Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z fortepianem 20:41, 28 lut 2022

Do góry
AgaCzek napisał(a)
Dzięki dziewczyny. A w Szczecinie tudzież Mierzynie po dluuuuugiej suszy przyszedł deszczyk
Tu jeszcze mało widać

Ale niewielki stawik rozlał sie na cały płac zabaw, ulice i pole sąsiada - to coś za płotem po lewej stronie to nie staw tylko pole - kilka kat temu sąsiedzi z pola wiaderkami zbierali … rybki - to nie jest żart

Zobaczcie do którego momentu zalane są ławeczki - całe siedzisko pod woda

Z ogródka sąsiada (1,5 domu obok nas) można spokojnie łowić rybki

Ta brama na końcu wychodzi sue na ulice z terenu rekreacyjno - sportowego - obecnie można sobie wypłynąć

Co ciekawe ogrod nie ucierpiał po ulewach - jedynie róże trochę zmaltretowane

Aż mnie ciarki przeszły na ten widok, zupełnie jak u mnie, tylko u mnie ryb nie zostawia a muł
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 20:39, 28 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Aciaz, z szerokością rabaty idziesz w dobrym kierunku Jeśli marzysz o hortensjach i bylinach, to raczej trzy Ja też mam hicksii, potrwa to parę ładnych lat, zanim nabiorą masy, a potem kolejnych parę, aby podciągnęły się na wysokość.
Miskanty... zdecydowanie nie ochronią cisów przed psem Przesmyknie się (pies) w każdym możliwym miejscu, jeśli coś go zainteresuje zrobi to najkrótszą drogą zanim miskanty nabiorą masy, minie kilka sezonów płotki chyba będą nieodzowne, jeśli piesek lubi pobiec w swoją stronę  

Nie radzę sadzić miskantów na szpaler. Cisy na to nie zasługują W swoim czasie zrobią Ci piękne tło rabaty. Pomysł z pojedynczymi nasadzeniami jest rozsądny. Dałabym miskantom porządną odległość nie tylko od siebie, ale też od obecnego rzędu cisów (czy tuj) - min. metr. Te trawy rozrosną się za lat kilka i zajmą - każda metr przestrzeni. Przesadzanie ich jest trudne, warto dobrze ulokować.

Darń możesz poskładać warstwami w jedno miejsce, oczywiście że przekompostuje się i będziesz miała bardzo dobrą ziemię. Przykryj tylko czymś ciemnym. Ja swoją darń dawałam też do skrzyń warzywnych na dno.

Dziękuję za rady To teraz dziewczyny myślimy jak to rozegrać i w jakiej odległości posadzić klony od cisów.

Pokaże jak to obecnie wygląda, dziś troszkę jeszcze udało się zerwać darni.
Na ten moment ten zerwany pasek ma ok. 160cm - oczywiście będziemy poszerzać ale kręgosłupy muszą trochę odpocząć
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:37, 28 lut 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tess Heavy Metal będą tu przed jałowcami, za lawendą. Tam były śmiałki kiedyś.
A tu jest lawenda, Czosnki Krzysztofa i białe gaury.
Myśle ze orliki też by pasowały, ale czy się zmieszczą, nie wiem

A nie będzie Heavy Metal zbyt się zlewał kolorystycznie z jałowcami? Bo on taki niebieskawy jest. Co do orlików - popieram, dodałyby koloru.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 20:30, 28 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wstawię zdjęcie u Ciebie, mi łatwiej znaleźć
Akurat znalazłam z dwoma szkodnikami

Na kostce widać ziemię, po jakiejś roślince

Łaaaaał niesamowite płotki! a szkodniki przecudne, wszystko bym im wybaczyła
Sałatka pokrzywowa 19:40, 28 lut 2022

Do góry
Zaglądam. Nie piszę, bo słów mi zabrakło.
Ale jest Nadzieja i tego się trzymajmy.
Zdjęcia przypadkowe

W ogródku Martki 19:35, 28 lut 2022

Do góry
Haniu, przepisu nie mogę wstawić publicznie ze względu na zastrzeżone prawa autorskie, ale prześlę Ci na priv. Jak tylko odnajdę... gdyż w zeszłym tygodniu było malowanie poddasza, które miało odbyć się w później, jednak trafili się wolni fachowcy! brać trzeba było) A teraz doprowadzenie do stanu normalności potrwa Haniu, na rabatkach ozdobnych będą buraki ćwikłowe. Liście oczywiście też będą miały A konkretnie planuję je na rabatę z hortensją Limelight. Dopóki hortensje i molinie/seslerie nie rozrosną się, będzie na niej trochę luzu. W tym sezonie jeszcze na pewno. Myślisz, że to chybiony pomysł? Kapusta też zwyczajna, ale w kolorze bordo. Boćwinę u Ciebie znam, ale bardziej nad liście przedkładam walory buraka, pieczonego i kiszonego, dlatego taki chcę przeprowadzić eksperyment na rabatach. Mam zdecydowanie za mało miejsca w skrzyniach warzywnych...

Elu, jak tylko słońce zacznie świecić na dobre, wszystko się zmieni, ogród zacznie cieszyć. Taką miejmy nadzieję. To mnie zaciekawiłaś, co ten deser Ci przypomina? Polecam to miejsce w Wilanowie, przepiękna oprawa, a ekipa kucharska to poziom światowy. Oprócz deseru były oczywiście przystawki i danie główne, smaki przednie, listy składników wydatne Stare książki... długo by można mówić o urokach przedwojennej polszczyzny, a jeszcze lepiej się to po prostu czyta Przesyłam na pocieszenie zdjęcie zieleni z ogrodu państwa Majów

Agatorku, nadzwyczajne smaki. Polecam. Tu w okolicy firmy ogrodnicze mają się tak samo jak brukarze, małych robótek nie biorą, za mały zarobek i to rozumiem poniekąd. Dzwoniłam oczywiście w kilka miejsc. Nic. Szukam i pytam dalej. Co robić, sama nie ułożę. Nie dam rady nawet podnieść takiego bloczku.

Lidka, to w zasadzie nie jest filozofia, tylko trzeba mieć moce przerobowe i pracowników, rynek jaki teraz jest - to wiemy. Świetnie, że Wam udało się znaleźć ekipę. Ale przy takim zakresie prac jaka była u Was, w tym nawadnianie - to są niezłe zarobki na samych materiałach

Magara, moje palce są chyba ciut przykrótkie a może za krótkie są tylko paznokcie? Pocieszające, że będzie można prać! Niestety samej nie położę tych bloczków, jeden waży kilkadziesiąt kilo kostkę pewnie że można, ale czy aż tak się upierać?

Basiu, to były moje pierwsze warsztaty kulinarne, samo miejsce i klimaty było nadzwyczajne, także umiejętności kucharzy, którzy je prowadzili. Ekipy - wiemy jak jest. Podziwiam wszechstronność Twego męża. To oszczędza wielu kontaktów z niepowołanymi do tego, by nimi być - "fachowcami" Ale w zeszłym tygodniu miałam malowanie i panowie spisali się na medal. Niestety prac brukarskich nie podejmują się, a polecony przez nich brukarz ma co robić przez najbliższy rok Efekt tego wszystkiego jest taki, że dziś wygrzewałam się na słońcu i trawie mimo mroźnego powietrza w środku było 25 stopni

A co poza tym? Mój ogród został w weekend wystawiony na ciężką próbę, przeżył najazd tego tu gangu. Psiaki mojego brata - dwa ze schroniska - wszystkie są przekochane. Pokazały, że w ogrodzie jest dla nich wiele możliwości i ścieżek na szczęście dużych strat nie było

Żałuję, że nie mogę wziąć do siebie czworonoga... Ten jest moim ulubieńcem, schorowany niestety, bardzo mądry i poczciwy...

Od kilku dni rzadko zaglądam na forum. Mimo szczerych chęci nie jestem w stanie czytać niektórych wpisów... rozumiem lęki, obawy, sama mam ich pełno, ale roztaczanie makabrycznych wizji i podawanie fejkowych informacji, to nikomu w tym czasie nie służy. Z tego też powodu postanowiłam, że ja sama nie będę się więcej odnosiła w tym miejscu do tematu... Służą realne działania, w które angażujemy się na miarę naszych możliwości, przy tym pozostanę. Nie możemy więcej, niż możemy. Ale to aż tyle

Za kilka godzin wystartuje marzec..........
Ogród prawie wymarzony … 18:41, 28 lut 2022

Do góry
Zaczęłam przycinać platana... Mniej więcej będą takie.

Glina i zielsko 18:28, 28 lut 2022

Do góry

Część buków zakorowana i przymocowana gumkami do palików.
Gumy brakło.

Jutro przesadzę trawe pampasową 2x i jaśminowca na badylku oraz lilaka. Siedzą na bukowej akurat tam gdzie mają być szmaragdy.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:03, 28 lut 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Upolowałem dzisiaj w cenie od 7-11 zł

I jeszcze nasionka

Widzę, że wkraczasz w wiosnę z rozmachem, będzie pięknie
W Gąszczu u Tess 17:58, 28 lut 2022

Do góry
Tess napisał(a)
Wiolu - dzięki za kciuki

Basiek - nutkajski to jedno z pierwszych drzew, jakie posadziłam w ogrodzie.
Tak wygląda w całej okazałości(choć wówczas był 10 lat młodszy, bo to mój początek na Ogrodowisku czyli 2012 rok, ale nie mogę teraz znaleźć późniejszego zdjęcia).

Asiu - dziękuję Tak, na cięcie seslerii już najwyższy czas.

Piękna fotka, taki kolorowy zwiastun wiosny
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:22, 28 lut 2022

Do góry

Ciężko mi uwiecznić tą łezkę,bo jest spora. Brakuje jeszcze kilku roślin,ale przed zimą nie zdążyłam ze wszystkim Czy myślicie, że czerwone berberysy łączone z lawendą będą tu dobrym pomysłem?
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:16, 28 lut 2022

Do góry

Wstawiam niechętnie to zdjęcie,bo mało co widać Roślinki małe i nawet jałowców płożących nie widać...ale już się zaopatrzyłam w nawozy
Ogród prawie wymarzony … 16:39, 28 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziś ukończyłam porządek przedwiosenny. Wszystkie trawy pościnane, krzewy przycięte czekam na wiosnę i działam dalej - poszerzam rabatę , przesadzam , rozsadzam i dosadzam.

Ale czyściutko. A te gniazda w kępach traw dla kogo>
W Gąszczu u Tess 16:18, 28 lut 2022

Do góry
Wiolu - dzięki za kciuki

Basiek - nutkajski to jedno z pierwszych drzew, jakie posadziłam w ogrodzie.
Tak wygląda w całej okazałości(choć wówczas był 10 lat młodszy, bo to mój początek na Ogrodowisku czyli 2012 rok, ale nie mogę teraz znaleźć późniejszego zdjęcia).

Ciągle pokazuję jego dolną partię, bo góra nie mieści się w kadrze

Asiu - dziękuję Tak, na cięcie seslerii już najwyższy czas.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 16:05, 28 lut 2022

Do góry
Wstawię zdjęcie u Ciebie, mi łatwiej znaleźć
Akurat znalazłam z dwoma szkodnikami

Na kostce widać ziemię, po jakiejś roślince

Glina i zielsko 15:43, 28 lut 2022

Do góry
W nocy mróz a w dzień wiosna i słońce.
Obciełam hortki, ostatnie budleje i klonika flamingo.

Zapatyczkowałam limelight na sadzonki.

Róże Artemisy w pączkach a nawet już liście mają.

I nie wiem czy ciąć i jak ciąć. Wiem że to powinno być w czasie kwitnięcia forsycji .

Buczki, kaliny,klony i platany w pączkach.

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 15:35, 28 lut 2022

Do góry
Nie pamietam z jakiego to tematu, ale to zdjęcie z forum, więc chyba mogę wstawić.

Tutaj masz przykład, że bardzo ładnie wyglądają Miskanty i hortki w jednym rzędzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:29, 28 lut 2022

Do góry
Upolowałem dzisiaj w cenie od 7-11 zł

I jeszcze nasionka

Choć z ociąganiem wydawałam te złotówki bo bankomaty nieczynne, a w bankach więcej jak 2 tysie dziennie nie wypłacają, kolejki dramat, ludzie na siebie wilkiem patrzą
Trudna sytuacja bo rachunki do płacenia, wypłaty, zamawianie towaru i dostawy nie wszystko się odbywa bezgotówkowo ...jak ktoś ma teraz wykonawców na budowie i nie ma gotówki to współczuję.
Ogród bez reguł 14:43, 28 lut 2022

Do góry
A tu napisali, że 14%

Crocus - krokus (szafran) 14:09, 28 lut 2022

Do góry
Krokusy to jedne z piękniejszych kwiatow - nadają sie też na wiosenno letnie obwódki - wiosna mamy kolor a katem piękne dwubarwne liscie - tylko ręce bolą od sadzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies