Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe przygody 10:40, 20 maj 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
wspomnienia z sezonu 2013

stworzyłaś ładny uporządkowany ogród a róże jakbym była u siebietakie same na drugim zdjęciu oprócz przewrotnika czym podsadzony jest ten krzew róży? bo nie mogę rozpoznać czy to szałwia? pozdrawiam i jeszcze pooglądam
Mój mały skrawek ziemi 10:16, 20 maj 2014

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)

Szałwia

Magdo odpowiadając o cięcie lilaka: poradzono mi na Ogrodowisku jego radykalne podkrzesanie. Zrobiłam to po kwitnieniu, tj. ok. czerwca 2 lata temu - zostały 3 pnie. Wyściółkowałam go najpierw kompostem a potem dawałam skorupki jajek (mam glebę z natury kwaśną). I ten eksperyment się udał. Lilak uratowany, cieszy oczy (a tak straszył i był obiektem zapytań, kiedy go usuniemy), zapach w pokojach na górze niesamowity.

Czy wiesz jaka to szałwia? Długo ją masz. Czy to officinalis czy inna? Jaka jest jej wysokość?
Moje ukochane miejsce na ziemi 16:35, 19 maj 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
kupiłam taką szałwię
ma ktoś może??? bo nie było konkretnej nazwy ...

To jest jednoroczna szałwia.
Mazury i mój kawałek ziemi 15:17, 19 maj 2014

Do góry

Tu kolejne róże z szałwia trawą i Żórawka
Wersja mini mini 14:38, 19 maj 2014

Do góry

cisy i bukszpan w oczekiwaniu na przycięcie

szałwia się szykuje
Co przed tujami? 12:15, 19 maj 2014

Do góry
Aranżacja danusiowa z kocimiętką i żurawkami nie bardzo jest minimalistyczna i nowoczesna - raczej dość bogata.

Róża bardzo ładna - dziękuję

To może poszerzysz odrobinkę jeszcze pozostała część rabaty, dokupisz tych tymianków 'silver posie' i jeżeli podoba Ci się takie sadzenie na przemian to poprzeplatasz nimi lawendy na całej długości? i miedzy nimi zadarnić można jakaś możliwie niską macierzanką. 'Pygmeus'? Albo podzielić to niskie oregano, które już masz, i zapuścić po kępce miedzy tymiankami. Oregano jest bardzo ekspansywne.

Estragon posadziłabym w narożniku najbliżej domu, w rzędzie wyższych.
Czy szałwia to jakaś odmiana? Będzie niska czy wysoka?

Edit: liść laurowy raczej nie przeżyje zimy na zewnątrz. Można próbować zimować w domu, w donicy.
A jeszcze raz zapytam o bukszpany - one już zimowały w donicach?
Mazury i mój kawałek ziemi 09:29, 19 maj 2014

Do góry

Tu jest szałwia ,róża ,bukszpan ,trawa i Żórawka.Tylko cos słabo to rośnie.
Moje ukochane miejsce na ziemi 23:11, 18 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agatko, bardzo ciekawa jest ta szałwia Intensywnie fioletowa Ja mam różową i chyba to jakaś miniaturka, jeszcze nie kwitnie. A róże boskie, pełno pączków mają

dlatego nie mogę sie doczekać aż zakwitną

zapowiadaja słoneczko więc czas pokaże ..................
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:50, 18 maj 2014

Do góry
Agatko, bardzo ciekawa jest ta szałwia Intensywnie fioletowa Ja mam różową i chyba to jakaś miniaturka, jeszcze nie kwitnie. A róże boskie, pełno pączków mają
Ogród Eli 22:03, 18 maj 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

a no troszkę poszalala

mój dzisiejszy zakup pod nazwą bylina-szałwia za 5zł

wielka jak za piątaka
Mój mały skrawek ziemi 21:32, 18 maj 2014

Do góry
Tej Danucie musisz jesc dac tak jak piszesz dolistnie bo jednak bardzo blada jest, a ta fioletowa szałwia taka niska jest? , bo ja mam bardzo wysoką i nie lubię tego jej wzrostu.Nie wiedziałam ze sa niskie w tym kolorze.
Ogród... reni 20:15, 18 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Reniu, co to jest na pierwszym planie, co ma pąki? Czy to szałwia?

Tak, Agnieszko to szałwia
Ogród... reni 19:46, 18 maj 2014

Do góry
reni napisał(a)
Miłej niedzieli

Reniu, co to jest na pierwszym planie, co ma pąki? Czy to szałwia?
Mój mały skrawek ziemi 19:12, 18 maj 2014

Do góry

Szałwia
Ogród Eli 19:09, 18 maj 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
U Ciebie też pogoda narozrabiała

a no troszkę poszalala

mój dzisiejszy zakup pod nazwą bylina-szałwia za 5zł

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:11, 18 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie znalazłam astilbe w wizytówce... Lecę do realizacji Dany
ona u mnie jest na jodłowej kwitnie razem z ostróżkami.
szałwia idzie do donic
Zakątek z fioletową ławeczką 00:57, 18 maj 2014

Do góry
Mój zakątek ziołowy Rośnie tutaj mięta, lawenda, melisa, jeżówka, no i pomidor koktajlowy sztuk jeden! A, i jeszcze szczypiorek, no i szałwia. I jabłoń ozdobna "Ola".

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:02, 18 maj 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Jeszcze takie zdjęcie buczka, coś mu tam posadzę i wysypię kamyczki

Byłam w sklepie u Finki. Tam właśnie jest szałwia- 2 rodzaje- różowa i fioletowa. Szukałam też jeżówek, ale chyba nie ma. Znajdę gdzieś indziej, bo mój syn dopomina sie o coś, co wabi motyle

Może hosty Patriot podsadź pod buczka.
U Finki chyba są jeżówki, zadzwoń i podpytaj.
Motyle wabi też liatra kłosowa.
A co to za drzewko to z etykieta?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:46, 17 maj 2014

Do góry

Byłam w sklepie u Finki. Tam właśnie jest szałwia- 2 rodzaje- różowa i fioletowa. Szukałam też jeżówek, ale chyba nie ma. Znajdę gdzieś indziej, bo mój syn dopomina sie o coś, co wabi motyle
Ogród dla Agusi 21:17, 16 maj 2014

Do góry
Aniu... lecę do Ciebie z tym przetacznikiem... kupiłam go ... ale wtedy nazw nie zapisywałam.. że przetacznik.. to i dla jak na mnie było dużo... i dziękuję, bo dzięki tobie wiem już co mogę mieć..

Szukam w necie tej odmiany i przyznam się że podobna do mojej... Knallblau Veronica teucrium

Tak mnie zaintrygowałaś, że pobiegłam robić foto jej po ciemku i sie zdziwiłam, że przez jeden dzień tak urosła

Rośnie u mnie 5 lat.. posadziłam pod róże, wysokie róże, wiec jak kwitnie końcem maja to był przetacznika widać, a potem zarastał innymi bylinami.. zawsze po kwitnieniu jak robił się nieporządny, to ścinałam i odbijało ładne zielone. Ale był już w kompletnym cieniu
W tym roku przesadziłam go na pierwszy plan, bo wydaje mi się, że po ścięciu może zakwitnąć drugi raz.. i jak będzie miał słoneczko to zachowa ładniejszy pokrój. DO teraz zachowuje się ładnie jak szałwia, ma kulisty kępiasty pokrój, nie rozsiewa sie, rośnie w ładną kępę, taka poduszka.... Przez dobę urósł do góry ... 10 cm

Widać jakie ma kępy po 5 latach

Może nie kwitnie długo, ale kolor... ten kolor to najpiękniejszy błękit jaki mogą mieć kwiaty.. nie ma ładniejszego niebieskiego.. dlatego poszedł na front rabaty Kolejne niebieskie co ujmuje serducho to kokorycz pogięta.... też polecam
I jak kwitnie to się wcale nie pokłada.. przynajmniej tego nie zauważyłam... albo mnie nie drańi.. ale na fotach widać, że stoi prosto

Sorki, że niewiele pomogłam....... mogę cyknać jutro foty za dnia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies