Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:13, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Odpisałam tutaj w stylu: jak więcej błędów nie popełniać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=160#post_2

ok
Odcienie zieleni 19:41, 18 maj 2016

Do góry
Fajna ta kostka. A co to za firma? Podoba mi siem.
Odcienie zieleni 19:17, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ha, ha, dobre
Ja przy moim też czuję się, jak nic nie potrafiąca. Czuję się jak na egzaminie i nic mi wtedy nie wychodzi
Wolę robić sama.

Rabatki masz wymuskane. Coraz bardziej podobają mi się CW.
Tylko u mnie już miejsca nie ma na rh. Mam różowe. Białych M by nie przeżył, choć gusta się chyba zmieniają.
Kiedyś nie zgodziłby się na białą sypialnię, a teraz sam meble mi chce na biało malować
hahaha ,świetnie to ujełaś, ja też sie czuje jak niedołężna,
dziękuję, ze Ci sie podoba i za opinie, a ja znowu lubię biały, choć u mnie to tylko rózne odcienie zieleni i białe
Ogródek Iwony II 14:38, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

B

Dziś jest trzeci dzień, ciąg dalszy nastąpi

zupka na obiad
Ogródek Iwony II 14:37, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Lawenda kupiona w tym roku:

Zeszłoroczna jeszcze nie zadeklarowała kwitnięcia

była popędzona dltego szybciej zakwitnie
Ogród z rzeźbą 09:48, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pięknie wygląda hostowa. Serduszkę uwielbiam. Czy twoja ma czerwone kwiatki? Czy zdjęcie przekłamuje?
Pięknie Aniu komponujesz.

Czy czosnki kupowałaś wszystkie w jednym roku? Trochę ich masz

Iwonko, zdjęcie nie przekłamuje, kwiatki są czerwone. To odmiana Valentine. Dziękuję za komplement
Czosnki - mam kilka sztuk sprzed chyba trzech lat i te już trochę marne w tym roku. Te które są na zdjęciach to zakupu ubiegłoroczny. Mam je jeszcze w innym miejscu, pokażę osobno. I jeszcze mam Gladiatory, ale niefortunnie je posadziłam.
Ogródek Iwony II 09:03, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To nadzieja, że i moja zakupiona przedwczoraj też zakwitnie
Moje małe królestwo 07:48, 18 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tereniu, tobie też ktoś pikuje zielsko, jak śpisz? No patrz... U mnie ten sam szkodnik

Słoneczko dziw wychodzi. Ciekawe, co dzień przyniesie

Chyba zaczaję się nocą i zobaczę kto tak mi psoci w ogrodzie a w ramach kary przez 2 lata będzie mi plewił ogród
Moje małe królestwo 07:30, 18 maj 2016

Do góry
Tereniu, tobie też ktoś pikuje zielsko, jak śpisz? No patrz... U mnie ten sam szkodnik

Słoneczko dziw wychodzi. Ciekawe, co dzień przyniesie
Ogród z rzeźbą 07:27, 18 maj 2016

Do góry
Pięknie wygląda hostowa. Serduszkę uwielbiam. Czy twoja ma czerwone kwiatki? Czy zdjęcie przekłamuje?
Pięknie Aniu komponujesz.

Czy czosnki kupowałaś wszystkie w jednym roku? Trochę ich masz
w Oborze też mogą być ogrody 00:43, 18 maj 2016

Do góry
I jeszcze tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=160#post_5

Pozdrawiam
w Oborze też mogą być ogrody 00:41, 18 maj 2016

Do góry
Hej, Alicjo. Pytałaś się u Ewy, niedawno wklejałam u mnie:

Warto próbować gnojówkę z pokrzyw:
http://www.zielonyogrodek.pl/gnojowka-i-wyciag-z-pokrzywy-przygotowanie-i-zastosowanie

"Przygotowanie gnojówki z pokrzywy

Aby przygotować 10 litrów gnojówki z pokrzywy będziemy potrzebować 1 kg świeżych pokrzyw. Najlepiej zrywać młode ziele, jeszcze przed kwitnieniem. Rośliny tniemy na mniejsze części i układamy na dno plastikowego naczynia – może to być beczka lub duże wiadro. Do przygotowania gnojówki nie nadają się pojemniki metalowe czy betonowe! Pociętą pokrzywę zalewamy 10 litrami wody (najlepiej jeśli będzie to odstana deszczówka).

Pojemnik przykrywamy gazą lub siatką. Nie można go zamykać gdyż fermentacja pokrzywy powinna zachodzić przy udziale tlenu. Pojemnik ustawiamy w zacisznym, lekko zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Fermentującą zawartość mieszamy codziennie! Uwaga – roztwór bardzo śmierdzi dlatego też nie należy ustawiać go blisko domu! Gnojówka z pokrzywy będzie gotowa, kiedy z powierzchni wody zniknie piana, a roztwór zmieni kolor na lekko brunatny.
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy"

Gnojówka z pokrzywy przez zastosowaniem wymaga rozcieńczenia z wodą.

Podlewanie gnojówką z pokrzywy (1:10)
Rozcieńczona gnojówka z pokrzywy to doskonały naturalny nawóz dla wielu roślin ogrodowych – m.in. warzyw, np. pomidory lub ogórki (oprócz czosnku, cebuli, grochu i fasoli), roślin kwitnących (jednoroczne i byliny) i owocowych (krzewy i drzewa).

Opryskiwanie gnojówką z pokrzywy (1:20)
Można ją także zastosować jako naturalny środek ochrony roślin do zwalczania szkodników (mszyce i przędziorki, miseczniki) oraz chorób grzybowych (np. mączniak prawdziwy i rzekomy, szara pleśń) lub do uzupełniania niedoborów pierwiastków (rozwodniona gnojówka to doskonały nawóz dolistny).

Do opryskiwania roślin zamiast gnojówki częściej jest stosowany wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy 1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 litrami wody i pozostawić na 24 godziny. Wyciąg z pokrzywy rozcieńcza się z wodą w stosunku 1:5.
Malutki pod lasem 00:13, 18 maj 2016

Do góry
Cześć Aniu. Ślicznie z trawnikiem wygląda szersza perspektywa
Te deszcze przeszkadzają w pracach. A zielsko sobie rośnie. U mnie tylko czekam, by móc pielić :
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 18 maj 2016

Do góry
Jak można tak z wątkiem pędzić? Kiedy mam inne wątki nadrobić? Dobrze, że dziś padało i było zimno. To po wywiadówce weszłam nadrabiać zaległości na O. Litości
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:03, 18 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję Iwonko A co nie tak zrobiłaś ze swoimi czosnkami?

Odpisałam tutaj w stylu: jak więcej błędów nie popełniać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=160#post_2
Odcienie zieleni 23:54, 17 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Jolka ja nie pracuję z linijką, tylko mój M, w tamtym roku posadziłam te bukszpany i carex variegata, mąż przyszedł z pracy i wyrwał mi to z ziemi i sadził , zeby było równo, muszę dodać , ze ogród go w ogóle nie kręci, takze jak coś jest u mnie równe to mąż sadzi a nie równe to ja, w sumie to ja mam zakaz sadzenia, każe mi na siebie czekać, bo moje i tak by wysadził z powrotem

Ha, ha, dobre
Ja przy moim też czuję się, jak nic nie potrafiąca. Czuję się jak na egzaminie i nic mi wtedy nie wychodzi
Wolę robić sama.

Rabatki masz wymuskane. Coraz bardziej podobają mi się CW.
Tylko u mnie już miejsca nie ma na rh. Mam różowe. Białych M by nie przeżył, choć gusta się chyba zmieniają.
Kiedyś nie zgodziłby się na białą sypialnię, a teraz sam meble mi chce na biało malować
Ogródek Iwony II 22:44, 17 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sebek, jak znalazłam O, nie wierzyłam, że realnie można mieć takie ogrody... Po przeczytaniu kilku wątków stwierdziłam, że mój ogródek trzeba przeorać... I powoli małymi kroczkami kilka metamorfoz się dokonało... Czasami w bólach kolejnych przeróbek...
Rok 2004:

Maj 2104:

Wczorajsza rewolucja - niestety trawa sponiewierana, ale odrośnie :

Metamorfoza niesamowita Iwonko. Fajnie, że wyprostowaliście tę rabatę, zdecydowanie bardziej pasuje do stylu reszty ogrodu. I jeszcze trochę miejsca na nowe rośliny uzyskałaś, same plusy.
Idę czytać dalej.
Ogródek Iwony II 22:34, 17 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
a ja własnie popijam herbatkę pokrzywową ze świeżego suszu
podrap Leona za uszkiem

Podrapany.
Smacznej herbatki. Ja piję z dzikiej róży. Innej niestety nie tknę
Ogródek Iwony II 22:32, 17 maj 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 22:27, 17 maj 2016

Do góry
Moja bylinowa niebiesko - żółta:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies