Wygrabić ręcznie, od razu przesypać ziemią i ponownie rozgrabić. Możesz też od razu dosiać nasiona. I odwrotną stroną grabi leciutko przerusztować. Potem posypać równomiernie !!! nawozem i dobrze podlać.
Dobry pomysł, tylko pamiętaj, że warzywnik potrzebuje min. 8 godzin słońca, więc żeby świerki nie zasłaniały mu słoneczka.
Szukaj plantacji świerków, bo w sklepie ogr. jak przywiozą 20 czy 30 szt.to pewnie będzie za mało, a potrzebna jest wyrównana seria jednakowej wysokości, a nie zbieranina.
Uważam, że to bukszpan. Na 200%. Albo odmiana Aurea, albo zagłodzony, albo chloroza i dlatego zmienia barwę. Wsadź go do doniczki w dobrą ziemię, lub do gruntu, jak zacznie puszczać listki mając żyzne podłoże, od razu się zmieni wygląd na lepsze.
To bukszpan który został z jakiegoś powodu przycięty do zera, tylko ta jedna gałązka pozostała. Widać, że u nasady pnia puszcza nowe listki.
Trawnika mam 35 m2 (z ulicą) więc to nie jest żaden problem. Prawie co roku go wymieniam. W cieniu trawnik rzednie więc dla mnie to konieczność. Na dosiewki długo się czeka.
Ta roślina, która zagłuszy samosiejki, za chwilę będziesz szukać kolejnej rośliny, co zagłuszy roślinę, której obecnie szukasz.
Wytęp samosiejki mechanicznie. Samosiejki czego, drzew? krzewów?
Jeżyna to uciążliwa roślina zwłaszcza jeśli chcesz przeznaczyć teren pod ogród bądź uprawy rolnicze. Trudna do wytępienia.
Danuś, a próbowałaś kiedyś w grunt posadzić? Bo ja w moim wcześniejszym ogrodzie posadziłam takie w grunt i w kolejnym sezonie kwitły tak samo tylko, że latem
Teraz jeszcze nie spotkałam, ale jak spotkam to i w tym ogrodzie posadzę
Ha a szkoda. Takie informacje byłoby fajnie mieć
Dziękuję w takim razie poszukam może gdzieś w swojej okolicy będą.
Jak na tym zdjęciu widać tunel foliowy jest w rogu działki i jest przed nim wydzielone miejsce na warzywnik. Tylko, że nie mam właśnie jeszcze żywopłotu. Planuję tam choiny lub świerki by odgrodzić się od drogi i sąsiada
Myslę, że nie zdajesz sobie sprawy, jak szkodliwa może byc ta szmata, która ochoczo wygląda spod kory, tuje mogły paść z powodu szmaty jaka leży pod tujami. Albo ona je zabiła albo susza.