Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 19 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Niezależnie na jakie kostki się zdecydujesz, będzie pięknie.

Żwirku na razie nie daję, najprędzej wiosną. Czekam z niecierpliwością na Twój efekt końcowy. Wiesz, że też wiedziałam co chcę i teraz to się zmieniło, no cóż, kobieta przecież zienną jest

z braku ... wiadomo czego na razie zdecyduję sie na obwódki a może z czasem będę ukorzeniać tam ścinki
No nie strasz mnie ... miałoby mi się zmienić mój eM chyba by tego nie przeżył
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 19 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to mi kiedyś coś fajnego wymyślisz, jak będę na etapie robienia rabaty przy ściance, na razie wiem, że chcę tam cisy - kulki i stożki, a odkąd Ty zdecydowałaś się na drzewa wielopniowe to też mnie korci, może ja postawię na magnolię, ale kiedy to będzie...

No nie wiem czy dam radę pomóc ale spróbuję Czyli zimą planowanie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:02, 19 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
ML też jak dla mnie nie może kwitnąć
Czytam, że jutro odbierzesz, tylko one takie część z małymi korzonkami, a część bez. Wsadź i podlej, przyjmą się na pewno, moje też w ten sposób sadziłam.
Łodygi Star Dust dorzuciłam, mogłam więcej, bo Marta kupiła sobie w tych Skierniewicach, na koniec znalazłyśmy super stoisko z super cenami

Odebrałam I bardzo dziękuję Jutro pewnie nie uda mi się ich jeszcze posadzić ale w środę już na pewno bądą na rabacie

PS bo jutro sadzę bukszpany
Od nowa ... na przekór wszystkim 21:06, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A ja lubię ten avatarek
taki trochę leniwy ale też go lubię
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:01, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Pozdrawiam niedzielnie ... u mnie deszczowo ... może być

Pozdawiam poniedziałkowo
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 16:56, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A co to za nawóz? nie znam

Stosuje od paru lat i jestem z niego baaardzo zadowolona

http://www.astvit.com.pl/o_produkcie.html
Ogród wśród pól i wiatrów 16:10, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

To ja będe drugą zaglądającą podziwiać wrzosy ... bo mam je już tylko w doniczkach

Zapraszam zawsze
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:44, 19 wrz 2016

Do góry
A ja lubię ten avatarek
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:48, 19 wrz 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
aaaaaaaaaaaaa ja napisałam do nich w odpowiedzi na @ z promocją, Pani kazała mi przesłać reklamację, wysłałam i ciiiiisza
wtym roku ich zbojkotowałam i nie zamówię nic

A mi powiedzieli, że uznają ... tylko mam się odezwać no właśnie jakoś teraz Dzisiaj do nich napiszę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:01, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo za te zdjęcia
A która to molinia i co ile jest posadzona?

Reniu, nazwa na pw. a co ile jest posadzona to nie wiem. Mogę zmierzyć w środę ale ja to na oko robiłam. Ola pewnie ma posadzoną tak jak się należy.
Igiełkowy ogródeczek 10:38, 19 wrz 2016

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Jeżówki z kostrzewą:

Gosiu
Jaka to odmiana jeżówek? Wygląda, że sztywno się trzymają?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:10, 19 wrz 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Hmmmm, na szybko:
- kolory: stonowane - my Polacy uwielbiam dalej beże i brązy. Dużo szybciej sprzedają się takie nieruchomości niż te np. w bieli i szarościach. Jak masz jakąś pomarańczową lub niebieską ścianę w pokoju to zamaluj
- drobiazgi - znikają. Jak będziesz mieć zwiedzających (specjalnie nie piszę klienci) to musisz uprzątnąć wszystkie osobiste rzeczy - zdjęcia, jakieś dyplomy ze ścian, figurki i inne tego typu są kontrowersyjne. Muszą być neutralne o ile stoją. Jakiś wazon ze świeżymi kwiatami na stoliku tudzież inna doniczka na parapecie robią dobre wrażenie
- czystość - no musi być perfekcyjnie. Nie ma zmiłuj. Jakieś plamy na ścianach, fugach, brudna podłoga nie wchodzą w grę. Jak masz okna z fajnym (lub nie) widokiem to muszą lśnić. Okna to naprawdę ważny element
- zapach! Klienta kupisz zapachem, najlepsze będzie świeżo upieczone ciasto Albo inny wypiek. Ponoć idealnie działa też okadzenie domu wanilią Tym na pewno się wyróżnisz spośród innych domów i Cię zapamiętają. Jakbyś miała robić jakiś dzień dla zwiedzających to zadbaj o to. Mają się poczuć jakby weszli do domu, swojego, wymarzonego
- jak wyczujesz, że odwiedzający są spoko to zaproponuj im jakąś kawę albo herbatę. Ogólnie rozmowa nie tylko o domu zawsze wyjdzie na Twój plus
- łazienka - Nie tylko czysta, ale zadbaj o to, by nic się tam nie plątalo na widoku jak szczoteczka czy inny grzebień. Bardzo dobre wrażenie robią mięciutkie ręczniki, które zawsze chce się dotknąć I jak masz neutralną łazienkę to daj jakieś kolorowe
- kuchnia - zadnych garnków w zlewie, rzeczy na blacie. Co najwyżej czajnik

Taki dodatek: jak mieszkasz przy ruchliwej ulicy to na czas wejścia przez klientów do domu miej uchylone okna. Jak powiedzą jak tu głośno to oscentacyjnie zamknij je przy nich i spytaj: a teraz? Zapamiętają, że jednak jest cicho

Ogólnie im bardziej neutralnie tym lepiej. Wyjątkiem są ocieplacze wizerunku Tu mozesz się pobawic kolorem. Najlepiej jednym. Czyli daj parę poduszek na kanapę, świeczki na stól, wspomnianego wcześniej kwiatka czy doniczkę na parapet Jak masz duże łóżko w sypialni to musi być idealnie zaścielone. Narzuta, na to dekoracyjne poduszki. Klient ma się poczuć jakby wszedł do hotelu, tak mi się to zawsze kojarzylo

Dom kupuje się poprzez zmysły - nie tylko wzrok, ale węch, słuch i dotyk
Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że ten schemat Ci się przyda Wdrożenie go jest szybkie, o ile właściciele chca się wyprowadzić i nie dodają miejscu zaimka dzierżawczego

Dobre to
Ogród z widokiem na jezioro 09:25, 19 wrz 2016

Do góry
Fajne spotkanko I suuuper widzieć Małgosię uśmiechniętą bo już się martwiłam ... i Karola jak ładnie na tym zbiorowym zdjęciu wyszła
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:35, 19 wrz 2016

Do góry
wymiary rabaty: 10,5 x 10,5 - szerokość do ustalenia
rabaty raczej faliste, bo oczko też (str.545)
ogród ok.500 m2
styl mieszany - formy strzyżone + hortensje, żurawki itp.
za domem będzie rabata przed tujami 'Smaragd' już wysokimi o długości 23 m - szerokość do ustalenia + jeszcze mniejsze rabatki przy oknach, tarasie. Tamte będę projektować zimą i od wiosny obsadzać.

Ren133 - bardzo cenna uwaga z ilością gatunków - faktycznie chyba przesadziłam - mogę z czegoś zrezygnować (np. z tej jodły), coś dokupić. Chciałabym aby było reprezentacyjnie przez cały rok, bo to przód.

Dziękuję za pomoc
Ogród Marty 07:29, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No dobrze to jak brunnera wyleci to dałabym tam między szałwie i buksy kilka brązowych trawek ... bo zanim ruszy szałwia to będzie pusto ... kurcze tylko Twoja szalwia jest niebieska ... hmmm do rożowej lepiej brąz mi się widzi ale tak czy siak przydałoby się tam jakąś niższą trawę dorzucić

Dzięki za rady
Malutki pod lasem 23:30, 18 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
A masz jakiś namiar na tego sprzedawcę od tujek?
Renia, przypomniało mi się Brzezna stała obok, bo to jakiś ich "wspólnik" A tych od tujek masz tu. Kupiłyśmy tam też jeżówki, Marta rozchodniki Star Dust i derenia ( przy okazji sprawdziłam w ich ofercie, że mają Elegantissima, Variegatusa nie mają).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 18 wrz 2016

Do góry
kariko napisał(a)
Witam,
Bardzo proszę o rady i opinie:
Jest tak:
Pod płotem tuje 'Smaragd', w rogu jodła koreańska 'Silberlocke', przed siatką sąsiada hortensje 'Limelight' miskant 'Morning Light' a za miskantem, czego na zdjęciu nie widać zwykła jodła koreańska (mała sadzonka)

Planuję tak:
1- berberysy 'Maria'
2- turzyce 'Bronzita'
3- rozplenica 'Hameln'
4 - jeżówki
5 - cyprysiki 'Filifera Aurea Nana'
6 - dereń biały 'Ivory Halo'
7 - buk 'Purple Fountain'
8 - hakonechloa macra 'Aureola'
9 - kule 'Danica'
10 - miskant 'Morning Light'
11 - żurawki 'Obsidian'
12 - żurawki 'Creme Brulee'

Stanowisko słoneczne - patelnia
Przepraszam za nieporządek, jesteśmy w trakcie zakładania trawnika. Tam gdzie buk i tuje danica planuję żwirek.

Czy to ma w ogóle jakiś sens? Bardzo liczę na Wasze opinie. Dziękuję.

A mogłabyś podac wymiary tych rabat?
W rogu ta jodła jakoś mi nie pasuje, dosadzilabym tam jeszcze jedną tuję żeby było jednorodne tło Lubisz tak dużo gatunków w jednym miejscu? Jaki duży masz ogród? JAki styl preferujesz? Rabaty proste czy faliste?
Malutki pod lasem 22:14, 18 wrz 2016

Do góry
Aniu
A masz jakiś namiar na tego sprzedawcę od tujek?
Ogród Marty 22:10, 18 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Coś mi nie pasuje w tym łuku, tam właśnie był prędzej koniec rabaty. Do wiosny dużo może się zmienić, zobaczę jak będzie to wyglądało z szałwią.

No dobrze to jak brunnera wyleci to dałabym tam między szałwie i buksy kilka brązowych trawek ... bo zanim ruszy szałwia to będzie pusto ... kurcze tylko Twoja szalwia jest niebieska ... hmmm do rożowej lepiej brąz mi się widzi ale tak czy siak przydałoby się tam jakąś niższą trawę dorzucić
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:05, 18 wrz 2016

Do góry
rozark napisał(a)

nawóz - mikroorganizmy

A co to za nawóz? nie znam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies