Ja te niskie iryski mam dopiero 2 lata.w tym jucz widzę ładnie się rozrosły
Moja róża , ta Excelsa. tak to jeszcze młoda.Jeszce jej nie przycinałam.
A po jakim czasie już ja trzeba przycinać ???
Magnolia Ann- pomału chyba będzie kończyć swoje kwitnienie.Szkoda , oj szkoda
Ale będą inne. taka to kolej rzeczy i w ogrodzie .
Dzisiaj w końcu był dzień dla mojego ogrodu i wychodzę na prostą z wszystkimi pracami, nawet jutro dzień mi się zwolnił nie ma nikogo w domu to będę mógł działać do oporu.
Dzisiaj lista prac długa, chociaż w dzień zdążyłem zobaczyć jeszcze film i obiad zrobić.
Skosiłęm trawnik, obciąłem nowo posadzone żywopłociki, 4 śliwy przycięte, kilka rabat wypielonych, liliowce i magnolia w końcu posadzone, troszkę kancików machnąłem, uskuteczniłem sporo podlewania, wywaliłem troszkę zdechłych roślin, oczyściłem jedną rabatę kompletnie i sklniak w końcu odetchnął od chwastów. Jutro gruntowne porządki gdzie się da i na jakiś czas robię sobie przerwę od intensywnych prac ogrodowych
Na drugim zdjęciu magnolia która rok temu kwitła jednym kwiatkiem.....w tym roku bardziej się postarała
A co do magnolii mam plan
Znalazłam miejsce jeszcze na 2 sztuki, pan Tomek szuka mi takiej pary kwitnącej na biało albo ciemno bordowo, ale muszą mieć dosyć wysokie pnie i nie być bardzo drogie hahahahaha....zobaczymy, ale mam nadzieję że w tym roku je dosadzimy...........
Piękna ta magnolia! Moja Susan dopiero rozwija pąki,co prawda tylko dwa czy trzy ale zawsze myślałam,że w tym roku nie zakwitnie,a jednak
Erecty bardzo elegancko się prezentują
fajne zdjęcie zrobiłaś ......bo u mnie ta magnolia jest bladoróżowa mocno rozbielona ...a ciemnoróżowa strona płatków jest mało zauważalna jak kwiatki się rozłożą
Aniu, jednak będzie Jeśli chodzi o kolejne drzewo to na razie nie będę podejmować decyzji w tej sprawie ... zostawiam to na później
Iwonko no właśnie najpierw jednak zrobię ściankę a potem ocenię czy już jest OK czy jednak jeszcze coś trzeba zmienić
Łukasz, dzięki za podpowiedź w kwestii bloczków ale czy będzie latwo zrobić łuk takimi bloczkami? bo one sa większe od maxów? A jeszcze Cię podpytam jak wg Ciebie trzeba dobrze zabezpieczyć maxy żeby wszystko było ok? Resztę nasadzeń w okolicy ścianki odłożę, tak jak radzisz, na później Dzięki
Marzenko Inspiracji jako takiej nie było chyba ... kurcze nie pamiętam ... chyba sama tą wydziwioną ściankę wymyśliłam. Magnolia taki rzut zrobiła: Mad Dziękuję
Asiu Lubię Cię za konkret
Justyna ... no kurcze nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale chcę czuję, ze będzie dobrze Jak będzie kicz to będziesz pierwsza, która będzie się ze mnie śmiać ...
Agatko Jak widać sama nie nadążam ostatnio ciągle nie mogę forum nadrobić ... za kilka tygodniu będzie wiadomo czy pomysł ze ścinką był strzałem w dziesiątkę czy jednak wtopą ...
Agatko, Lustro odpada ... eM nie zgodzi się nigdy w życiu a pomysł ścianki zrodził się juz jakiś czas temu ... był omawiany ... dlugo dyskutowany i otrzymał aprobatę naszej Szefowej Cieszę się, ze wyrazilaś swoje zdanie ale ... zaryzykuję jednak
Kasiu dzięki
Kindziu ze zdaniem eMa muszę się liczyć bo dużo mi pomaga a poza tym to tez jego ogród
Edytko ... wiem
Ewa ale jesteś za ścianką?
Beta dzięki wielkie Przekażę eMowi pochwały bo to głównie jego dzieło
Magdo Dziekuję za te mile słowa Między plytami betonowymi jest żwirek.
Kasiu ... poczekam
Olu dzięki A Ty masz ściankę z bloczków betonowych?
I trochę bieli:
Magnolia
narcyzy słabo kwitły
niezawodne prymulki
ostatnio nabyte na lokalnym ryneczku
a i jeszcze wrzośce - ale nie zrobiłam zdjęcia - a wyjątkowo ładnie kwitną
Korzystając z wolnej chwili wrzucam trochę kwiatów z mojego ogrodu tym razem w odcieniach różu Bo wiosna to nie tylko hiacynty i tulipany..
* Magnolia Susan (niestety trochę kiepsko kwitnie)
* natomiast różaneczniki kwitną jak szalone
* migdałek
* biały ciemiernik zróżowiał
Miłorząb nie zmarzł całkowicie. Coś zostało zielonego.
Nieprzycięte wiosną poczochrańce
Na koniec magnolia gwiaździsta i jej ostatnie podrygi
+ tulipek, przesadzony przypadkowo razem z berberysem 3 lata temu. Berberys usechł, tulipan kwitnie już chyba 6 rok.
Więcej zdjęć w weekend, te robione na szybko po pracy.
Było remontowo, to teraz ogrodowo
Magnolia nadal kwitnie
Kupiłam takie hortki do donic -śliczny kolor, aparat tego nie oddaje
Ostatnie chwile różowych tulipanów obitych gradem