Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 22:16, 09 cze 2014

Napia napisał(a)
Ślicznie. Aspirin rose urokliwe. Myślałam, że są tylko białe, a u Ciebie tak pięknie przebarwione na różowo. Moje zakupione w tym roku jeszcze w pąkach, więc może będzie niespodzianka
Lubię bodziszki
Miłego dnia

Aspirin jest biała, ten róż jest bardzo delikatny, ledwie smuga, dzięki temu kwiat wydaje się porcelanowy - im młodszy pąk tym ten róż jest widoczniejszy
Zachodzace słońce uwadatniło go

ja też lubię bodziszki
agatanowa 22:17, 09 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia zrobiłas. Rośliny piękne ale zdjecia też wyjatkowe.Miłego dnia.

ja takich nie potrafię, głównie to zdjęcia męża

on poluje na właściwe światło i nie robi byle jak, normalnie zasadza się
ale efekty są
agatanowa 22:34, 09 cze 2014

Wklejam coś tam kolejnego, trochę powtórki z rozrywki

Louise Odier kwitnie jak burza, tu jeszcze pąki:

A tu pąk Rhapsody - drobny ale urokliwy:

Rosarium Uetersen zasypała się kwieciem, ale malutka jeszcze - o wspinaczce na kolumnę nie ma mowy (myślałam, ze ona ma drobniejszy kwiat, a tymczasem miłe zaskoczenie z 8-10 cm średnicy):

No i zachwycająca Eden Rose 85, która ma chyba największy i najpełniejszy kwiat ze wszystkich róż moich dotychczas kwitnących, gałązki młodej rośliny nie utrzymują ich ciężaru:

A tu Mme Alfred Cariere - też mnie zachwyciła - dużo kwiatów i piękny zapach, ale to co mnie zastanawia: wypusciła boczne pędy (z 3-4 szt) i nie wiem, czy to nie dziczki - liść wydaje się ten sam, ale liczba poszczególnych listków to 7... doradzicie?:

Moja jedyna bita śmietana, kwiat piwonii (obecnie już przekwitła):

pustynnik - ten mnie rozwalił, bo się tego nie spodziewałam, kwiatostany ma na 60 cm, a sam wyższy ode mnie (co prawda ja za duża nie jestem, ale jednak!, chyba domówię inne kolory), a do tego słodko pachnie przysparzając o zawrót głowy mnie i pszczoły (te kompletnie zidiociały, bo nóżki mają całe napakowane pyłkiem pustynnika, a jeszcze się kręcą po kwiatach, a jeszcze ładują pod pachy, a potem odfrunąć nie mogą takie ciężkie od pyłku i do tego pomarańczowe - jakże ja bym mogła ostrą chemią im bziukać):

makowe panienki po deszczu, w szale tanecznym targają krasnymi spódnicami - dostałam parę sadzonek od znajomej mamy, wsadziłąm w dużym rozstawie na rabacie sadzonkowej (bo mam tam maleństwa berberysów, pęcherznicy, nawet jakiś róż od teściowej, kosodrzewiny, jodełki kalifornijskiej, kolkwicji i inne), a te mi w miesiąc zarosły wszystko i boję się, że wszystko zduszą, jakbym kompot szykowała:

dorciabe 22:39, 09 cze 2014

Agatka piękne róże A od maczków nie mogę oczu oderwać,sukieneczki im opadły
Kasya 22:39, 09 cze 2014

agatanowa napisał(a)

pustynnik - ten mnie rozwalił, bo się tego nie spodziewałam, kwiatostany ma na 60 cm, a sam wyższy ode mnie (co prawda ja za duża nie jestem, ale jednak!, chyba domówię inne kolory), a do tego słodko pachnie przyspazając o zawrót głowy mnie i pszczoły (te kompletnie zidiociały, bo nóżki mają całe napakowane pyłkiem pustynnika, a jeszcze się kręcą po kwiatach, a jeszcze ładują pod pachy, a potem odfrunąć nie mogą takie ciężkie od pyłku i do tego pomarańczowe - jakże ja bym mogła ostrą chemią im bziukać):

rzeczywiscie swietny jest
pokaz go calego
agatanowa 22:43, 09 cze 2014

W podobnej tonacji fioletu i niebieskości:

czyściec wielkokwiatowy, ma piękne grube kwiatostany, choć czule zwę go pokrzywką

urokliwy pięknem wsiowego kwiatka bodziszek wielkopłatkowy czy też wspaniały:

bodziszek i kolega z pola przywiany - rzepak zdaje się:

szałwia (z tyłu różowe to rosarium uetersen):

dzwonek w lawendzie:

wsiowa lwia paszcza, którą bardzo lubię - przezimowała sobie bez szwanku (choć nie miała) i kwitnie

agatanowa 22:49, 09 cze 2014

A teraz pare drzew i krzaków:

To moje serbiątka, bo małe, ok. 50 cm, ale przyrosty spore:

- jednemu rączka zwiędła, czyżby podnosił na panią? (zabrzmiało infantylnie do kwadratu)):

- inne zdrowe (łącznie mam 6 szt. od strony pd sąsiada przed nimi rózne hortensje bukietowe, na razie ich w zasadzie nie widać zza tych hortensji i bylin...):

bez czarny Eva (Sambucus nigra 'Eva'), ledwie z gąszcza bylin wystaje, zdaje się że jakiś krwawnik go atakuje z tyłu, rudbeka z przodu, a marcinek z boku, ale Eva jest mała jeszcze i się daje (zawłaszcza, ze gałazki jej połamali u producenta przy pakowaniu do przesyłki), ok. 80 cm:

Donia72 22:49, 09 cze 2014

Piękne kolory masz u siebie Fiolety i róże
malgorzata_s... 22:53, 09 cze 2014

Donia72 napisał(a)
Piękne kolory masz u siebie Fiolety i róże

To samo rzec chciałam Pięknie u ciebie Pozdrawiam
agatanowa 22:59, 09 cze 2014

Kasya napisał(a)

rzeczywiscie swietny jest
pokaz go calego

Kasiu trochę jest go na stronce 133, ale muszę dać w całości, może mam gdzieś na karcie, ale mąż nie zgrał