Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

4 pory roku w ogrodzie 20:28, 08 gru 2014

Do góry
Na razie daję fragmenty rabat.... z opisem co tam jest (a to najtrudniejsze, bo zwsze jest więcej niż podaję).
Mały fragment rabaty ze stipą, miłkiem, rozlpenicą Hameln, krokosomia Lucifer (ale odmiana niska), piwonia delikatna pełna, trojeść bulwiasta, w tle hakonechloa Nikolaus i jeżówki. Brakuje miesięcy, ale u mnie jak nic nie kwitnie to tego nie ma..
Luty
Widać stipę i hakonechloa

Kwiecień
Po wycięciu suchych traw robi sie łyso, piwonia koperkowa startuje, kilka tulipanów żółtych i miłek w stipie. Po mroźnej zimie stipa też do wyrzucenia.

W maju króluje piwonia koperkowa

Na ogólnym foto sie gubi, ale czerwienią daje po oczach mocno.. foto z zeszłwgo roku, ale takie było pod ręka. Zielone to siewki jeżówek

cdn
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:03, 03 gru 2014

Do góry
pawel_mazur napisał(a)

Witaj Ana,

piękny ogród i altana; czy możesz powiedzieć co to za wysoka trawa, związana w chochoł, na tle altany oraz te drobne, zwiewne trawki między kulami bukszpanowymi obok palisad?
ta najwyższa o którą pytasz to miskant giraffe (altana ma 2,3 wysokości), te w bukszpanach to stipa
Kolorowy ogród na piasku 22:53, 02 gru 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Oj tak, masz rację, pomysłów sporo, nie wiem, co wybrać, bo miejsca wcale nie tak dużo, a chciałabym ładnie. Energetyczna fotka śliczna Stipę brachytrichę mam wsadzoną w tym roku, przez lato ładnie się rozrosła, ale nie zdążyła zakwitnąć (chyba dlatego, że jak ją kupiłam, to była bardzo mizerna), miala wprawdzie jeden pąk, ale złapała go tzw. rdza i się nie rozwinął. U Ciebie widziałam pięknie kwitnącą, nie łapie ci jej rdza? Lubisz tę trawę? Pozdrawiam

Ten rok dla traw był trudny, pierwszy raz zdarzyło się aby złapały grzyba. Stipa brach... była zdrowa Lubię ją, wiosną bardzo szybko startuje, rośnie w dosyć dobrym tempie, nawet jak jeszcze nie kwitnie lubię jej liście, mają bardzo soczystą zieleń. Kępy też dość szybko rozrastają się.
Same zalety
Ogród na glinie 11:20, 02 gru 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dzięki. Przy okazji okazało się, że moja stipa, to nie stipa, tylko carex Frosted Curls

no nieźle
Ogród na glinie 23:06, 01 gru 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

a ja właśnie u Ciebie byłam
fajnie powiązałaś miskanty

Dzięki. Przy okazji okazało się, że moja stipa, to nie stipa, tylko carex Frosted Curls
Moja codzienność - ogród Oli 19:34, 01 gru 2014

Do góry
Olu co to za trawa przed hortkami, stipa? czy jakaś inna?
Piękny szpaler tych hortek aż się sama buzia uśmiecha

leon60 napisał(a)
Dzisiejsze obrazki

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:37, 30 lis 2014

Do góry
Stipa i ML

Zawilce i kwiat żurawki

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:12, 28 lis 2014

Do góry
jankosia napisał(a)
Aniu, zwabiło mnie to ciebie coś co napisałaś gdzieś w innym wątku, coś na kształt" lubimy podobne klimaty". I przyszłam. Obejrzałam twoją wizytówkę potem tyle stron ile dałam radę z innych twoich wątków. W międzyczasie znalazłam info o Mai u Ciebie. Masz niesamowity ogród i jesteś rozbrajająco szczera. Zauroczył mnie twój styl mówienia o ogrodzie i roślinach. Nie wiedziałam że jesteś taką gwiazdą na ogrodowisku
Piękny lotos i cudna surmia, że o przełęczy floksikowej nie wspomnę. Będę zaglądać jeśli pozwolisz i podpytywać o staw. A może już zacznę: masz jakieś rady dla kogoś kto planuje dopiero budowę? Gdybyś sama dopiero zaczynała to czy jest coś o czym nie myśli się na początku a potem już za późno na zmiany?

Pozdrawiam ciepło. Monika

A nie, sorry, najpiękniejszy to kącik ogniskowy, którym zawładnęły kwiaty- tylko natura mogła tak zaprojektować

Napisałam wczoraj długiego posta i mi zjadło przed wysłaniem, pisałam z doskoku i co jakiś czas..

Teraz skrót.. może i dobrze, bo nie będzie poematu.

Gwiazdy lubią spadać .. ale trzeba pomyśleć szybko życzenie.. ponoć sie wtedy spełniają

Surmia byłą piękna, a teraz jest normalna.. trudno.. los tak chciał.

Rabata przy ognisku i mnie zaskoczyła.. naliczyłam ponad 13 gatunków samosiewek.. budleja, szczypior, dwa rodzaje rudbekii, kosmos, stipa, rozplenica, szałwia, przetacznik, kleome (różne kolory), przewrotnik, dziewanna, jeżówki, bratki... i na pewno czegoś zapomnialam.

Co do oczka, a w Twoim wypadku stawu.. to już lepiej pytać Mariusza z Przyjaznego.. on jest fachowiec. Moje jest wyłożone folią i to sztuczny twór.. u mnie nie ma szans na naturalne oczko. Popełniliśmy sporo błędów przy budowie.. ale to chyba jak z domem.. pierwszy jest nie do końca udany. Szczególnie, że mieszkało sie w bloku przez prawie całe życie.
Z moich obserwacji wiem jedno, że staw bez filtra trudno wykonać, by woda była czysta, szczególnie jak sie ma tak dużo ryb jak ja.. niestety odłowić ich się nie da.. małe wyłapujemy na płyciźnie, ale te duże to tak sprytne, że bez spuszczenia wody nie ma szans. Mnożą sie na potęgę.. dlatego wpuściłam tam złote orfy.. maja wyjadać młody narybek. W tym roku chyba to zadziałało, bo już takeigo przyrostu naturalnego nie stwierdziłam. Problemem są też karpie koi w oczku, bo podjadają lilie i wygrzebują wszytko z doniczek.. Rośliny bez ziemi rosną słabo i co roku muszę wyciągać doniczki by uzupełniać ubytki.
Doniczki ustawione na macie z włókna kokosowego... wczepiły się przez otwory w donicy do tej maty i już sobie bardzo dobrze radzą i bez doniczek. To znaczy doniczki są, ale rośliny wrosły w matę.. i rosną bardzo dobrze.. pomiędzy matą i korzeniami zbiera sie chyba jakiś muł któy odżywia rośliny. Wniosek mam jedne, jak sie chce by oczko zarosło roślinami to warto na półkach i na brzegu dać matę/siatkę z włókna.
Największy mój błąd to za wąskie półki.. a może nie mój tylko ekipy którą wynajęłam by pomogła wykopać dół. Sprzęt ciężki nie miał jak wjechać i trzeba było kopać ręcznie Pierwotnie oczko miało ładne szerokie półki.. miało być mniejsze, mostek przez środek i takie tam.. Niestety pomocnicy źle zrozumieli "wyrównać jeszcze ładnie półki i koniec roboty". Wyrównali półki.. ścinając je pod skosem!!!! Wtedy pierwszy raz słyszałam jak mój maż na kogoś krzyczy
Ratowaliśmy co sie dało... ograniczała nas ilość miejsca i szerokość folii..
To już w trakcie ratowania tych nieszczęsnych skosów.. widać na zdjęciu. I widać ile musieliśmy jeszcze podkopać, aby dało sie zrobić jakiekolwiek półki.. Doszła jeszcze wełna mineralna która je zwęziła. I widać jakim sposobem kałuża wyszła ogromna.. Zasypać sie tego już nie dało
Na teraz tyle, bo muszę wracać do pracy..

Pszczelarnia 19:58, 26 lis 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Raczej ostnica trzcinnkowata- stipa calamagrostis. Na trzcinnika za niska

Stipa brachytricha to trzcinnik krótkowłosy innna nazwa Calamagrostis brachytricha

Rozwieję wątpliwości co do nazwy trawy, o którą pytała Ola, to Calamagrosis acutiflora "Waldenbuch". Rzeczywiście jest niższy od "Karl Foerster" ale podobny z wysokością do paskowanych (przynajmniej tak jest u mnie)Różni się jeszcze tym od innych trzcinników, że układa się w walcharz, nie jest pionowy jak inne. Bardzo go lubię, jest ślicznie zielony i bardzo wcześnie startuje wiosną.
Twoje wspomnienia podróżnicze przywołały też moje piękne, czerwcowe chwile

Pszczelarnia 09:05, 26 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Leonku Sympatyczny, a ja u Ciebie buka oglądałam.... telepatia.

Pamiętam wszystko, to jest albo trzcinnik piaskowy (calamagrostis epigejos) albo ostnica trzcinnikowata (stipa brachytricha).

Raczej ostnica trzcinnkowata- stipa calamagrostis. Na trzcinnika za niska

Stipa brachytricha to trzcinnik krótkowłosy innna nazwa Calamagrostis brachytricha
Pszczelarnia 18:31, 25 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pamiętam wszystko, to jest albo trzcinnik piaskowy (calamagrostis epigejos) albo ostnica trzcinnikowata (stipa brachytricha).

Ewcia dzięki ogromniaste :*
Pszczelarnia 17:02, 25 lis 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Cudowne relacje Pszczółko czekam na cd
Pamiętasz może co to za trawka z tymi białymi piuropuszami u Vivy ?

Tworzę mój skromny ogród 00:04, 25 lis 2014

Do góry
Witaj, dzięki za odwiedziny, trawa o którą pytałaś to stipa.
Zaczątek ogrodu 00:01, 25 lis 2014

Do góry
lilia napisał(a)
Witam, przeczytałam cały wątek i podziwiam ten coraz piękniejszy ogród.
Szukam też inspiracji dla swojego ogrodu. Mam w związku z tym małe pytanie: jaką nazwę mają te trawki na stronie 47?
Pozdrawiam!

Dziękuje za odwiedziny, chcociaż nie ma bardzo, co ogladać. Na zdjęciach jest stipa.

pozdrawiam
Ogródek Iwony 17:31, 24 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Iwonko, w maju możesz śmiało je wykopać i za pomocą noża (używam do dzielenia traw, funkii etc tzw. Szefa kuchni - polecam gorąco, bo to sposób najlepszy i czyste nieposzarpane cięcie) pokroić/podzielić na dwa, trzy. Zobaczysz jak szybko kępki się podwoją

Widzisz, Toszka, dzięki Tobie stipa, która kiepsko zimuje (nadal uważam, ze chciałabym ją mieć ) zamieniła się w trawkę carex , a dzięki Irence otrzymała nazwę: carex Frosted Curls. A ja wyszukałam inspiracje i już wiem, ze albo posadzę ją z kulkami bukszpanowymi, albo z jeżówkami, a wiosną ją podzielę.
Jak WAS nie kochać? Buziak
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 24 lis 2014

Do góry
Basiu - w sprawie topinamburu masz chyba rację.. posadziłam jako zdrowe warzywo.... bo ostatnie lata musimy sie ciągle naprawiać. Ale nawet zględny zdrowotne nei przeważą szali jego być albo nie być

Irenka - dobrze że sie nabiegam, taki fitnes na zimę Tawułki też przesadziłam. Na razie tymczasówka, ale już i tak lepiej bo większy cień mają..

Kasik - z mchem też mam problem... sypałam na rabaty dolomit aby odkwasić glebę.. nie wiem czy pomoże... i mam nadzieję, że nie zaszkodzi. Mech mi nawet zaatakowała floksy na skalniaku, gdzie słoneczko od rana do nocy, nie podlewam, wiec mokro też tam nie ma. W trawniku w miejscach cienisty też mam ten problem.. Jak dostaniesz dobre przepisy co z tym zrobić to podziel sie i ze mną.

Tess -byłam wczoraj, i chyba to kamasja.. jest ciut podobna do narcyzów, ale swoje oglądałam tak dawno temu.. Danusia jednak potwierdziła, że się nie myliłam..

Bdan Danka - rabaty bylinowe są trudne, ale ciut kwiatuszków warto posadzić i ... jak nie podejdą to można je po prostu komuś oddać
Podlewać rabaty można, ale po co ekstra płacić za wodę, marnować swój czas.. kiedy można posadzić coś co da sobie radę bez naszej pomocy. Przyjdzie tydzień upałów, pojedziesz na urlop.. i wszytko Ci padnie, jak posadzisz coś co wytrzyma.. to i 2 tygodnie bez podlewania przeżyje.. To duża rabata, wiec lepiej nie dokładać sobie niepotrzebnej roboty. Piszę już u siebie, bo u Ciebie zrobi się jakaś dyskusja, zupełnie niepotrzebna Dlatego bronię mojego zestawu roślin i upieram się, że rośliny do cienia na słoneczną rabatę to głupi pomysł. Masz duży ogród.. i po cholerę dokładać sobie roboty.

Aniu Tre - grunt do rozsądne działanie i bez histerii do ogrodu

Bociuś - jak fajnie, że Ty nie w ciepłych krajach...

Mariola - widocznie my lubimy siedzieć w lesie

Piotrek - bielą aż tak mocno sie nie zachwycam, kolor jak każdy inny, ja lubię wszystkie kolory Chociaż najbardziej to niebieski.

Karola - tak łapki zmarzły, że kopanie było najlepszą formą rozgrzewki.. dziś słoneczko, ale woda w kałuży zamarznięta.

Kindzia - próbuję już spowolnić wątek.. dlatego nawet hurtem odpisuje..

Ola babka- i w tym tkwi cała mądrość.. nie dajmy sie zwariować Ogró ma cieszyć, a nie smucić.. jak nei zrobię teraz zrobię wiosną.. jak padnie będzie miejsce na nowe.

Monika - auto musisz wysłać na poprawkowy kurs prawa jazdy...

Aneta - stipa potrafi wnerwiać... ale też potrafi cieszyć.. Chociaż wnerwiała pod koniec sezonu, to ileś siewek i kęp przesadziłam do szklarni, może przezimuje A może zimy znów nie będzie Chociaż mrozik by sie przydał, bo ślimaki mnie zjedzą, nie tylko roślinki, ale i mnie. Ogród bez bylin jest smutaśny... masz rację. Danusia w swoim bukszpanowym też sadzi bylinki tu i ówdzie.. Dlatego wybaczam bylinom okresy brzydkie...

Asia_K -

Teraz jak przeglądam foty to wybieram poszczególne ujęcia z wybranych rabat do prezentacji jak sie mieniają rabaty bylinowe w trakcie roku.. nie da sie przejrzeć wszytkich fotek na raz.. tu brakuje jeszcze innych miesięcy.. ale tak to będzie leciało.. brakuje mi jeszcze pozostałych miesięcy, trzeba odszukać.
LUTY - krokusy i oczar

KWIECIEŃ -

MAJ - piwownia

CZERWIEC lawenda i róże

PAŻDZIERNIK - lawenda, kolory liści

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:20, 24 lis 2014

Do góry
Rench napisał(a)
To ja jeszcze namieszam
Stipa to ryzyko,zazwyczaj jest traktowana jako jednoroczna, ubiegła zima była łagodna dlatego w wielu ogrodach przetrwała.
Dorasta zaledwie do 60cm w drugim roku dopiero,za wiele nie zasłoni.
Jesli korzystasz z tej studni to ją wyeksponuj,tak żeby ci nie przeszkadzały rośliny w czerpaniu wody.
Trzmielina ma się piąć po betonie studni ? Czy jak?

Tak, trzmielina ma się piąć. Studnia ma być obsadzona tylko z jednej strony w półokręgu. Z drugiej będzie swobodny dostęp.
Masz rację ze stipa. Może wymarzac. To może jakiś niski miskant np. ADAGIO? Albo coś z wyższych bylin: napastnica, bo szałwia różowa chyba wysoka nie rośnie....
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:10, 24 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

No to moje stipy chyba gorzej wyglądają, albo tak mi się zdaje bo rosną z kulkami bukszpanowymi na które się wykładają... Muszę się doedukować z cięcia stip, bo nie wiem, czy na jakiejś wysokości konkretnej, czy przy ziemi upierdutać ? Miałam je wiosną eksmitować, ale se czosnki posadziłam pomiędzy...
A nie ma jakiejś trawki, co by cały rok wyglądała jak młoda stipa, taka zwiewna, ale prosta i cała zieloniutka?

oj żeby to było takie proste moje stipy w kulkach tez mnie nerwią i juz nawet się im odgrażałam za to pokładanie, chyba wiosna je upierdutam i jak nie puszczą na nową to nawet nie będę płakać Podobnie jak Ania latem wyciągałam z nich stare kłosy bo brzydko wyglądały takie leżące na kulkach i trawniku.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 00:25, 24 lis 2014

Do góry
To ja jeszcze namieszam
Stipa to ryzyko,zazwyczaj jest traktowana jako jednoroczna, ubiegła zima była łagodna dlatego w wielu ogrodach przetrwała.
Dorasta zaledwie do 60cm w drugim roku dopiero,za wiele nie zasłoni.
Jesli korzystasz z tej studni to ją wyeksponuj,tak żeby ci nie przeszkadzały rośliny w czerpaniu wody.
Trzmielina ma się piąć po betonie studni ? Czy jak?
Ogródek Iwony 17:18, 23 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, Toszka zdefiniowała moją stipę jako trawkę Carex. To ci niespodzianka, hi, hi

Jutro zerknę na tę Twoją trawkę, całkiem mozliwe że to nie stipa.
Fotek nadal nie widzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies