Ja mam te kupione dopiero co, wsadzone i trzymam w namiocie. Ale juz kły podmarzły niestety. Ja bym się z tym nie spieszyła. Trzymac do 15 maja. Chyba że upały będą, w tym roku wszystko wcześniej o miesiac.
Tutaj o nowym domowniku Witek niestety dowiedział się po fakcie. "Fakt dokonany" się to nazywa. Nie było go w domu, kiedy przybyła. Zdjęcia piesków - w bukszpanowym
Dzień dobry, mój ogród jest w podobnym rozmiarze i również na etapie tworzenia.
Bardzo spodobał mi sie Pani wstępny projekt, zwłaszcza wiśniowy akcent, który bedzie takim Jokerem ogrodu, skupiającym uwagę....
Mam pewną słabość do jarzębiny i hortensji. Czy sadzi Pani, że takie zestawienie plus cisy, trawy, berberysy itp będzie cieszyć oko cały rok???Może są jakieś krzewy, które szczególnie warto wkomponować i nie sa zbyt uciążliwe w pielegnacji???
Dzień dobry,
mam prawie identyczny układ ogrodu i podobne dylematy. U mnie wzdłuż drogi rośnie szpaler z Klonów Globosum, a pod nimi sezonowe kwiaty. W tym roku chce z nich zrezygnować. Będę tez likwidować tuje,które jak na tym projekcie rosną wzdłuż płotu sąsiada.
Pani Danusiu chciałabym zastosować układ rabat z Pani projektu. Proszę napisać co na tym projekcie planowała Pani posadzić wzdłuż płotu sąsiada. Mam tu na myśli te kropki (róż jasny i ciemny). A to Z obok pergoli z czego można by zrobić ? Bukszpan ? No to jeszcze jedno pytanie jakie rośliny posadzić na zamknięciu przed cisami?
Może dużo tych pytań ale jestem zachwycona Pani ogrodami i liczę się z Pani zdaniem.
Ostatnio jestem zajęta także nowym naszym domownikiem
Jest to suczka Figa (schroniskowe imię Iskra) z Lisowa (świętokrzyskie).
Na razie jest drugi tydzień , więc muszę do domu wracać co i rusz. Na bardzo częste spacerki chodzę. Figa jest grzeczna, tylko się jeszcze boi. Ale gotowany indyk działa jak narkotyk
Wygooglałam pewnego wieczoru, zadzwoniłam i mam. Hałasu na spacerze się boi. Ale jest coraz lepiej, więc będzie super. Ma w domu fajne towarzystwo. Polubiły się.
Ja bym polecała albo jednym albo drugim, dawkowanie zależy od tego o ile należy zmienić pH. Rób to stopniowo, stosując zalecaną dawkę podaną na opakowaniu,. Od razu nie nasypiesz trzykrotnej dawki, bo spalisz trawnik.
Odpowiedziałam w innym wątku, bo zamieściłaś w kilku miejscach.
Ja kupowałam gotowe, ale mam też obecnie produkcję kulek z Taxus baccata, a złociste z odmiany 'Elegantissima'.
Taxus baccata, a na kule też albo Taxus baccata, albo jakieś szerzej rosnące odmiany np. złocisty 'Elegantissima' - sama mam kilka kulek obecnie z niego.
Takie linie rabat proponuję.
Od ulicy, jako tło dla katalp. ekraniki z cisa formowanego w prostopadłościany. W nogach drzew - miskanty np. Variegatus.
Dodatkowy placyk ("P) wysypany grysem, w lewym rogu (na dole).
Dodatkowa rabata np. z kwitnącymi wiśniami Amanogawa - widok ze schodów i od wejścia.
Część ozdobna zamknięta cisem. Przejście po trawniku.
Figa leży sobie w nogach w posłaniu, pod biurkiem, bo była w budzie, a to jest namiastka budy Jak da się sfotografować to zamieszczę jej piegowaty pyszczek i łapki. Jest biało-pomarańczowa i ma najbardziej puszysty ogon na świecie, tylko że mało co go podnosi, ciągnie na razie za sobą
Pieski (stary zestaw jak mawia moja sąsiadka) ją (nowy zestaw) zaakceptowały
Żeby nie kosić, trzeba wzdłuż płotu wyznaczyć rabatę i sadzić nieco dalej od płotu, np, co najmniej metr.
Rabatę wyściółkować, a trawnik kosić. Musi być granica, tu rabata, a tam trawnik.
Do umocnienia skarpy używa się specjalnej siatki, plastik spowoduje nagrzewanie się ziemi, pogorszenie struktury i wiele innych szkód roślinom wyrządzi (np. nie będzie tworzyła się próchnica). Jeśli chcesz tutaj sadzić w takim stanie, w plastiku, to odradzam. Nawet o tym nie myśl.