Kasiu , czy Ty sadziłaś seslerie jesienna pod brzozy ? bo kupowałaś , tylko się zgubiłam trochę w tych Twoich trawkach….
bo ja mam w planach w pasie grabów , ale one są takie maleńkie i to mnie zniechęca ciut, wiem , że urosną , ale ja tą rabatę widzę z domu no i tak łyso będzie … ale cierpliwym trza być … to chyba nie mam wyjścia … dzisiaj mam dzień marudzenia , muszę to z siebie wyrzucić
No czasem ciężko się dogadać , ale cóż.......byle do przodu......choć wczoraj to już nerw mi ruszyło nieźle wszystko po kolei, ale gdybym gotową chciała zamówić to koszt byłby ze 3 razy taki, a wymiary nie koniecznie takie jak nam opotrzeba
Brzozy ruszyły już ładnie ....wreszcie bo już miałam obawy czy żyją , ale nagle się zebrały U mnie to zbocze północne więc mimo pełnego słońca późno się ziemia nagrzewa.....ruszyła też catalpa i tulipanowiec, tylko kasztan jadalny nie daje znaków życia i porzeczka krwista się nie przyjęła Jodełki i buki sadzone jesienią znak zapytania bo tym pierwszym dopiero teraz zaczynają coś igły żółknąć , a buki jeszcze śladu życia nie dają , więc nie wiem co z nimi
Mam zamiar je wyrywać. Mogę Ci wysłać, tylko zobacz jak one wyglądają, nie wiem, czy coś z tego wyjdzie... Punktem odniesienia jest suchy liść brzozy posolitej
AnnaCh dzięki za cynk o hostach... odpadają więc w tym miejscu
Anna_t listę mam bardzo malusią:
-dereń biały
-żurawki
-sosna himalajska - z przodu domu jakoś pojedynczo dla ozdoby
-trawy
-hosty, co już odpadły
-drzewa - brzozy na pewno i jakieś inne
no i już
przeglądam różne ogrody, ale najczęściej jest tak że jest dużo różnych nasadzeń na rabacie, a to nie mój klimat... no i po samych obrazkach też ciężko mi odszukać nazwy tych roślin... staram się bardzo ale idzie mi pomału
Kora w hortensjach? Na 100% będzie na tyłach grabów, pomiędzy nimi i siatką. Bo tam syf wchodzi. A w nogach hortek jeszcze nie wiem, bo najpierw muszę zdecydować co z gruszą. Jeśli ją wytną to daję korę, jeśli nie to zostawiam ziemię by wygrabić liscie.
A na bylinówce rozsypię kompost i może dam korę drobną na tyły, tam brzozy, a przez siatkę syf też wchodzi. Kora może zatrzyma trochę wilgoci i chwasty.
Sie zobaczy, muszę tylko szybko działać bo za moment będzie busz jak w Twoim warzywniaku
buk tricolor, będzie miał skarpetę z trawy. Drzewka kupowane w moim ulubionym lokalnym ogrodniczym, w tym roku mają spory wybór dużych drzew. Wiśnie umbry, kiki, kanzan, brzozy płaczące, klony, wiązy pendula, buki kolumnowe to tyle co pamietam ale jest tego naprawdę sporo, reszta pw
Nowe propozycje i od razu masz nowe spojrzenie, coś Ci bardziej pasuje, coś mniej, zamiany, podmiany...aż rabata będzie taka jaką sobie wymarzyłaś tylko rośliny trzeba dobrze rozmieścić i dopasować.
Pomysł z dereniami bardzo mi się podoba, nie będzie nudy, ale to muszą być derenie białe Aurea, tak samo nimi możesz zastąpić złotokapa, którego nie lubisz, będzie powtarzalność gatunków i jakiś pomysł w nadaniu stylu ogrodowi
W kolejnej rabacie z brzozami Doorenbos....mogłabyś porobić wysepki z dereniami o zielonych pędach po jednej stronie i o czerwonych pędach po drugiej stronie...nasadzając wokół nich wrzosy i wrzośce, w takim towarzystwie nie mogłoby również zabraknąć oczarów i traw np seslerii jesiennej, a wiosną trzcinników i prosa, letniej molinii variegata
Różanka bardziej pasuje mi od frontu lub zaraz przy tarasie
Pomogłas mi z usytuowaniem grujecznika. Masz rację w rogu pomiędzy serbami i choinami nie pasował. - będzie przecież w miarę duży - przy sosnach czarnych będzie pięknie wyglądał. Mam dwie pisardi, ale w innym miejscu. Tam gdzie są Danusia mi proponowała brzozy - muszę sobie przemyśleć - może zamienić pomysły?
Na pewno nie podoba mi się złotokap, ale dlatego, że to jedna z niewielu roślin, której nie lubię.
Nad bukami do tej pory nie myślałam ale muszę "ułożyć" je sobie w głowie.
Na pewno muszę przesunąć hortensje, są, masz rację, za głęboko.
Zastanawiałam się, czy za żywopłocikiem cisowym za ławeczką, nie dać róż albo dereni??
Dałaś mi Agatko do myślenia ho ho.