To stara poniemiecka jabłonka gubi liście zainfekowane, poplamione i inne. Ma pyszne jabłka, leżą w piwnicy do stycznia.
Daliowisko zagrożone na rzecz ogrodu użytkowego - inspekty potrzebne. Szukam jeszcze dla nich miejsca ciepłego bliżej szklarni. Idealne miejsce to te ze skrzyniami. Ale przerabianie skrzyń jest bezsensowne.
W szopie ojcowej znalazłam takie fajne płaskowniki, rozłożyłam i posiałam szpinak. Gotowe do nakrycia agroszmatą.
Z jeżynami, nie da się wykopać. Stroma skarpa nad strumieniem, same kamienie i trudno wbić szpadel. Ale próbujemy je utrzymać z dala od rabat.
Kirengeszoma rozrasta się powoli w krzak. Ta na zdjęciu rośnie od 2013 i wcale nie jest dużym krzakiem. Rośnie ze słońcem od wschodu tylko i promieniami zachodzącego słońca przez krótką chwilę.
Mistrzostwo? - mówisz. Oj, bardzo cieszy mnie Twój zachwyt. Chciałabym go rozepchać o zbiór kilku jaśminowców, więcej jabłonek rajskich i konieczne inspekty.
To jest, co robić super ta borówka. no i dzielżany nadal piękne, u mnie od suszy zaschły.
Ojej, nie dość że cera u ciebie piękna, to teraz jeszcze ładniejsza u mnie pełno piegów.
Żwirowa ścieżka
A tam dalej już kompostownik widać
Zobaczcie tutaj na tych dwóch zdjęciach gdzie jest oczko, w okolicach kwitnących miskantów , tak pomiędzy nimi
Tu patrzymy od dołu od rabaty bylinowej bo działka jest z nachyleniem
A tu odwrotnie z góry od oczka patrzymy na dół tam jest ta rabata bylinowa pod szpalerem bzu, który jest po lewej stronie
Ewa, no siły mnie wróciły, od razu widać. Jak to goście mogą zmęczyć.
Dzięki, mam tych obwódek i żywopłotów pełno. Z cisów, ligustru, berberysów, laurowiśni, buksów, głogowników itd.
Nie ucinaj, wiosną będzie łyso, tez tak mam, ale i tak kocham trawiszcza.
My chyba tez wiosną, chyba że wróci babie lato. 2 lata temu o tej porze było 32 plus.
tulipanowiec odrósł, wiosna znowu konary pościnam, teraz jak pod kontrolą, spełnia moje oczekiwania
te mi cały chodnik zasłaniaja
rozmnażam, nazwa mi uciekła!
Memory w tym roku mniejszy ok 2 m i Morning Light też tyle
Rabata bylinowa, brunery rosną na tej rabacie od strony szpaleru bzu czyli z tyłu rabaty, bo dojście jest od środka działki od oczka
Będę musiała dosadzić albo rozsadzić hortensje w prawo i szkoda mi tego miskanta ML, jest cudny, ale jeden to tak dziwnie wygląda. Miejsca na drzewa są pomiędzy hortkami i ML po bokach drzew już nie zmieszczę, a przesadzać wszystko już takie wielkie to wyzwanie.
Sylwia, to trzcinnik krótkowłosy. Ona ma słonecznie, ale takie ażurowe światło. Wszędzie da radę. Wysokość około 50cm liście a z kwiatem 100-120, w donicy niestety bujnęła wysoko i bardziej rozcapierzona.
mega wdzięczna bylina, Liriope
rosnie identycznie, jak Konwalnik