Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 20:43, 07 mar 2022

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Podziwiam tą paproć, poluję na nią od trzech lat bezskutecznie. Wolałabym kupić namacalnie, a nie internetowo.
Pachnący różami, malowany bylinami 20:31, 07 mar 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

6 lat to już dość długo. Ciekawe, czy w nowym miejscu ezie jej lepiej ?

To moja po zimie, przed cięciem.

U mnie najwyższa sięga do pierwszego przęsła. Raczej kiepsko. Chyba miejsce rzeczywiście nie służy tym moim Friedenslicht
Znowu na wsi 20:02, 07 mar 2022

Do góry

Na koniec samotny biały (a raczej żółty) żagiel .

.

W zeszłym roku zrobiłam eksperyment, wysiałam do doniczki nasiona ranników. Póki co nie pamiętam gdzie tę doniczkę ukryłam, trzeba będzie poszukać. Na spektakularny efekt nie liczę, czuję że będzie porażka.
Znowu na wsi 19:55, 07 mar 2022

Do góry
Krokusy w blokach startowych, wrzośce też.

Szersze widoki na razie niezbyt atrakcyjne, trawnik zryty jesienią przez kreta czeka na naprawę.

Znowu na wsi 19:48, 07 mar 2022

Do góry
U mnie w ogrodzie też kwitną przebiśniegi, śnieżyce, ranniki, irysy.

Ogród bez reguł 19:44, 07 mar 2022

Do góry
Uprzejmie donoszę, że przez najbliższy tydzień nie będę Was katowała widokami kwitnących irysków tudzież krokusów. Jestem w Szklarskiej Porębie i tu jest zima
To mój ulubiony kawałek świata czyli Jakuszyce.

Znowu na wsi 19:43, 07 mar 2022

Do góry
Irenko początek sezonu zaczęty ale ciągła zimnica zniechęca do prac w ogrodzie. Zgromadzone kwiatki czekają nadal na swoje miejsce w donicach.

Eliso udanych łowów w sklepie ogrodniczym. Byłyśmy również w tym sklepie w którym ty się zaopatrujesz w Koleczkowie. Ale tam dopiero zaczynali wystawiać towar.

W jednym z podlęborskich lasów wypatrzyłam kiedyś łan czegoś kwitnącego na biało, wydawało mi się że to były przebiśniegi. W weekend pojechałam sprawdzić czy coś już kwitnie, faktycznie to przebiśniegi. Stanowisko przy bardzo ruchliwej drodze, rosną u stóp drzew.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:07, 07 mar 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś rano było piękne słońce. Derenie w takich okolicznościach robią robotę .

Derenie dereniami, ale widzę, że grabki też już zrobiły robotę 
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:17, 07 mar 2022

Do góry
Kocimiętka szybko ruszyła i rośnie,mrozy jej nie straszne

Bodziszki Rozanne już ruszają,wcześniej niż rok temu...

No i hakone się budzi...
Pachnący różami, malowany bylinami 18:17, 07 mar 2022

Do góry
W domu zaczynają kwitnąć skrętniki.

Ciekawa jestem, czy oprócz mnie ktoś jeszcze je lubi ?

W Dolinie Muminków 18:16, 07 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Basiu, też bym te derenie przycięła. I pamiętam te twoje stokrotki, cudne były

Kochana derenie przytnę tak 20-30cm nad ziemią. Stokrotki piękne. Lubią patelnię Naszego tarasu. Kwitły jak burza od wiosny aż do mrozów. Piękne są. Warte polecenia.
Pachnący różami, malowany bylinami 18:05, 07 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Róże Pirouette mam od tamtego sezonu, widziałam ją u Vivy, że tak obficie kwitnie, u Ciebie również, więc się cieszę, że polecasz
Ja nie mam podpory jeszcze, nie wiem jaka by była najlepsza, czy słupek nie byłby za wąski... Ty wymieniałaś na nową to jaką teraz masz przy niej?

Ja ma taki słupek.

Pędy przezimowały i maja się dobbrze
Pachnący różami, malowany bylinami 18:02, 07 mar 2022

Do góry
Napia napisał(a)

Właśnie sprawdziłam, że rosną w tym miejscu już sześć lat. W ostatnim roku trochę ruszyły, więc jest nadzieja, niemniej szykuję nową rabatę i myślę, ze chociaż jedną przesadzę w nowe miejsce - jest szansa, że tutaj bardziej się jej spodoba

6 lat to już dość długo. Ciekawe, czy w nowym miejscu ezie jej lepiej ?

To moja po zimie, przed cięciem.

W ogródku Martki 17:33, 07 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Aktualny przegląd sytuacji - ogrodowo dość niezmiennej stagnacji, jednak dziś posadziłam cztery kępy przebiśniegów. Są przepiękne.

Cudowne są

Martuś, powiedz mi proszę jaką masz frakcję kory? Bardzo ładnie wygląda na rabacie. To drobna?
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:38, 07 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Wiola, z samą ŚŚ szału nie ma, chyba dość wolno rośnie?
Ale jaki szał jest z całą rabatą! Normalnie aż się zachłysnęłam, gdy zobaczyłam tego biforaftera! Przedudnie, absolutnie przecudnie . Wchodzę pod biurko szukać szczęki .

EDIT: Planuję Red Barony na nowej rabacie. Ile ich posadziłaś, żeby taki szałowy efekt był? Naliczyłam 8 na pierwszym zdjęciu, czy to molziwe?
Własnie dumam od kilku dni, ile muszę zamówić...

Śs na początku stała w miejscu jak to drzewa na początku, które się ukorzeniały.Ale w zeszłym roku miała już zdecydowany przyrost ok.30-40 cm, no i pnie jej bardzo zgrubiały
Więc myślę , że tempo wzrostu nie będzie powolne.

Znalazłaś tą szczękę ?
Też mi się podoba ta rabata dzięki
Na fotkach najlepiej widać jak wszystko się rozrosło

Ta fotka może Cię zmylić,bo te kilka sadzonek to był początek tych 2 pasów Red barona.Dosadziłam więcej.Na te 2 pasy weszło na pewno więcej niż kilkanaście sadzonek.

Tak to wyglądało na gotowo...

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:44, 07 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Śś dla Martki

Posadziłam ją w sierpniu 2019 r, miała ok 1,20-1,40 m wys.
Wyglądała jak krzew.

A tu październik 2021
Bardzo nie widać,ale od dołu jest podkrzesana i wygląda jak drzewko.

Wiola, z samą ŚŚ szału nie ma, chyba dość wolno rośnie?
Ale jaki szał jest z całą rabatą! Normalnie aż się zachłysnęłam, gdy zobaczyłam tego biforaftera! Przedudnie, absolutnie przecudnie . Wchodzę pod biurko szukać szczęki .

EDIT: Planuję Red Barony na nowej rabacie. Ile ich posadziłaś, żeby taki szałowy efekt był? Naliczyłam 8 na pierwszym zdjęciu, czy to molziwe?
Własnie dumam od kilku dni, ile muszę zamówić...
Ptasi gaj 15:44, 07 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Rozplenice zresztą wszystkie tniemy nożycami
elektrycznymi albo piła spalinowa.
Ja trzymam za czupryne eM tnie.
Są tak gęste że zwykłymi nożycami nie da rady

Ja też tylko elektrycznymi
Ptasi gaj 14:54, 07 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ja nie cierpię cięcia rozplenic, mam ich coraz mniej, ale same giganty zostały.

Rozplenice zresztą wszystkie tniemy nożycami
elektrycznymi albo piła spalinowa.
Ja trzymam za czupryne eM tnie.
Są tak gęste że zwykłymi nożycami nie da rady

W ogródku Martki 13:53, 07 mar 2022

Do góry
Przy okazji przetestowałam nową łopatkę i powiem tak: życie ogrodnika stało się piękne... jest ostra, dobrze i sprawnie można wybrać ziemię i posadzić lub przesadzić coś, będzie mi ogromnie ułatwiała pracę. Rękawice "Magarowe" i "Tarciowe" również bardzo udane, Magarowe trochę przyjemniej leżą i otulają dłoń, Tarciowe jakby delikatnie mniej, ale tylko delikatnie. Obie postaci rękawic warte polecenia.

Rozpakowałam też truskawki i wygląd lekko mnie zmieszał... tak nie wygląda goły korzonek czyli frigo... Czy mylę się? To co teraz z nimi zrobić? Chyba nie do lodówki? Na razie postawiłam w oranżerii. Niech się oswajają z miejscem, a ja z pomysłem, co dalej.

Nieszczelny kompostownik potrafi zaskoczyć, cebulka tulipana jednak nie poddała się procesowi "kompostyzacji"... hmm... to jednak nie świadczy najlepiej o procesach tam zachodzących?

W połowie przyszłego tygodnia zamierzam rozpocząć na dobre prace porządkowe, obcinać, wycinać, przycinać. Miną mrozy, będzie ciepło, a może nawet coś dobrego wydarzy się na świecie, łapię promyki nadziei i z nimi rozpoczynam kolejny tydzień. Pozdrawiam Was ciepło!

W ogródku Martki 13:53, 07 mar 2022

Do góry
Aktualny przegląd sytuacji - ogrodowo dość niezmiennej stagnacji, jednak dziś posadziłam cztery kępy przebiśniegów. Są przepiękne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies