Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka

Ania74 22:49, 24 maj 2014

A tak na marginesie - dzisiaj mieliśmy cały dzień mega upał 29 stopni w cieniu, z silnym wiatrem, co niestety nie skończyło się dobrze
Mieliśmy w odległości 15 km od nas pożar lasu. Niestety spaliło się około 20ha... to nieoficjalne meldunki, więc powierzchnia może ulec zmianie. W każdym razie nie było mi do śmiechu, bo jak około 13:30 zaczęły latać samoloty gaśnicze to latały w tę i spowrotem do 20 z minutami... Straże pożarne też zjeżdżały się z całej okolicy brrr... Nieciekawie...
Ania74 23:21, 24 maj 2014

Prawie "skrzynka" z desek jesionowych (przed skręceniem i pomalowaniem), micha mi się cieszy, bo udało mi się kupić kilkanaście desek jesionowych i będzie kilka takich lub podobnych skrzynek na kwiaty, które mam zamiar postawić na tarasie i werandzie... Jak dotąd poddawałam obróbce sosnę, odczucia przy jesionie są zupełnie inne... Zamiast żywicy jak u sosny, czuć słodkawy zapach... dżungli jak z aromatyzowanych stron książki Cejrowskiego - nie pamiętam tytułu... Nowe doświadczenie
marta_d 10:41, 26 maj 2014

Ania74 napisał(a)

późne popołudnie... chwastów multum...

Trochę monotematycznie

piękne czosnki na Twoj ogród nie mogę się napatrzeć macie fantastyczne położenie, same lasy dookoła
marta_d 10:43, 26 maj 2014

Ania74 napisał(a)
Szałwia omszona Adrian - bardzo ciekawa i trwała

i Superba

Łubin

byliśmy wczoraj ze znajomymi nad jeziorem i widziałam piękne łubiny, dziś strasznie żałuję, że sama ich nie wysiałam, kolory cudne, takie żywe , piękne czekam na zdjęcia aż zaczną kwitnąć
Margaret_ka 11:41, 26 maj 2014

Witaj, pięknie u Ciebie. Ładny trawniczek, skarpa przy schodkach kolorowa, tętni życiem.
Te warzywne skrzynie to świetny pomysł, już u kogoś na ogrodowisku widziałam takie wykonanie i sama zastanawiam się nad taką formą.

A dlaczego boisz się sadzenia krzewów?

Pomocników masz świetnych. Też mam dwójeczkę do pomocy. Najchętniej zabierają się za podlewanie – woda to jest to, co małe Szkraby lubią najbardziej.
Ania74 11:53, 26 maj 2014

Dzięki za miłą wizytę, zdjęcia już za chwilę, bo łubiny już rozkwitają i szałwie też...
Ania74 12:19, 26 maj 2014

Margaret_ka napisał(a)
Witaj, pięknie u Ciebie. Ładny trawniczek, skarpa przy schodkach kolorowa, tętni życiem.
Te warzywne skrzynie to świetny pomysł, już u kogoś na ogrodowisku widziałam takie wykonanie i sama zastanawiam się nad taką formą.

A dlaczego boisz się sadzenia krzewów?

Pomocników masz świetnych. Też mam dwójeczkę do pomocy. Najchętniej zabierają się za podlewanie – woda to jest to, co małe Szkraby lubią najbardziej.

Boję się irracjonalnie, że nasadzę coś bez ładu i składu i dlatego się wstrzymuję... ciągle...
Ale już mi trochę odpuszcza i robię przymiarki, a z pomocą ogrodowiska na pewno wyleczę się z tej fobii
Ania74 22:20, 26 maj 2014

Łubiny trochę się rozrosły od ubiegłego roku

Skarpa zmienia kolor... mydlnica zaczyna kwitnąć (chociaż nawet ona lekko przymarzła) i zawciąg

Ania74 22:24, 26 maj 2014

Szałwie ich nic nie rusza. Obok przywiędła rudbekia, a szałwia nawet nie zauważyła, że jest upał...
Ania74 22:27, 26 maj 2014

Goździki zaczynają