Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 16:07, 05 lut 2022

Do góry
Caryopteris stratuje, Heptacodium pączkuje, tak samo morwa, piwonia też w blokach startowych.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 16:05, 05 lut 2022

Do góry
Naparstnice zieloniutkie, cykoria i chryzantema też startują, pietruszka wiecznie zielona.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 16:03, 05 lut 2022

Do góry
Czas na fotki. Pierwsze w tym sezonie

Różom już się śpieszy. Penstemon całą zimę był zielony. Tulipany już się pokazują, facelia w ogóle nie zmarzła, muszę ją wyrwać i obsypać kompostem.

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 15:59, 05 lut 2022

Do góry
Wyszłam dziś na chwilę do mojego grząskiego ogrodu. Na rabaty jeszcze nie wchodzę. Cięcie zostawię chyba na marzec. Jeszcze jest za mokro... Jutro znów ma padać.

Jeśli chodzi o przylaszczki, to moje są takie

Te bardziej ukryte są zimozielone, te drugie nie. Liście zagrzybione. Nic pięknego, ale jak rozkwitną to będą śliczne
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:43, 05 lut 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Kiedy najlepiej pociac te rozchodniki na mniejsze czesci?!

Już możesz. Te małe kapustki mają takie nitkowe korzonki. Szybko się ukorzenią
Sezon 2017 u Hanusi 15:20, 05 lut 2022

Do góry
Hurrra! Udało się!

zwiad ogrodowy zrobiony. Szkód wielkich nie ma. Jedno szkło ze szklarni zjechało. Chyba razem ze śniegiem. Bo nie potłuczone. Poza tym, są oznaki przedwiosenne. Ciemierniki w pąkach, ranniki wychodzą na świat, przebiśniegi zaspane ale są. Obrazki włoskie zielone, rozchodniki w "kapustkach". Za dużo wody jeszcze, prace odkładam na potem.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:17, 05 lut 2022

Do góry
Kiedy najlepiej pociac te rozchodniki na mniejsze czesci?!

Do góry
Buki pomalu zaczynaja nabierac masy, a moze mi sie tylko wydaje ze ciut wieksze paczki juz sa...

Do góry
Co roku obcinam wierzby hakuro-nishiki ae w tym roku przycielam jeszcze mocniej, strasznie duze wyrastaly. W ciagu sezonu tez wycinam troche galezi bo busz istny z nich jest.

Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 15:16, 05 lut 2022

Do góry
April napisał(a)
Witam
najpierw zdjęcia brachytrichy dla Johanki, może ją skuszę na posadzenie u siebie. U mnie dają radę w suchym lesie sosnowym, z rozproszonym światłem słonecznym.
Od jesieni

Tutaj w tle za rzeźbą.

Po prawej masz nawet obok host, które też planujesz

ponad Vertigo i bambusami widać pas kwiatostanów brachytrichy

Pamiętaj że jestem kiepskim fotografem. Ta trawa na żywo jest cudna
Ogród z plażą 15:08, 05 lut 2022

Do góry
ajka napisał(a)
My nadal bez prądu. Wczoraj kfc, dziś pewnie podobnie.

Minęło 5 dni od ostatnich zdjęć, a kolory w ogrodzie już inne. Mały update.

Dąb błotny

Ambrowiec

Wiśnia kiku shidare

Borówki

Przyszłam do Ciebie z rewizytą - przepiekne masz drzewka. Też mam dęba błotnego ale tak jak u Ciebie to się nie przebarwil. Nabyłam go w ubiegłorocznym lipcu. Mam nadxieję , ze następnej jesieni będzie równie uroczy. No i ambrowiec przepiekny.

Ps. Plaża przy basenie super pomysł .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:58, 05 lut 2022

Do góry
Dziś wreszcie ruszyłam do ogrodu. Pogoda była całkiem, całkiem, było całkiem przyjemnie aż do momentu gdy zaczął padać grad z deszczem...
W każdym razie trochę posprzątałam na środkowych rabatach (bo widzę je z okien salonu i kuchni ). Przede wszystkim pozbierałam połamane źdźbła miskantów, które walały się na rabatach i trawniku. Wycięłam parę bylin. Potem razem z eMem przycięliśmy do połowy część miskantów. W sumie uzbierało się 6 worów .
Sezon uważam za rozpoczęty .

Przerwa na kawę... 14:19, 05 lut 2022

Do góry
inka74 napisał(a)
To mnie teraz zdziwiłaś bo w sezonie tych skrzyń zza zieleni po prostu nie widać... Ja nie zwracam na nie uwagi. Skrzynie zostają, tylko w ten sposób chce tam coś rosnąć a i rośliny dzięki nim są na różnych poziomach.

Ps. To miejsce ma w sumie ponad 3 metry szerokości od huśtawki do końca skrzyni z magnolią i 1,5 głębokości licząc do tuj...

dorobiłam wizualizację na szybko. Misa, którą znalazłam jest stosunkowo płaska, ona będzie ledwie 10-15 cm wystawała ponad kamienie, sam zbiornik jest niżej a będzie stała na nim. Bardziej to będzie oczko wodne niż element architektoniczny.

Ja sie nie znam - zaznaczam od razu.
Ale ta,2 fota z wizualizacją wygląda bardzo fajnie.
April podbija las... 14:13, 05 lut 2022

Do góry
April napisał(a)
Witam
najpierw zdjęcia brachytrichy dla Johanki, może ją skuszę na posadzenie u siebie. U mnie dają radę w suchym lesie sosnowym, z rozproszonym światłem słonecznym.
Od jesieni

Tutaj w tle za rzeźbą.

Po prawej masz nawet obok host, które też planujesz

ponad Vertigo i bambusami widać pas kwiatostanów brachytrichy

Pamiętaj że jestem kiepskim fotografem. Ta trawa na żywo jest cudna

Podoba mi się! Bardzo mi się podoba

A kot jeszcze bardziej

Dzięki Jola!

A mogę Cię poprosić o te zdjęcia u mnie na wątku? Żebym je miała w planach.
Przerwa na kawę... 14:01, 05 lut 2022

Do góry
Ewa, poniżej zdjęcie z mchem na kamieniu. Taki mech jest u nas w woreczkach w sklepach budowlanych do wypełniania donic. Uwierz na słowo, jest suchy, z tego już nic nie urośnie. I jest mega zielony. Z lasu mchu absolutnie nie wolno zabierać - to niszczenie i kradzież. I jest prawnie zabronione. Są specjalne farmy mchu ale nie sprzedają użytkownikom indywidualnym. Mają go na zielone ściany. Niestety tu u nas zbyt dużo opcji w tym temacie nie ma. Po prostu kompletnie nie wiem jak fizycznie wykonać tu w tym miejscu kamienie pokryte mchem i jak to miałoby wyglądać i gdzie w tym wszystkim umieścić ciurkającą wodę. Nie wiem, kaskada? Nie potrafię sobie tego w żaden sposób wyobrazić. Na styku ziemi i skrzyni widzisz mech rosnący u mnie naturalnie. Też jest intensywnie zielony, w sezonie nawet bardziej. Choć ma inny odcień.

Gdybym wiedziała jak do tematu się zabrać może projekt by do mnie bardziej przemawiał ale tu z tym mchem nie wiem jak pina przekuć w rzeczywistość. Tu mam problem. I ile będzie to kosztowało. Z misą o tyle jest łatwiej, ponieważ znalazłam misę, wiem gdzie kupić serpentynit i że wydam na to nie więcej jak 600 zł. Jest to realne do wykonania. I wykorzystam prawie wszystkie elementy z obecnie posiadanych. To nie oznacza, że już zdecydowałam w temacie. Po prostu wiem, jak to wykonać ale mam wątpliwości czy sam pomysł jest warty realizacji.
Działeczka w dużym mieście 13:47, 05 lut 2022

Do góry
u nas wczoraj w Domu Działkowca dzień dzielenia nasion Wspólnie zakupione paczuszki porcjujemy niczym zakazany towar i rozdzielamy między "udziałowców"

a było co dzielić
Glina i zielsko 13:40, 05 lut 2022

Do góry
Wczoraj kolejny raz glebogryzarka
Przerobiła ziemię i zostalo położone nawodnienie.
Cdn nastąpi w poniedziałek.

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 13:06, 05 lut 2022

Do góry
Trawy na trójkąciku frontowym w innym ujęciu.

Przerwa na kawę... 13:04, 05 lut 2022

Do góry
Chyba myślimy o czymś kompletnie innym. Uściślijmy.

Ewcia - poniżej wizualizacja tego miejsca z kamieniami pokrytymi mchem - gdzie tu dać wodę i ciurkadło? Czy mech w takim odcieniu zieleni pasuje do cytrynowej AllGold i innych szarych roślin? Czy w ogóle gdzieś się kupuje żywy mech? Suszony wiem gdzie ale żywy? Kiedyś czytałam o jakimś sposobie z jogurtem...

I dla porównania wersja z misą i ciemniejszymi kamieniami bo serpentynit jest szary z lekką nutą zieleni

Przerwa na kawę... 12:40, 05 lut 2022

Do góry
inka74 napisał(a)
To mnie teraz zdziwiłaś bo w sezonie tych skrzyń zza zieleni po prostu nie widać... Ja nie zwracam na nie uwagi. Skrzynie zostają, tylko w ten sposób chce tam coś rosnąć a i rośliny dzięki nim są na różnych poziomach.

Ps. To miejsce ma w sumie ponad 3 metry szerokości od huśtawki do końca skrzyni z magnolią i 1,5 głębokości licząc do tuj...

Iwonko, to tylko moje zdanie. Ty zrobisz oczywiście jak Tobie się podoba
Misa jako soliter na większej przestrzeni tak, na tak małej dla mnie nie. 1,5 m od tuj minus skrzynia, nie wiem jaka jest jej szerokość. Huśtawka to też duży element twardej architektury. Za dużo dla mnie z misą. Ja tam cały czas widzę kamień w mchu i sączącą się z niego wodą - tak z japońska trochę, jak na podanym wcześniej przeze mnie pinie. Wprowadziłoby to spokój i harmonię Nie byłoby problemu z glonami. Ja zrobiłabym tak, Ty nie musisz oczywiście
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies