Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Eli 22:03, 18 maj 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

a no troszkę poszalala

mój dzisiejszy zakup pod nazwą bylina-szałwia za 5zł

wielka jak za piątaka
Mój mały skrawek ziemi 21:32, 18 maj 2014

Do góry
Tej Danucie musisz jesc dac tak jak piszesz dolistnie bo jednak bardzo blada jest, a ta fioletowa szałwia taka niska jest? , bo ja mam bardzo wysoką i nie lubię tego jej wzrostu.Nie wiedziałam ze sa niskie w tym kolorze.
Ogród... reni 20:15, 18 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Reniu, co to jest na pierwszym planie, co ma pąki? Czy to szałwia?

Tak, Agnieszko to szałwia
Ogród... reni 19:46, 18 maj 2014

Do góry
reni napisał(a)
Miłej niedzieli

Reniu, co to jest na pierwszym planie, co ma pąki? Czy to szałwia?
Mój mały skrawek ziemi 19:12, 18 maj 2014

Do góry

Szałwia
Ogród Eli 19:09, 18 maj 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
U Ciebie też pogoda narozrabiała

a no troszkę poszalala

mój dzisiejszy zakup pod nazwą bylina-szałwia za 5zł

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:11, 18 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Nie znalazłam astilbe w wizytówce... Lecę do realizacji Dany
ona u mnie jest na jodłowej kwitnie razem z ostróżkami.
szałwia idzie do donic
Zakątek z fioletową ławeczką 00:57, 18 maj 2014

Do góry
Mój zakątek ziołowy Rośnie tutaj mięta, lawenda, melisa, jeżówka, no i pomidor koktajlowy sztuk jeden! A, i jeszcze szczypiorek, no i szałwia. I jabłoń ozdobna "Ola".

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:02, 18 maj 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Jeszcze takie zdjęcie buczka, coś mu tam posadzę i wysypię kamyczki

Byłam w sklepie u Finki. Tam właśnie jest szałwia- 2 rodzaje- różowa i fioletowa. Szukałam też jeżówek, ale chyba nie ma. Znajdę gdzieś indziej, bo mój syn dopomina sie o coś, co wabi motyle

Może hosty Patriot podsadź pod buczka.
U Finki chyba są jeżówki, zadzwoń i podpytaj.
Motyle wabi też liatra kłosowa.
A co to za drzewko to z etykieta?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:46, 17 maj 2014

Do góry

Byłam w sklepie u Finki. Tam właśnie jest szałwia- 2 rodzaje- różowa i fioletowa. Szukałam też jeżówek, ale chyba nie ma. Znajdę gdzieś indziej, bo mój syn dopomina sie o coś, co wabi motyle
Ogród dla Agusi 21:17, 16 maj 2014

Do góry
Aniu... lecę do Ciebie z tym przetacznikiem... kupiłam go ... ale wtedy nazw nie zapisywałam.. że przetacznik.. to i dla jak na mnie było dużo... i dziękuję, bo dzięki tobie wiem już co mogę mieć..

Szukam w necie tej odmiany i przyznam się że podobna do mojej... Knallblau Veronica teucrium

Tak mnie zaintrygowałaś, że pobiegłam robić foto jej po ciemku i sie zdziwiłam, że przez jeden dzień tak urosła

Rośnie u mnie 5 lat.. posadziłam pod róże, wysokie róże, wiec jak kwitnie końcem maja to był przetacznika widać, a potem zarastał innymi bylinami.. zawsze po kwitnieniu jak robił się nieporządny, to ścinałam i odbijało ładne zielone. Ale był już w kompletnym cieniu
W tym roku przesadziłam go na pierwszy plan, bo wydaje mi się, że po ścięciu może zakwitnąć drugi raz.. i jak będzie miał słoneczko to zachowa ładniejszy pokrój. DO teraz zachowuje się ładnie jak szałwia, ma kulisty kępiasty pokrój, nie rozsiewa sie, rośnie w ładną kępę, taka poduszka.... Przez dobę urósł do góry ... 10 cm

Widać jakie ma kępy po 5 latach

Może nie kwitnie długo, ale kolor... ten kolor to najpiękniejszy błękit jaki mogą mieć kwiaty.. nie ma ładniejszego niebieskiego.. dlatego poszedł na front rabaty Kolejne niebieskie co ujmuje serducho to kokorycz pogięta.... też polecam
I jak kwitnie to się wcale nie pokłada.. przynajmniej tego nie zauważyłam... albo mnie nie drańi.. ale na fotach widać, że stoi prosto

Sorki, że niewiele pomogłam....... mogę cyknać jutro foty za dnia.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:39, 16 maj 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Aniu kupiłam hosty, dość spore i są w doniczkach. Myślisz, że mogę je przed wsadzeniem do ziemi podzielić?

Nic nie miałabym przeciw temu aby Twoje chmury deszczowe przyszły do mnie. U mnie deszczu nigdy za wiele. Piach pochłonie wszystko.

Chyba deszcz poszedł do ciebie, nawet tu i ówdzie widać niebo.. hosty podziel, ale ostrożnie by jak najmniej zniszczyć liści, bo to nie najlepszy moment na dzielenie.. mogą trochę padnać, ale sie pozbierają... ja te swoje też keidyś w szczycie sezonu przesadzałam i dzieliłam, a teraz jakie ładne.. to te co mi Sebek kazał wydrzeć z jałowca, bo przyjedzie i sam to zrobi...
Piękne som
Sebek buziam mocno Kawałek jest zawsze twój

A te mi przysłałą Irenka, też w sezonie wegetacyjnym.. maciupkie kłącze.. i jest potwór powyżej kolan..
Irenka - buziam też

I jak koncert życzeń to i Finkę Szałwia prawie kwitnie i dzwonki też wysokie i z pąkami

Piękne zwarte kupki.... zobaczymy jaka będzie, już się nie mogę doczekać

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:32, 16 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Tak Sylwia dałam więcej piasku ,bo te co przedwczoraj sadziłam koło piesia to w ogóle załadowałam w kompoście dzisiaj je wysadzałam
Szałwia też ma już kwiatostan ,myślisz że mogę jej zaszkodzić ?
Dobrze że tylko dwie przesadziłam ....o 15 cm ot durna baba ze mnie

Ja jestem Ewciu mocno niepoprawna ! ze mnie nie należy czerpać wzoru !.... Bo ja przesadzam nawet jak kwitnie ale staram się wówczas nie naruszyć korzeni i wykopuję duże bryły (dotyczy bylinek). Nie odważyłam się jednak podzielić kwitnącej byliny i przyciąć drzewa lub krzewu kwitnącego . Dlatego czuję się rozgrzeszona
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:27, 16 maj 2014

Do góry
Tak Sylwia dałam więcej piasku ,bo te co przedwczoraj sadziłam koło piesia to w ogóle załadowałam w kompoście dzisiaj je wysadzałam
Szałwia też ma już kwiatostan ,myślisz że mogę jej zaszkodzić ?
Dobrze że tylko dwie przesadziłam ....o 15 cm ot durna baba ze mnie
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:02, 16 maj 2014

Do góry
Szałwia łączna zaczyna pokazywać kwiatuchy

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:15, 15 maj 2014

Do góry
Za magnolią posadziłam 5 szt żółtych żywotników. Sama będę wsadzałam u siebie yellow ribbon, bo podobno najładniej się starzeją, nie brązowieją na zimę. W narozniku 5 szmaragdów i klon/nigra, a wokół niego limki, które położą się na szambo i je przykryją. Przed nimi bukszpan.

Kule bukszpanowe przesadziłam do conici po prawej stronie, Bedzie stozek i dwie kule. W obwódce żurawki lub bordowy berberys admiration.

Limki powtórzyłam obok drugiej conici.

Przed różami - lawenda lub szałwia. Za różami fioletowe ostróżki.

Uzupełniłabym tyły trawami. Gracki? a może morning light? Jest niższy od gracka...

Trochę zginą niższe rośliny pod samym płotem... Zastanów się, czy ich nie przesadzić. Marzena przesadzała ostatnio megawielki stożek z bukszapanu, więc Tobie też się uda. Bukszpan ma zwartą bryłę korzeniową z wieloma drobnymi korzonkami - naprawdę możliwe jest przesadzanie nawet dużych egzemplarzy.

W ogródku Iwony 09:45, 15 maj 2014

Do góry
Czytam , że szałwia ci nie wyszła po zimie....może to była taka z Holandii? Najlepsze są polskie! Ja mam kilka - wychodzą zawsze! A teraz wiosną dosadziłam 50 sztuk -obwódkę rabaty zrobiłam- właśnie tych deep blue, ale kupowałam z polskiej szkółki! Wiec mam nadzieje, że wyjdą po zimie na przyszły rok! Nie straszcie!
Rh i azalie bardzo ładnie kwitną, ja nie mam do nich ręki...
Ogród niby nowoczesny ale... 20:59, 14 maj 2014

Do góry
Wszystkie piwonie bez pąków...jakiś malutki cycek tylko wystaje...więc na kwiaty poczekam kolejny rok...

lawendy

szałwia lada moment wybuchnie kwieciem

Ogród, który ciągle zmieniam 20:16, 14 maj 2014

Do góry
brysia napisał(a)
Przybiegłam zobaczyć! Powiem jeszcze raz, piękny ogród. Masz dużo wysokich drzew iglastych, tego u mnie brak. Już wiem jak zrobić rabatki, teraz tylko muszę to dopasować do mojego ogrodu.
Co to za białe drzewko, na pierwszym zdjęciu, obok bzu? Czy to dereń? W formie krzaka czy na pniu? a te zielone obok niego to jakieś iglaki?

Brysiu fajnie że mogłam troszkę pomóc to białe drzewko to faktycznie dereń biały w formie krzaka , a to wszystko zielone to szałwia omszona posadziłam kilka sztuk ,a mam na całej rabatcebędzie fota jak zakwitnie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:55, 14 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bratki w donicy są przesłodkie.

Brązowa donicę pomalujesz na biało jak pozostałe??

Widzę kawał roboty w ogrodzie.... wielkie rabaty przygotowane i częściowo obsadzone..

A szałwia odbije.. możesz przyciąć przemrożone, to sie zagęści ... i ciut później zakwitnie, ale za t obędzie jej więcej

Aniu witam Cię serdecznie na razie donicy nie będę malowała jak będzie mi kolidowała z całością to może wtedy teraz jako tako wygląda w zestawieniu z z częściami drewnianymi foteli balkonowych , pergoli i domku narzędziowego, który jest obok tarasu , szałwia rośnie i te środeczki mają się lepiej Pozdrawiam Aniu serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies