Joasiu przy austince to stipa, jedna i druga mała
róża z marketu u mnie wręcz przeciwnie, przyrosła bardzo ładnie, ale szybko skończyła kwitnienie i śmieci troszkę na razie myślę jeszcze...
Mariolu,
jestem zachwycona pięknymi różami i nie tylko.
A ta trawka przy astince nn to stipa? Piękne zestawienie.
Golaski z marketu u mnie też nie zachwycają, jak w przyszłym roku będą takie mizerne to je wymieniam.
Jestem częstym gościem w Twoim ogrodzie ale dzisiaj ślad musiałam zostawić. Wątek zaznaczam to naprawdę warto bywać w tak pięknym ogrodzie.
Alina - ja nie jestem fachowcem od werben na tyle, by napisać, że na 100% się ona wysieje. W tym roku mam jej aż za dużo.. bo się wysiała, ale jak to z nią jest jak będzie mroźna i bezśnieżna zima? Np jak 2011/2012, bo dwie ostatnie były tak ciepłe, że i stipa przezimowała. Jak Ci przetrwała zimę i siewki były, to warto to podać do wiadomości i uzupełnić moje info. Wiem jedno, że nie wszystkie mi się wysiały. W kilku miejscach miałam i nie dość, że nie przezimowały to i sie tam nie wysiały.
A teraz donice z kompozycjami jednorocznych roslin........to ich ostatnie chwile.....
........bazylia + wilec + złocień.........całe lato w dobrej kondycji ....
Achhhh Przeffrottna .. Kissingować mnie kcesz ??.. Noo ja nie fiem , czy pozwolenia udzielić ??.. Takie całowanie bessss papierka ??
Ze stipa to i ja wiem niewiele .. Beatka jk była u mnie to pozciągala takie ciciki co to na końcu żdżbełek rosną i wsadziła do donicy .. Czy zadziała ?? Tego nie wiem ..dam znać na wiosnę
Bandita ściska moooocno .. Choć mu to nie przystoi .. Co to za bandita , co zamiast siem za robotę bractwo siem ściska z babkami ??
Ja się do projektowania nie nadaję, mogę napisać co mi nie pasuje.
Do wrzosowiska nie pasuje takie sadzenie pod linijkę, bo wygląda na sztuczne.
Zasłoniłabym czymś siatkę i widok na drogę.
Brakuje czerwonego koloru który spójnie połączy czerwone buki, miskanty i da "życie" we wrzosach, bo same białe jest mdłe.
Te tujki "mopy" jakoś mi tu nie pasują, może zamień je z berberysami i ułóż bardziej luźno, nie tak w rządku. Ja bym już tu widziała bardziej niskie sosny np Winter Gold i pionowe akcenty z berberysu np Orange rocket. Fajnie by wyglądały trawy, nadadzą lekkości rabacie. Mogą być jakieś brązowe, Praire pomarańczowe.. nazwy traw mam na innym kompie i teraz nie podpowiem. Nawet stipa super wygląda. Słaba do zimowania, ale czasami sie udaje.
Wrzosy mam wrażenie, że są zdecydowanie za gęsto. wrzosy rosną całkiem spore, tak co 30 cm jest już na gęsto, ale też zalezy od odmiany. Zróżnicuj je trochę bo dwie odmiany białe się zlewają. Daj coś może bordowego?? Nawiąże do buków. Różowego tu nie widzę. Wrzośce jak najbardziej, ale posadż niskie odmiany, bo cześć wrzosów masz tez w niskiej odmianie, a wrzośce potrafią urosnąć wysoko nawet przycinane.
I znów mi skasowało moje pisanie... muszę uciekać.
Acha jak wrzosy to może jake azalie np azalia japońska kermesina alba lub Maruschka ? Maruschka pięknie przebarwia się na jesień i zimę, by pasowała. Albo różanecznik niski zwarty np różanecznik cunningham white?
Te mopy mi tu nie pasują i już.. sorki.. nie to chciałaś usłyszeć
Pięknie obie wyglądacie widać świeże powietrze służy , zacieniona ślicznie wygląda jest dopieszczona, nie dziwota Bogusia na miejscu siedzi i nic innego nie robi tylko pieści roślinki fajne fotki a ta stipa zimuje chyba nie? buziole i dzięki Aniu