Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Anity 21:55, 30 mar 2014

Do góry
Anitko...50 szałwii ????? Ja się dzisiaj na robiłam...ale ty to już po prostu wymiatasz...szalona kobieto!!!
Już jest ślicznie, a będzie jeszcze śliczniej jak podrośnie ta szałwia.
Mazury i mój kawałek ziemi 18:29, 28 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Szałwia z rozo pięknie wygląda ja jeszcze myslalam o miskancie chińskim ale może i z szalwio ciekawiej.

Ewuś ,i od razu kolorowo z brateczkami a jak radośnie .No to sadź te bergenie będzie zielono przed anabelkami .Miskant chyba za wysoki .Fajny wygląda z większą ilością żurawek .
Mazury i mój kawałek ziemi 15:32, 28 mar 2014

Do góry
Szałwia z rozo pięknie wygląda ja jeszcze myslalam o miskancie chińskim ale może i z szalwio ciekawiej.
Mazury i mój kawałek ziemi 11:43, 28 mar 2014

Do góry
Szałwia z różami ,sadzona na przemian .
Mazury i mój kawałek ziemi 14:30, 27 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)

Ewuś ,nie na całej długości 80 kilku metrów ,tylko tam gdzie buksiki ,między różami rób przerwy i wsadź jakieś byliny delikatne tyku lawenda ,szałwia omszona ,czyściec .
Ja cię ,rozumie ,bo też w większości sama pracuję w ogrodzie ,kompost dawaj rozluźni ziemię .Ludźmi się nie przejmuj ,nas zielono zakręconych nie zrozumie nikt .pozdrawiam

Tak ,tak Renatko chodziło mi o długość odcinka z buksików że za nimi róże zmieszczą się jeszcze z 8 szt to razem będzie 13 to ciekawie wyjdzie taki długi odcinek----- nie całość może tak dwojako napisałam ale miło ,że mnie pilnujesz hehe.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 13:35, 27 mar 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
a to z hahone, to szałwia jakaś? co to?
bardzo fajne kolorystycznie zestawienie!

Szałwia omszona
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:15, 27 mar 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, ustaw, lepiej będzie tak operować.
Na łuk może szałwie Deep Blue Sensation z trawami wymieszać- carexy Frosted C, albo coś takiego. Ta szałwia bo nie pokłąda się, jest krępa, niższa i długo kwitnie ( ścinasz ją- dlatego wtedy przydadzą się trawki, potem regeneruje się szybko i znowu kwitnie)

Oglądałam niedawno te szałwię u Finki bodajże i też mi wpadła w oko.
A co ile sadzić ją? co 40 cm
To pole sobie podzielę i po połowie - szałwia i trawa, tak? po równo?
I chodzi o ten łuk bliżej pergoli? Lewa strona ścieżki?
Mazury i mój kawałek ziemi 11:49, 27 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)

Odstępy są równe a na takiej długości róże to fajnie by było myślałam nad tym ale dopiero wczoraj przekopałam przy buksikach no to jutro jadę po róże a berberyski w równych odstępach posadzę dalej po lini .Tylko róże będą w różnych kolorach bo kupuję je z targu i nawet odmian nie znają ale napewno na kwiat cięty co znowu nie pomylę nazwy hehe.Rano wstałam zrezygnowana odnośnie tego kopania ale jak Cię Tu widzę i doradzasz to najlepiej zaraz bym poszła kopać dalej .tam jest straszna glina więc dam w dołki kompostu przy sadzeniu.Renatko ale mnie napędzasz ciężko coś robić samemu i każdy kto to widzi się śmieje że z trawą było fajnie a ja sobie aby robotę robię i trochę zwątpiłam w to co robię ale postawiłas mnie na nogi kopię dalej .Dzięki Ci bardzo.

Ewuś ,nie na całej długości 80 kilku metrów ,tylko tam gdzie buksiki ,między różami rób przerwy i wsadź jakieś byliny delikatne tyku lawenda ,szałwia omszona ,czyściec .
Ja cię ,rozumie ,bo też w większości sama pracuję w ogrodzie ,kompost dawaj rozluźni ziemię .Ludźmi się nie przejmuj ,nas zielono zakręconych nie zrozumie nikt .pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:20, 27 mar 2014

Do góry
tak, ustaw, lepiej będzie tak operować.
Na łuk może szałwie Deep Blue Sensation z trawami wymieszać- carexy Frosted C, albo coś takiego. Ta szałwia bo nie pokłąda się, jest krępa, niższa i długo kwitnie ( ścinasz ją- dlatego wtedy przydadzą się trawki, potem regeneruje się szybko i znowu kwitnie)
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:10, 26 mar 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

Takie soczyste barwy trawy chyba fajnie wyglądają z wieloma kolorami. A ten chabrowy to wyjątkowo.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:03, 26 mar 2014

Do góry
Ogródek Anity 22:25, 25 mar 2014

Do góry
Krys napisał(a)

Anita ale będzie czadowo na tej rabacie,ta szałwia jest cudna kuruj sie bo juz niedługo znowu ruszamy na rabaty

Wiem wiem , że ruszamy na rabaty....ja już powoli szykuję swoje na wasz najazd
Ogródek Anity 22:23, 25 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
W jakich paczkach ta szałwia przyszła? Tyle doniczek, ciekawe jak to wysłała Finka.

W dwóch wielkich paczkach, dobrze, że kurier je wniósł, bo ciężkie . Koszt wysyłki był. Iewysoki, jak zamykanie paki, myśle, ze to za sprawą Ogrodowiska
Ogródek Anity 21:30, 25 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Dzisiaj przyszła paczka, a właściwie paczki, od Finki
50 sztuk ładnych dużych sadzonek szałwi depp blue
Staną się obwódką tej rabaty

Anita ale będzie czadowo na tej rabacie,ta szałwia jest cudna kuruj sie bo juz niedługo znowu ruszamy na rabaty
Ogródek Anity 21:22, 25 mar 2014

Do góry
W jakich paczkach ta szałwia przyszła? Tyle doniczek, ciekawe jak to wysłała Finka.
Kiedyś będzie tu pięknie 13:51, 25 mar 2014

Do góry
w sobotę cały dzien spędzilam w ogrodzie zeby zdążyć z pracami przed deszczami zapowiadanymi na kolejne dni. Jeszcze sporo pracy przede mną ale musze poczekać aż pojawią sie w szkółkach przywrotnik ostroklapowy, szałwia omszona, zurawki i hosty. Oto aktualne rezultaty

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:36, 24 mar 2014

Do góry
igula napisał(a)
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.

Igula ... jeśli nie masz wątku to proszę załóż , znajdą się ochotnicy do podpowiadania a i przynajmniej będziemy coś widzieć w czym działamy bo tak to ani rusz ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:34, 24 mar 2014

Do góry
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:49, 24 mar 2014

Do góry
Aneczko, najwięcej to miałam krokusów botanicznych, ale one raczej liliowe są.
Z niebieskich to najwięcej ostróżki miałam, letniej i bylinowej, przetaczniki, miałam kilka dzwonków brzoskwinio listnych, irysy holenderskie i żagwiny. Więcej grzechów nie pamiętam.
Teraz dojdzie kocimiętka i szałwia, ale one też we fiolecie.

Ogrodowa horti też mi się na niebiesko wybarwiała.

Pogody nie sprawdzałam, ale coś mi się zdaje, że dopiero w Wielkim Tygodniu ciepło będzie.
Jak przeważnie mi się sprawdzało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:46, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.

bardzo dziekuje, a mozesz podpowiedziec jakas szkolke w okolicy Warszawy gdzie ta trawka jest dostępna ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies