Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe kreacje 16:54, 10 lis 2019

Do góry
Też uważam, że snopki są bardzo ładne. Cos innego trawy nie muszą być roztrzepane.

Ptasi gaj 16:25, 10 lis 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu a czy te chryzantemy ogrodowe to liście mają ładne, bo tu mi mama mówi że one kwiaty mają ładne ale doły brzydkie. Czy tak jest a jak tak jest to co posadzisz pod nimi żeby tego nie było widać?

Grzegorz teraz można kupić różne wysokości chryzantem zimujących. Nie koniecznie trzeba kupować re wysokie. Można posadzić wysokie a w nóżki niższe re pod nóżki wysokich niskie trawy.
Jak twoja mama sądziła to były tylko białe i fioletowe a teraz każdy kolor od białego do ciemno bordowego.
Ptasi gaj 16:21, 10 lis 2019

Do góry
CD

To wyschnięty rów odwadniający wiosna dużo wody teraz może służyć jako wąwóz

Brama wejściowa od wschodu

Wąwozy też są

Ptasi gaj 16:14, 10 lis 2019

Do góry
Cały rezerwat ogrodzony mozna wejść w lecie organizowane są wycieczki z przewodnikiem. Więc też mam mały skrawek Białowieży.

Ptasi gaj 16:06, 10 lis 2019

Do góry
Dzisiaj dosyć cieplo, ale pochmurno poszliśmy na spacer zwiedzać stare już dawno nie odwiedzane miejsca. Z balkonu patrzę na rezerwat przyrody pod ścisłą ochroną. Na działce rosną dęby pomniki przyrody. Rezerwat Natoliński ma ok 100 ha.

Obeszlismy prawie cały jedynie z jednej strony przeszkodziła nam autostrada w budowie i trzeba było wrócić i znaleźć inna ścieżkę.
Poniżej rury pewnie odwadniające bo teren dosyć grzeski. W rurach stały wiadra ile takich wiader wejdzie na wysokość pewnie dużo
Nie mierzyłam, ale średnica ok 2 m

Pamiętajcie o ogrodach 10:58, 10 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Grzegorz pięknie. Mam astry od dawna, ale gdzieś poupychane, że ich specjalnie nie widać. Wiosna zrobię porządek aby jesienią było widać. Jeszcze do kupie. Jesień oprócz pięknych przebarwień żółci powinna też być obfita w inne kolory.
Chodzą za mną też chryzantemy zimujące już sobie upatrzylam w szkółce i miałam zamowic. Może jeszcze po niedzieli zamówię. Na horyzoncie zimy nie widać to jeszcze posadzę. Z dnia na dzień przysyłają.

Pozdrawiam

Elu dzięki

No i ja chyba się skuszę i teraz kupię choćby parę sztuk.
Ptasi gaj 09:10, 10 lis 2019

Do góry
Rzeczywiście tej jesieni mamy spokój aby nie zapeszyc. Czekałam na wschodni wiatr i się nie do czekalam. Miałam do spalenia suche obcinki z września spaliłam, ogień rowno w górę płoną.

Wczoraj kiełbaski nad ogniskiem piekliśmy też to samo dym nie kręcił w każdą stronę. Oby jak najdłużej taka pogoda 10 i powyżej stopni była.
Liliowo i kolorowo:) 23:33, 09 lis 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Piękna jest jesień, u nas był mróz i pomroził dalie i jednoroczne, mgła była do tej pory tylko raz i cały czas bez deszczu. Tulipanowiec dopiero dzisiaj liście opadły i już posprzątałam. Ambrowca jeszcze mam w planie kupić tego kolumnowego ale w tym roku nic nie dosaadziłam nawet cebuli po raz pierwszy ani jednej, miałam wyjątkowy trudny rok. Rok temu też był piękny pazdziernik.
Co do kopalni nowej, to tak w naszym mieście ale w zupełnie innej dzielnicy niż mieszkam, protesty są bardzo duże i mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Co do "czarnego" śląska to zupełnie się z Tobą nie zgadzam bo on nie jest czarny a bardzo bardzo zielony, wokół są same lasy i każdy kto do nas przyjeżdza to jest bardzo zdziwiony i mile zaskoczony że jest tak zielono. Mieszkam w terenie Cysterskiego Parku a ten Park ma powierzchnię 49 387 hektarów, co czyni go największym parkiem w województwie śląskim i jednym z największych w Polsce. Owszem walczymy ze smogiem ale to jest problem w całym kraju i w Warszawie również.
W Warszawie normy trujących i szkodliwych dla zdrowia i życia ludzi pyłów PM10 i PM2,5 bywają przekroczone przynajmniej dwu-, a niekiedy i trzykrotnie. Taka sytuacja ma miejsce przez 1/3 roku. No i miliona samochodów też nie mamy. Z kopciuchami tylko Kraków sobie póki co poradził.
Pozdrawiam

Danusiu nie musisz mi tłumaczyć jak jest na Śląsku i przypominać jak jest w Warszawie. "czarny" napisałam w cudzysłowie, czy coś ci mówi o podziale Śląska na 3 strefy m.in i czarnego Śląska tym się sugerowałem.

Mieszkam 30 metrow od rezerwatu natolińskiego (105 ha) gdzie rosną 300 letnie dęby (na które patrzę z balkonu). I 0k 1 km od rezerwatu lasu kabackiego otuliny Warszawy ponad (900 ha).

Pozdrawiam
Żywopłotki cisowe. 22:27, 09 lis 2019

Do góry
Witam Haniu

Piękne dalie. Trzeba je kochać i jak piszesz gadać z nimi. A ja rośliny głaszcze po listkach albo po płatkach. Jest prawda, że kwiaty lepiej rosną jak się zażywasz z nimi trzeba je podziwiać, chwalic a one się odwdzięczają.

Haniu te czerwone chryzantemy kulki ładne długo je masz czy zimuja. Byłam u Halinki Zawitki też ma ladne.

Psi tort wspaniały pomysł nie z tej ziemi.

A czego nie pokazujesz fotek jesiennych. Rabata z trawami piękna.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 22:02, 09 lis 2019

Do góry
Halinko masz piekne hryzantemki. Też bym chciała takie mieć. Może jeszcze zamówię w tym roku aby mieć na wiosnę.

Przeczytałam że kiedyś uprawiałam je hurtowo ukorzenia las obniżki czy w jaki sposób. Może masz więcej czy mogłabym się załapać. Wystarczy mi po jednej sadzone. Wiosna bym się zgłosiła.
Halinko to tylko jak masz na zbyciu.

Pozdrawiam jeszcze do Hani idę zebrać

Ptasi gaj 19:46, 09 lis 2019

Do góry
Krety pracują

Ptasi gaj 19:43, 09 lis 2019

Do góry
Wczoraj będąc na spacerze widziałam piękna sosnę.
Prawdopodobnie jest to sosna drobnokwiatowa "Glauca", ale może ktoś ma inne zdanie.

Rybki zimy nie czują poruszają się jak w lecie

Ptasi gaj 19:15, 09 lis 2019

Do góry
Madziu ja tutaj rządzę. Pewnie bym postawiła na swoim, ale nie staram się aby na moim stanęło. EM dużo pracy ledwo dyszy a ja zajmuję sie tym co mi przynosi ukojenie. Bez oszklonego czy drewnianego można żyć. Kiedyś tam powstanie coś.

Byłam przed chwilą wróciła trochę padało więc praca z przerwami. Pozbierałam liście klonów czerwonych nie lada wezwanie przed domem w jukach i cisach. Usunęłam przekwitłe rozety juk trzeba było użyć siekierki.
No i przycielam nie wszystkie róże. Odkurzania nie było bo liście wilgotne.
Jutro odpoczywam w poniedziałek resztę zrobię.

Może często pokazuje, ale bardzo lubię ten widoczek z brzozsmi a pod nimi liście. Rosną tam 3 szt derembosy. Jak je kupiłam później sądziłam nie mając pojęcia że takie piekne. Rosną w cieniu i się wyciągają do slonca. Zebrałam nasiona zasieje wiosna może się doczekam własnych sadzonek.

nie
Pamiętajcie o ogrodach 23:50, 08 lis 2019

Do góry
Grzegorz pięknie. Mam astry od dawna, ale gdzieś poupychane, że ich specjalnie nie widać. Wiosna zrobię porządek aby jesienią było widać. Jeszcze do kupie. Jesień oprócz pięknych przebarwień żółci powinna też być obfita w inne kolory.
Chodzą za mną też chryzantemy zimujące już sobie upatrzylam w szkółce i miałam zamowic. Może jeszcze po niedzieli zamówię. Na horyzoncie zimy nie widać to jeszcze posadzę. Z dnia na dzień przysyłają.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:38, 08 lis 2019

Do góry

Jestem i zaglądam ile ty tego masz wszystkiego. I tak to wszystko pasuje jedno do drugiego. Nie wiedziałam, że można ciąć magnolie. Swoją żółta powinnam trochę przyciąć może po o kwitnieciu wiosna.
Tak samo wyczytalam, że azalie można ciac zrobiłam próbę 2 lata temu i guzik nie rozrosła się.

Te ptaki piękne nic nie maluj zawies im czerwone kokardy pod szyją dla uroku lub krawaty jakieś stare ostre kolorystycznie.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:05, 08 lis 2019

Do góry
Sylwia będzie tak samo do trzech razy sztuka. Aby tylko gorzej nie było myślę o suszy. Trzeba się modlić aby padał deszcz i zima była śnieżna.
Gleba musi się namoczyć bo jeżeli nie to będzie katastrofa.
U was jeszcze padało (miałaś powodzie). U nas bardzo mało padało. Ziemia jak skała. Trochę dzisiaj po mrzylo.na horyzoncie nie widać jakiś specjalnych deszczów.

Świat, jeżeli nie zacznie myśleć poprawieniu środowiska będzie coraz to gorzej. Pożary zawsze były często przez lekkomyślność człowieka. Ostatnie podpalania składowisk tego nigdy nie było. To się odbija na jakości powietrza w przyrodzie nic nie ginie.

Tyle rozmyślań

Pozdrawiam

No właśnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:56, 08 lis 2019

Do góry
Sylwia będzie tak samo do trzech razy sztuka. Aby tylko gorzej nie było myślę o suszy. Trzeba się modlić aby padał deszcz i zima była śnieżna.
Gleba musi się namoczyć bo jeżeli nie to będzie katastrofa.
U was jeszcze padało (miałaś powodzie). U nas bardzo mało padało. Ziemia jak skała. Trochę dzisiaj po mrzylo.na horyzoncie nie widać jakiś specjalnych deszczów.

Świat, jeżeli nie zacznie myśleć poprawieniu środowiska będzie coraz to gorzej. Pożary zawsze były często przez lekkomyślność człowieka. Ostatnie podpalania składowisk tego nigdy nie było. To się odbija na jakości powietrza w przyrodzie nic nie ginie.

Tyle rozmyślań

Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:44, 08 lis 2019

Do góry

Oczko dolej wody aby było równo 5 cm od poziomu. Zostaw rośliny jak zamarznie nic im nie będzie. Nie wiem jakie masz rośliny..
Możesz też wyciągnąć do wiadra i schować w chłodne miejsce nic nie czyść zostaw wodę. Jesteś na miejscu to mozesz trzymać na dworze w razie dużych mrozów zabierzesz do domu. Tylko uważaj aby ci wiadro z roślinami nie przymarzły do ziemi.

Nigdy nie robiłam wertykulacja jesienią. Jak mam robić wertykulację jak mam trawę jak na persie. Jest krótko skoszona, ale ta cholerni a rośnie w najlepsze. W tym roku sama nawozilam jesiennym.
EM chodzi i pyta coś ty jej podsypala, że tak rośnie czy przypadkiem nie dałaś wiosennego.
Miał dużo pracy i się nie udzielał we wrześniu i październiku więc wzięłam nawożenie w swoje ręce. Myślę, że popadało i chłodniej i ładnie rośnie.
Zawsze wertykulscje robimy wiosna bo wtedy lepiej wyczyszczona trawa.

Róże jutro wszystkie przytnę, odkurze z liści i Spale do jednak w tym roku plamistości liści była na moich różach taki niedobry rok dla róż.

Już koniec jak się rozkrece to pisze jak nawiedzona

Pozdrawiam Ewcia

Elu, dzięki za oczkowe rady, zostawię rośliny w oczku. Mam kosaćce, babkę wodną, strzałkę, przetaczniki bobowniczek, lilię wodną, rogatka, salwinię, żabiściek, oczeret. Zobaczymy czy dadzą radę, u nas mrozów nigdy dużych nie ma.

To źle doczytałam, myślałam, że wertykulowałaś teraz, ja też do wiosny czekam. Trawa ładna choć ja nierówno nawożę i plamy jaśniejsze i ciemniejsze są. Nawozisz ręcznie czy masz siewnik?

Właśnie też muszę róże z liści obskubać bo sporo ma plamistość

Dzięki jeszcze raz i buziaczki!!!
Ogrodowe kreacje 22:35, 08 lis 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu 1500 m2 jak się chodzi po ogrodzie to wcale nie tak dużo a jak zaczyna się coś dosadzać to te rośliny małe giną na tej powierzchni, dopiero jak osiągają pewne rozmiary to trochę się wyróżniają
Tak to stara jabłoń, jedna niestety się złamała po gwałtownej burzy, a ta po lewo walczy, ale juz został z niej praktycznie sam pień z jedną gałęzią To jabłoń 'Szara Reneta'

Stara, ale jara. Piękna jest pielęgnuj jak możesz. Obornik jej podsyp teraz lub kompostu właśnie teraz. Musi mieć dużo siły aby udźwignąć bluszcz i zakwitnąć.

Piszesz że 1500 m sprawia wrażenie, że bardzo duza.
Sezon 2017 u Hanusi 22:25, 08 lis 2019

Do góry
Haniu wszystkiego dobrego - zdrowia, pogody ducha no i urodzajów działkowych.

Ja wiosennie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies