Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:09, 26 mar 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Jak trzy Dartaniany sa. A Figa to tak jak ja. Szczesliwa bedzie.

Chciałam ogrodowo i została Figa, takie wdzięczne imię
Tykwa kobra 21:07, 26 mar 2019

Do góry
Ja niestety nic nie doradzę, bo nie uprawiałam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:06, 26 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu Psia Mamo, ależ masz serce dla zwierzaków ogromne
Figa pewnie jeszcze nie jeden raz ogonek opuści, ale z każdym dniem bedzie przy Was nabierała pewności siebie.....chyba, że to nie przejścia spowodowały takie zachowania, a charakter....niektóre psiaki są prawdziwymi "tchórzami" życiowymi i na to niewiele można poradzić .....Z moich trzech jedna to taki właśnie tchórzyk mały....ale jak czuje, że człowiek dobry to i pogłaskać się pozwoli, inaczej ucieka na całą długość smyczy i szczeka. Za to druga nie da się dotknąć obcemu wcale od razu ugryzie.
.

Kiedyś byłam kocią mamą, w porywach mając 14 lat, miałam 14 kotów) Dwie kotki się okociły

Myslę że u Figi, to urazy z życia, przekona się, że nie ma czego się bać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:04, 26 mar 2019

Do góry
darkowa napisał(a)

Czytałam,że już można sadzić dalie do donic,ale nie wiem w jakiej temp. później trzymać donice, zanim pójdą do ogrodu

Ja mam te kupione dopiero co, wsadzone i trzymam w namiocie. Ale juz kły podmarzły niestety. Ja bym się z tym nie spieszyła. Trzymac do 15 maja. Chyba że upały będą, w tym roku wszystko wcześniej o miesiac.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:03, 26 mar 2019

Do góry
darkowa napisał(a)
Danusiu, jakie Ty masz dobre serce,wróć - z Witkiem macie
Czytałam,że już można sadzić dalie do donic,ale nie wiem w jakiej temp. później trzymać donice, zanim pójdą do ogrodu

Tutaj o nowym domowniku Witek niestety dowiedział się po fakcie. "Fakt dokonany" się to nazywa. Nie było go w domu, kiedy przybyła. Zdjęcia piesków - w bukszpanowym
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:02, 26 mar 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Danusiu, a co ze szczeniaczkiem ?

Kiedy ją łapano w pułapkę, szczeniaczek był martwy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:17, 26 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie linie rabat proponuję.
Od ulicy, jako tło dla katalp. ekraniki z cisa formowanego w prostopadłościany. W nogach drzew - miskanty np. Variegatus.
Dodatkowy placyk ("P) wysypany grysem, w lewym rogu (na dole).
Dodatkowa rabata np. z kwitnącymi wiśniami Amanogawa - widok ze schodów i od wejścia.

Część ozdobna zamknięta cisem. Przejście po trawniku.

Dzień dobry, mój ogród jest w podobnym rozmiarze i również na etapie tworzenia.
Bardzo spodobał mi sie Pani wstępny projekt, zwłaszcza wiśniowy akcent, który bedzie takim Jokerem ogrodu, skupiającym uwagę....
Mam pewną słabość do jarzębiny i hortensji. Czy sadzi Pani, że takie zestawienie plus cisy, trawy, berberysy itp będzie cieszyć oko cały rok???Może są jakieś krzewy, które szczególnie warto wkomponować i nie sa zbyt uciążliwe w pielegnacji???

Ps. P z wysypanego żwiru- świetny pomysł !
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:25, 26 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Od ulicy, jako tło dla katalp. ekraniki z cisa formowanego w prostopadłościany. W nogach drzew - miskanty np. Variegatus.
Dodatkowa rabata np. z kwitnącymi wiśniami Amanogawa - widok ze schodów i od wejścia.

Dzień dobry,
mam prawie identyczny układ ogrodu i podobne dylematy. U mnie wzdłuż drogi rośnie szpaler z Klonów Globosum, a pod nimi sezonowe kwiaty. W tym roku chce z nich zrezygnować. Będę tez likwidować tuje,które jak na tym projekcie rosną wzdłuż płotu sąsiada.
Pani Danusiu chciałabym zastosować układ rabat z Pani projektu. Proszę napisać co na tym projekcie planowała Pani posadzić wzdłuż płotu sąsiada. Mam tu na myśli te kropki (róż jasny i ciemny). A to Z obok pergoli z czego można by zrobić ? Bukszpan ? No to jeszcze jedno pytanie jakie rośliny posadzić na zamknięciu przed cisami?
Może dużo tych pytań ale jestem zachwycona Pani ogrodami i liczę się z Pani zdaniem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 26 mar 2019

Do góry
A to stara gwardia jak mawia sąsiadka Ewa - stary zestaw

Kreska (vel. Kostka) ze schroniska Mielec

Kwiatek (vel. Densik) ze schroniska Nowodwory

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:37, 26 mar 2019

Do góry
Ostatnio jestem zajęta także nowym naszym domownikiem
Jest to suczka Figa (schroniskowe imię Iskra) z Lisowa (świętokrzyskie).

Na razie jest drugi tydzień , więc muszę do domu wracać co i rusz. Na bardzo częste spacerki chodzę. Figa jest grzeczna, tylko się jeszcze boi. Ale gotowany indyk działa jak narkotyk

Wygooglałam pewnego wieczoru, zadzwoniłam i mam. Hałasu na spacerze się boi. Ale jest coraz lepiej, więc będzie super. Ma w domu fajne towarzystwo. Polubiły się.

Figa na poduchach- sama wskoczyła.

Pszczelarnia 08:37, 26 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo duże (wysokie) te rozmnażane przebiśniegi. Jeszcze takich nie widziałam.
Czy dane Ci było organoleptyczne sprawdzenie różnicy miedzy bielonym i niebielonym rabarbarem? Ciekawa jestem, czy jest wyraźnie inna?

Bielony jest delikatny i nie o organoleptykę chodzi, a o smak Jest delikatniejszy. Mniej cierpki?

Polecam ten artykuł- osobiście uwielbiam patrzeć na te dzwony, a zdjęć jest sporo
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/344-wiktorianskie-dzwony-z-terakoty-i-bielenie-rabarbaru
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:33, 26 mar 2019

Do góry
Maciej77 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź,

Mam jeszcze jedno pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi,
Jakie jest dawkowanie? i czy można nawozić siarczanem amonu i siarczanem potasu w tym samym czasie? ( mieszać )

Ja bym polecała albo jednym albo drugim, dawkowanie zależy od tego o ile należy zmienić pH. Rób to stopniowo, stosując zalecaną dawkę podaną na opakowaniu,. Od razu nie nasypiesz trzykrotnej dawki, bo spalisz trawnik.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:24, 26 mar 2019

Do góry
Odpowiedziałam w innym wątku, bo zamieściłaś w kilku miejscach.
Ja kupowałam gotowe, ale mam też obecnie produkcję kulek z Taxus baccata, a złociste z odmiany 'Elegantissima'.
Zimozielony ogród przy białym domu 08:21, 26 mar 2019

Do góry
Taxus baccata, a na kule też albo Taxus baccata, albo jakieś szerzej rosnące odmiany np. złocisty 'Elegantissima' - sama mam kilka kulek obecnie z niego.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 26 mar 2019

Do góry
Moja Figa mieszkała w lesie w lisiej norze i miała szczeniaczka. Ledwie ją złapano. Trochę była w schronisku, resocjalizowała się i trafiła do mnie.

Gdy jest cicho na ulicy np. 5:30 - leci z podniesionym ogonem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:17, 26 mar 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:29, 25 mar 2019

Do góry
Figa leży sobie w nogach w posłaniu, pod biurkiem, bo była w budzie, a to jest namiastka budy Jak da się sfotografować to zamieszczę jej piegowaty pyszczek i łapki. Jest biało-pomarańczowa i ma najbardziej puszysty ogon na świecie, tylko że mało co go podnosi, ciągnie na razie za sobą

Pieski (stary zestaw jak mawia moja sąsiadka) ją (nowy zestaw) zaakceptowały
Skarpa w ogrodzie 21:27, 25 mar 2019

Do góry
Szyma napisał(a)
Witam. Postanowiłam również podpiąć się pod wątek. Mam problem ze skarpa czy tez bardziej pochyłością, ciągnie się ona wzdłuż płotu na ok 70m i problem polega na tym ze płot ma być na jej dole wiec spadek jest w stronę płotu. Proszę o pomoc jak ugryźć temat , chciałabym osłonić się od wiatru tylko nie wiem czy sadzić drzewa przy płocie czy na gorze spadku. Chodzi o to żeby tego nie kosić.

Żeby nie kosić, trzeba wzdłuż płotu wyznaczyć rabatę i sadzić nieco dalej od płotu, np, co najmniej metr.
Rabatę wyściółkować, a trawnik kosić. Musi być granica, tu rabata, a tam trawnik.
Skarpa w ogrodzie 21:26, 25 mar 2019

Do góry
Do umocnienia skarpy używa się specjalnej siatki, plastik spowoduje nagrzewanie się ziemi, pogorszenie struktury i wiele innych szkód roślinom wyrządzi (np. nie będzie tworzyła się próchnica). Jeśli chcesz tutaj sadzić w takim stanie, w plastiku, to odradzam. Nawet o tym nie myśl.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:23, 25 mar 2019

Do góry
Możesz sypnąć, bo musisz podlać obficie, aby nawóz wsiąkł w glebę i dotarł do korzeni. Korzenie są pod ziemią, a nasiona na wierzchu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies