Do czego to doszło aby trawy okrywać...ale jeśli to jedyny sposób na ich przetrwanie to nie zastanawiałabym się nawet minutę.
Nie wyobrażam sobie, że któraś z traw miałaby się u mnie nie obudzić
Rozumiem jakie to musi być przykre.
Aga, moja gnojówka z pokrzywy jest gotowa po 10 dniach. Jak już wszystkie farfocle opadną na dno to znak, że mozna jej użyć
Rozcieńczam 1:10 i podlewam w korzenie. Wczoraj nawet liczyłam ile traw podleję konewką 5l. i wyszło, że 2 gracilimusy albo 3 Ice Dancy. Trochę trzeba się nachodzić
Stosuję ją co 10 dni, jedna rozlana to zaraz nastawiam następną
Mazan Walerek polecił mi aby stosować również gnojówkę w rozcieńczeniu do oprysku roślin. Dwa dni po podlewaniu gnojówką można zrobić oprysk aby odżywić liście, żdzbła roślin.
HT to herbatka tymiankowa. Przepis na nią znajdziesz w wątku herbicydy na str.5.
Herbatka zapobiega mszycy oraz ssąco-gryzącym.
Oprysk należy powtarzać co 7 dni bo to środek profilaktyczny ale wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć
U siebie opryskałam graby, bukszpany, buka, owocowe i warzywnik.
Nie jest polecana do roślin kwasolubnych.
Skrzynie bardzo dziękują za miłe słowo
Malowałam Tikkurilą kolor RAL 7042.
Obornik jeszcze się moczy Za tydzień zrobię próbę i dam znać o efektach.
Polinko, mam pytanie dot. gnojówki z pokrzyw - po jakim czasie mozna jej użyć? moja ma chyba z 2 tygodnie już.
Czy należy ją rozcieńczać?
czy można lać po liściach roślin czy na glebę?
jak często ją stosować?
A co to HT?
no i ostatnie pytanie - rozwiń troche temat tego obornika granulowanego (jaki obornik, jakie proporcje?)
Szare skrzynie w warzywniku świetnie wygladają?
Pytał już ktoś czym malowałaś? Jak nie to ja zapytam
doczytałam.....
muszę zapamiętać - najpierw czytam do końca a potem pytania
dwa lata temu w tym samym miejscu tez je wymienialam.bylam pewna ze usmiercilam je wtedy cieciem wiosemnum.od tego czasu nie cielam juz id.a stalo sie to samo...boczne przyrosty rosly ale matka nie.magnolia tez zasugerowala ze to mroz
Ilonko, niestety nie była to dobra zima dla traw. Doświadczeni producenci narzekają na straty a co dopiero my ogrodnicy;(
Tak się wszyscy cieszyliśmy, że nie było mrozów i śniegu, i niestety teraz mamy tego skutki.
Trzeba tylko mieć nadzieję, że kolejna zima będzie już normalna albo sadzić tylko takie trawy, których jesteśmy pewni
To znaczy, podoba, ale w planach jeszcze chodniczek doprowadzający do domu będzie wyprostowany, trawniczek podniesiony lekko, a wzdłuż domu jako dojście do wody obrzeże ze żwirkiem. Wtedy będzie właściwie
Widzisz jak to jest w pewnym wieku......ciągle cos niedomaga....
Ale co tam nie daje sie, to własnie ogród ma byc lekiem na całe zło...nie na darmo mówi sie że praca w ziemi uzdrawia
Ogród wiosenny u mnie to w porównaniu z twoim taki bardziej"groch z kapustą" ale trudno byłoby mi go bardziej ograniczyc w gatunkach, tak lubie i juz.
U innych zachwycam sie nowoczesnymi, oszczędnymi formami, małą liczba gatunkow, takim ładem i porządkiem w przestrzeni ale u siebie tak nie potrafię, tak juz mam i tyle....
Buziaki !
Bardzo mi miło. Tak mi się jakoś wymyśliło, ale odkrywcą takich murków to ja nie jestem. Pomysł na murek zerżnęłam a realizacja pozostawia jeszcze trochę do życzenia. Kiedyś się poprawi