piękny. Szkoda, że u mnie nie można takiego kupic.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:24, 09 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Cudo! Bardzo kuszące, bardzo!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:10, 09 mar 2022

Do góry
Prymulka, komórka kolor przekłamuje, w realu czerwień krwi
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:06, 09 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Dzisiaj jest nieco cieplej, pojawiło się kilka się kilka słonecznych chwil i od razu krokusy otworzyły główki

U mnie tylko botaniczne zakwitły, pozostałe moze z 2-3cm mają .
Szałwi też nie widać i nawet kocimiętki śpią ,tylko niektóre przywrotniki mają mikro listki .
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 17:05, 09 mar 2022

Do góry
Klaudyna napisał(a)
Mam I ja

Piękności
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:05, 09 mar 2022

Do góry
Ogród z koniczynką 17:00, 09 mar 2022

Do góry
Ogród z koniczynką 16:59, 09 mar 2022

Do góry
Ogród z koniczynką 16:55, 09 mar 2022

Do góry
Wczoraj, moje serce rozweselił bukiet czerwonych róż...

natomiast dzisiaj zrobiłam przegląd "wiosny" w moim ogrodzie...

Rododendronowy ogród II. 16:18, 09 mar 2022

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogdziu przesyłamy pozdrowienia serdeczne ja i obie Kasie Buziaki

Gosiu dzięki za pamięc, ja tez pozdrówka dla Was wszystkich ślę, Miło Was wspominam, zresztą innych znajomych z Ogrodowiska również.Fajne czasy spotkań niestety mineły, dobrze ze Wy się trzymacie razem.
A jak juz jestem zalogowana to kawałek mojej wiosny.

Ranniki i przebisniegi juz przekwitają ale nie było w tym roku na nich zadnych owadów, krokusy kwitną małymi kupkami a reszta wcale nie rośnie bo zimno.
Pozdrówka dla Wszystkich.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:59, 09 mar 2022

Do góry
Odrobina koloru w ten smutny czas.
U nas ostatnio zimo, ale bardzo slonecznie. Juz nawet żonkile się zaczynają nieśmiało otwierać

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 15:31, 09 mar 2022

Do góry
Mam I ja
W moim małym ogródeczku II 15:28, 09 mar 2022

Do góry
Jak ja już tęsknię do takiej , kolorowej wiosny.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie mocniejszy efekt, bo rośliny ładnie się rozrosły.

Moje miejsce na ziemi -początek 13:22, 09 mar 2022

Do góry
U mnie dzisiaj taka wiosna...w drozsze do pracy
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:11, 09 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego Ogrodniczki

Fajny zakup bratkowo-ciemiernikowy w sam raz na dzień kobiet
April podbija las... 13:00, 09 mar 2022

Do góry
April napisał(a)
Jak na początek marca prace ogrodowe mam całkiem nieźle zaawansowane.
Wycięłam już 90% traw. Mam ich za dużo żeby się zastanawiać które ciąć wcześniej. Tnę więc co pod sekator podejdzie, traktując rabaty po kolei.
Ogromnym wyzwaniem u mnie jest czyszczenie rabat z igieł. Żeby wzbogacić ziemię i zapobiec wysiewaniu się chwastów, na nowe rabaty kładę kartony i przysypuję ziemią. Oczyszczenie ich z igieł jest więc niemal robotą dla Kopciuszka. Zbieram zatem pobieżnie, najgrubsze warstwy, właśnie wtedy kiedy ziemia jest jeszcze podmarznięta. Wtedy mniej kory przyczepia się do igieł. Robię to ręcznie więc zabawa jest przednia

Z ważnych informacji to ruszyły już seslerie, brachytrichy, turzyca muskegońska, astry, wernonie, rutewki orlikolistne i rdesty. Cebulowych mam mało więc nie ma co wspominać nawet

Tera zdobią tylko ciemierniki i jeden oczar Jelena. Westerstede mi się zbuntował i ma bardzo mało kwiatków

Są też inne kwiatki

A takie miałam obrazki po wichurach, wszędzie masa drobnych zielonych gałęzi sosen. Sprzątam drugi tydzień i jeszcze sporo przede mną.

Widze ,że obrazki jak u mnie w ogrodzie. Pełno gałązek sosonowych i... futrzanych kwiatków
Witam sie po zimie
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:52, 09 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Myślę, ze ta powtórzona rabata na froncie powinna być dalej od domu, a bliżej frontowego ogrodzenia. Bliżej domu rabata z kwitnacymi krzewami, kolorowymi bylinami - żeby widok z okna kuchennego (?) był piękny i radosny . Druga rabata bliżej ogrodzenia podzieli także nieco ten długi prostokąt.
Z szerokością rabaty vis-a-vis tarasu nie ograniczaj sie - dodaj im przestrzeni .

EDIT: Poszalałam z liczbą i wielkością rabat
Czerwony kwadrat - wielkość rabaty taka, jak tej obok - już istniejącej. Wąski prostokąt - klony. Warzywnik (czarny prostokąt) w zarysie rabaty.
No i oczywiście dodatkowe rabaty (na rysunku nie uwzględnione) przy przyszłym tarasie .

HA HA oj uwierz mi nie chce się ograniczać ale jak pokaże plany mojemu EM to chyba padnie
on by chciał tylko trawnik,
Ta rabatę kwadratowa chciałabym tak powtórzyć obok jak narysowałaś ale niestety nie ma zgody .

Co do paleniska to tez nie ma się co sugerować to raczej było takie miejsce robocze, mazy mi się takie przenośne bliżej tarasu jka widziałam u kogoś z ogrodowiska

Ranczo Edy 12:50, 09 mar 2022

Do góry
Anna_I napisał(a)

Spokojnie, będę ostrożna
Edzia jakie odmiany ciemierników najbardziej polecasz?

haa to super
ja mam ciemierniki ogrodowe one są najsilniejsze bo wysoko kwiaty unoszą zauważyłam że im ciemniejszy kolor to łodygi cieńsze ale mam 4 kolory i zadowolona jestem
Teraz mam te nowe one mają podwójne kwiaty i już widać że łodygi cieńsze to te kwiaty będą leżeć zobaczymy jak będą rosły u mnie czy będą mocniejsze bo teraz sprawiają wrażenie delikatnych a te co mam to strzelają kwiatami do góry wysoko

te mają cienkie łodygi

a te grube długie

i tym samym wydaje mi się te są silniejsze podnoszą się po deszczach czy śniegach nawet po mocnym upale na wieczór stoją ...
Aniu zobacz na początek mojego wątku tam mam pierwsze ciemierniki moje na fotach je właśnie przez lata dzieliłam i przesadzałam jedynie później dokupiłam białego .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:43, 09 mar 2022

Do góry
nyna76 napisał(a)
Piękne widoki, juz niedługo ....

Byle do kwietnia! Kwitnące cebulowe dadzą nam zastrzyk energii.

OgrodoveLove 12:42, 09 mar 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysowłam tobie propozycję ale masz dziwne rozszerzenie tego pliku jakiś Jfif no i doopka, nici z podpowiedzi. Zamieszczaj proszę normalne zdjęcia a Fify. Mam te propozycję na pulpicie.

Kurcze, zrobiłam po prostu zdjęcie w tel i wstawiłam, nie wiedziałam że to jakiś dziwny format dziękuję za info srawdze ten format.
Pani propozycja z hortensjami mi się podoba bo brałam je tu pod uwagę
Myślałam też o jeżówkach i stipie Pony Tails w tym miejscu ale czy w ogóle w moim ogrodzie (glina) Mogę myslec o stipie?
Miałam ją w jedym miejscu i po ścięciu wiosną ślicznie odbijała i stała sztywno. A później (przy kwitnieniu) się pokładała i leżała. Rok później wyczesałam ją po kwitnieniu i nie pomogło też leżała. Na zdjęciach wszędzie taka piękna stojąca a u mnie była okropna. Wykopałam ją a że rozrosla mi się porobiłam kilkanaście sadzonek są w donicach i nie wiem czy ją gdzieś wsadzać, bo się obawiam że znowu będzie się pokładać albo jak przygotować dla niej miejsce?

Pani Danusiu, jest mi bardzo miło że zajrzała Pani na mój wątek czy widziała Pani mój pierwszy wpis i mogłaby coś mi poradzić w temacie rododendronów/hortensji? Bo czarna dziura dalej w głowie nie wiem co robić czy się faktycznie ich pozbyć z tej rabaty? Wyobrażałam sobie rabatę tak jak na szkicu, a teraz mam problem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies