Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

aciaz1000 08:55, 29 kwi 2022

Martka napisał(a)
Jeszcze aktualne zdjęcia rabat przy domu na prośbę Aciaz, na razie nie spodziewajmy się spektakularnych widoków, bez kancików, bez traw, bez kolorów, ale mimo to prośbę spełniam Co będzie, jak eksplodują róże...???? Jest ich tu 14

A także tadammm, rabata przy oranżerii z dosadzonymi już do róż zimozielonymi. Przesadziłam też w to miejsce Derenia cousa Milky Way. Trawy i byliny czekają w donicach, niestety pogoda nie zachęca do działań na szerszą skalę.

Martka cudownie! Teraz wygląda pięknie a co gdy trawy i reszta wybuchną

Co zajrzę na twój wątek - zawsze pojawia się nowość, a to oranżeria, a to drzewo albo kolejna rabata. Dajesz mega motywację

Podpowiesz mi w jakim miejscu ogrodu umieściłaś skrzynie warzywne?
Bardziej w rogu? jaka strona świata? i czy blisko żywopłotu?

Pytam ponieważ nam stolarz ma wykonać domek narzędziowy, nie chciał negocjować ceny - ale dorzuci mi 3-4 skrzynki A ja się na tym nie znam co,gdzie i jak
antracyt 08:55, 29 kwi 2022

U mnie sporo tulipanów pomylonych, ale przyjmuję to ze spokojem, co roku coraz większym
Powiększanie i tworzenie rabat jest takie ekscytujące Gdybym się wyrabiała z ogarnianiem tego co mam, już bym sobie chyba coś nowego przekopała
Z przyjemnością będę się przyglądać dalszemu rozwojowi wydarzeń u Ciebie.
Roocika 09:07, 29 kwi 2022

Tulipanowe niespodzianki.

Chyba te botaniczne są takie bardziej subtelne

Klon jest gwiazdą teraz.

Rojodziejowa 09:12, 29 kwi 2022

Ja pierniczę! Ja też mam z B. Zobaczymy w takim razie jakie kolory EE będą miały u mnie

Na łykend mam również w planach uszczknąć coś z trawnika
April 09:41, 29 kwi 2022

Stopniowo, stopniowo ale konsekwentnie przesz do przodu
Te cisy pod altanką będziesz kulkować? Ślepa jestem ale to chyba cisy.
Ja do swoich róż dosadzałam masy jarzmianek. Fakt, nie jestem guru różanym, tylko tak wrzucam kamyk do ogródka
Jak chcesz więcej niezapominajek to przyjedź. U mnie ich całe łany. Dziś koleżance z pracy pół bagażnika zapakowałam tego kwiecia i nie widać by ubyło. 2-ego maja przyjeżdżają dziewczyny na zakupy i ploty. Ogród to istne archeo więc chwalić się nie ma jeszcze czym.
Alicja169 10:05, 29 kwi 2022

Martko! Wciągnięta po kokardy w szaleństwa ogrodowe! Super się dzieje
Tulipanki botaniczne są urocze, u mnie gdzieniegdzie się pojawiły, ale z uwagi na ich "bezkompromisowość" poszukam we wrześniu właśnie tych cebulek, aby nasadzić ich mnóstwo.
Może chciałabyś na jakieś wolne przestrzenie carexy Ice Dance. Właśnie zostały wykopane i są do oddania.
Zapraszam
DariaB 10:34, 29 kwi 2022

Piękne te botaniczne tulipany! Połączenie czerwonego z żółtym pasuje, domyślam się, że miało być inaczej ale co zrobić, trzeba zaakceptować to co jest Ja mam tulipany van eijk z L... i jak się rozwinęły to też jakieś bardziej czerwone niż różowe są. Miłej pracy
MartaCho 10:43, 29 kwi 2022

Wiosną czerwony z żółtym też jest super! Każdy kolor cieszy, prawda? A że miało być inaczej, to co tam - nie ma się co przejmować takimi szczegółami- nikt- poza Tobą- nie zauważy
Martka 12:10, 29 kwi 2022

Mgdusko, zapowiada się pogodnie Odwzajemniam życzenia

Aciaz1000, ów wybuch jeszcze kilka dni temu wydawał mi się mało realny, ale pędząca zieleń i słońce jednak daje nadzieję Fakt, daję czadu, bo "liczę, że w przyszłym sezonie będzie spokojniej", o słodka naiwności Skrzynie warzywne są w południowo-zachodnim rogu działki, od żywopłotów mam je w odległości ok. metra, aby swobodnie można było manewrować taczką i kosiarką. Skrzynki bierz, tylko koniecznie zaimpregnuj i wyłóż od środka folią kubełkową. Jakie wymiary tych skrzynek zrobi? Lepiej, żeby to nie był przypadek minimum to 1x2m

Zuzanno, z czasem nabieramy tej mądrości i lubimy jak leci Jest w takim razie nieźle, bo już zaczynam się gubić w tym, jakie kolory lubię, a jakich nie Czerwony jeszcze wciąż zdecydowanie należy do tych drugich, ale kto wie ... Tworzenie rabat daje w kość, ale potem jaka radość ... Miejsce na nie w moim ogrodzie mocno się kurczy. Ten sezon i koniec! Żadna sąsiadująca działka nie jest na sprzedaż

Asiu Roociko, ach, tak, botaniczne mają swój urok, jednak też pewną wadę: w pochmurne dni nie ujrzysz ich piękności w pełnej krasie Za to podobno co roku powtarzają się z ofertą i wręcz pomnażają bytność.

Asiu Rojodziejowa, z Twoją energią "uszczknięcie" może oznaczać znaczące ubytki trawnika i przybytki rabaty Kibicuję napisz koniecznie , czy EE u Ciebie także oznacza co innego niż do tej pory znałyśmy, jakaś nowsza wersja wyszła? U Judith jest pół na pół.

April, nie mogę cieszyć się życiem tak po prostu, podczas gdy tyle róż czeka na rabaty, gdy tyle kancików błaga o litość, gdy zarośnięta kostka odgraża się bólem opuszek palców, a przede wszystkim, gdy kilka rządków donic i torfu tłamsi korzenie pragnące wolności. Trawnik musi zniknąć! Z tych i innych względów baaardzo chętnie skorzystam z zaproszenia i odwiedzę Ciebie i las, jak już towarzystwo rozlokuję Do mnie na róże zapraszam także Jarzmianka TAK! Muszę te Twoje masy jarzmianek obejrzeć, to dobry pomysł, ale jak długo one kwitną? W zeszłym roku miałam świeżo posadzone i blado wypadły, pewnie z powodu upałów, bo szybko się zwinęły.

Alicjo, miło, że zajrzałaś ja podziwiałam wczoraj Twoją wiosnę. Jak widzisz, szaleństwo trwa w najlepsze lecz do magii jeszcze trochę brakuje Tulipany botaniczne to dobry kierunek, też go rozważam. Dziękuję za carexy, ale obawiam się, że nie będę miała cierpliwości do ich ograniczania. Do zakątka, gdzie potrzebowałam zadarniacza, mam runiankę i wydaje mi się mniej problematyczna Alicjo, koncert zapachów i kolorów przed nami. Zapraszam w czerwcu na róże Wybieram się też na różankę do Danusi, tam to dopiero będzie spektakl.

Dario, warto spróbować, pierwszy raz zobaczyłam je u Karoli Daredevil, bardzo subtelne, więcej powiem w kolejnych sezonach. Chcę dosadzić Eastern Star i Saxatilis. Jestem ciekawa Twoich Van Eijk Moje chyba z tego samego źródła Czerwony lubię na rabatach w innych ogrodach, uwielbiam u Agi Nowa, u siebie nie aż tak Oczywiście, można zawsze ściąć do wazonu

Marto, nikt po za mną nie zauważy, ale chyba ... Emperorów, bo te czerwone mocno ściągają  wzrok Nie będę płakać, wymienię cebulki po kwitnieniu i zapewne za jakiś czas, jakimś cudem i tak okaże się, że tam są Hania i Zuza trafnie napisały, z czasem przejmujemy się coraz mniej

Dziewczyny, czy też martwiłyście się, że werbena nie kiełkuje? Zrobiła to w swoim czasie z przytupem

edi75 12:52, 29 kwi 2022

Niezłe przedszkole