Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:01, 13 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

To może mój też jest Rohan- byłoby fajnie- zapamiętałabym nazwę, bo kojarzy mi się z Władcą Pierścieni
Kremowa róża, oj tak! Oj tak!
Kulki tez mi chodzą po głowie, tyle, że jak "za lawendę? Lawenda jest wszędzie...po całej półce posadzona. Główkowatych mam ok. 250 cebulek i chciałam tam właśnie posadzić, ale teraz się boję, bo sadzi się je prosto do gruntu, a skoro mają tam być przekopki na wiosnę, to będzie problem, żeby takie małe cebulki odnaleźć...

Twój może być zwykły bo Rohan Obelisk jest kolumnowy, bardziej będzie tam pasował taki puszysty Dosadzić kulki to nie problem najwyżej przesadzisz lawendę A główkowate to widać już w grudniu bo wypuszczają "szczypiorek" ostatnio przesadzałam je w maju
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:52, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mój buk Rohan ma tak, że wiosną jest bordowawy a z upływem czasu zmienia barwy na bardziej zielone No to szkoda, że róż odpada. Mi jakoś żółty do tej lawendy tak jakoś się nie widzi ... hmmm. A może taka bardziej kremowa róża?
Chociaż ja z 5/7 kulek dałabym za lawendę aby pomiędzy nimi były róże ... no bo trzeba pomyśleć jak to będzie wyglądało wiosną zimozielone jednak wtedy robią robotę

PS Z lawendą ślicznie wyglądają główkowate

To może mój też jest Rohan- byłoby fajnie- zapamiętałabym nazwę, bo kojarzy mi się z Władcą Pierścieni
Kremowa róża, oj tak! Oj tak!
Kulki tez mi chodzą po głowie, tyle, że jak "za lawendę? Lawenda jest wszędzie...po całej półce posadzona. Główkowatych mam ok. 250 cebulek i chciałam tam właśnie posadzić, ale teraz się boję, bo sadzi się je prosto do gruntu, a skoro mają tam być przekopki na wiosnę, to będzie problem, żeby takie małe cebulki odnaleźć...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:48, 13 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Reniu drzewko zostało zdiagnozowane jako buk. Normalnie do tej pory liście miał faktycznie ciemniejsze i bardziej czerwone- w tym roku zmienił zdanie i są jakby normalnie zielone.
Nie chcę różu, bo nie lubię różu (dlatego właśnie, kierując się tą zasadą, pod samym oknem mam różową różę )

Lawendę sadziłam w lipcu. Dołek zaprawiony jak trza- ma dolomit

Mój buk Rohan ma tak, że wiosną jest bordowawy a z upływem czasu zmienia barwy na bardziej zielone No to szkoda, że róż odpada. Mi jakoś żółty do tej lawendy tak jakoś się nie widzi ... hmmm. A może taka bardziej kremowa róża?
Chociaż ja z 5/7 kulek dałabym za lawendę aby pomiędzy nimi były róże ... no bo trzeba pomyśleć jak to będzie wyglądało wiosną zimozielone jednak wtedy robią robotę

PS Z lawendą ślicznie wyglądają główkowate
Ogródek Iwony II 10:37, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I jeszcze o złym sąsiedztwie:
Toszka napisał(a)

Wszystkie jaskierowate...

Powiem tylko tyle, że brakuje mi na forum działu o allelopatii roslin ozdobnych z rozszerzeniem o wzajemnie patogeny. O warzywach można znaleźć w internecie masę informacji, a o roślinach ozdobnych bardzo mało
Też tego tematu cały czas uczę się, ale uczciwie napiszę, że okroiłam temat do swojego ogrodu bo z wiekiem już mam tak przeciążony twardy dysk, że co raz mniej miejsca w głowie

poszerzając informację dodam, że np.
-tulipany nie lubią irysów
-turzyce i trawy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie wiązów - bawełnica zbożowo-wiązowa
-niekorzystne sąsiedztwo dla roślin daje akacja,podobnie jak czarny orzech
-berberysy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie traw - rdza zbóż
- bardzo korzystnie na róże wpływa czosnek, także na kwiaty i zapach
- lawenda pomaga odstraszyć myszce, dlatego także doskonale oddziałuje na róże
- towarzystwo jaskierowatych i traw ma zły wpływ na jabłonie i wszystkie drzewa owocowe (w drugą stronę też to działa
-Łubin jest doskonałym sąsiadem dla wszystkich roślin
- modrzew nie powinien rosnąć w towarzystwie świerka (ochojnik)
- przy sosnach nie powinno się sadzić astrowatych i turzyc
-wiąz nie powinien rosnąć w sąsiedztwie gruszy
- grusza w sąsiedztwie jałowców, zwłaszcza sabińskich (rdza)
-porzeczka (np. krwista) w sąsiedztwie sosny wejmutki
- Krwawnik źle działa na trawy
Mozna więcej wymieniać. Temat jest rozległy i mało poznany... nie mówiać już o opisaniu.
Powyższe przykłady potraktowałam ogólnikowo i pośpiesznie.
Może Mazana namówić na taki dział ? (on ewidentnie ma dysk zapasowy i niewyczerpane miejsce na pamięć)

EDIT
bardzo przepraszam, poprawiam złe sąsiedztwo dla turzyc i traw - to WIĄZ
(wyszło na to, że trawy i turzyce się nie lubią)

Największa zagadką dla mnie jest to, że przy sosnach (czyli kosodrzewinie też) nie można sadzić turzyc Czy takie sąsiedztwo źle wpływa na kosodrzewinę czy na carexy?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:25, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Star Dust to i ja bym chciała
No to się narobiło Mam niewiele, na rozmnożenie mogę ze trzy gałązki urwać W przyszłym roku można znowu podzielić
Renia Ty to w końcu będziesz w tych Skierniwicach czy nie?
Mama wyszła ze szpitala Ile chcesz kapusty?
Podwórkowa rehabilitacja 10:22, 13 wrz 2016

Do góry
ryska napisał(a)

jesteś meeeeeeeega!!!!!!)))))))
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:13, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A propos rabaty ... co tam za drzewko masz?
Może jednak do lawendy ze trzy trzmieliny na pniu lepiej by sie komponowały a do tego to już jasnoróżowe róże mi się widzą może the Fairy chyba aniach ma
Jeśli jednak trzmielina za bardzo oklepana to jakieś bordowe drzewo? A to nie jest jakiś buk purple? W sumie jasnoróżówy też fajnie by sie komponował
A kiedy sadziłaś lawendę i co dałaś jej do dołka?

Reniu drzewko zostało zdiagnozowane jako buk. Normalnie do tej pory liście miał faktycznie ciemniejsze i bardziej czerwone- w tym roku zmienił zdanie i są jakby normalnie zielone.
Nie chcę różu, bo nie lubię różu (dlatego właśnie, kierując się tą zasadą, pod samym oknem mam różową różę )

Lawendę sadziłam w lipcu. Dołek zaprawiony jak trza- ma dolomit
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:10, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No przerwę śniadaniowa przecież mają
też tak pomyślałam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:08, 13 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Dla rozluźnienia atmosfery- prace miejskie pełną gębą

No przerwę śniadaniowa przecież mają
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:05, 13 wrz 2016

Do góry
A propos rabaty ... co tam za drzewko masz?
Może jednak do lawendy ze trzy trzmieliny na pniu lepiej by sie komponowały a do tego to już jasnoróżowe róże mi się widzą może the Fairy chyba aniach ma
Jeśli jednak trzmielina za bardzo oklepana to jakieś bordowe drzewo? A to nie jest jakiś buk purple? W sumie jasnoróżówy też fajnie by sie komponował
A kiedy sadziłaś lawendę i co dałaś jej do dołka?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:50, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No proszę Byłam pierwsza
Ogródek Iwony II 09:45, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?

Reni, chyba musisz poczytać Toszkę. Znajdziesz ją w młodych wątkach, w projektowaniu. Dużo pisze o przygotowaniu gleby, o wzajemnych relacjach roślin, często bywa tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=333

To wyjęte z kontekstu, takie informacje często się pojawiają tam, a znalezienie po dwóch dniach posta Toszki ( konkretnego) zajmuje sporo czasu ... O czosnkach musiałam przekopać 30 stron samych jej postów ...

Toszka napisał(a)

... czarna plamistość wiśni. Nosicielem są anemony i inne zawilce
I to nie mit, bo po przejęciu działki zastałam wielką kępę zawilców wiosennych pod porażoną wiśnią. Zawilce poszły w odległy kąt. Wiśnia miała dwusezonową kurację OW i HT i teraz jest zdrowiutka.

Potem jest jeszcze kilka innych postów na ten temat ...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=345
Toszka napisał(a)
Lindsay
Wiśnię ratowałam niestety chemią - Topsin i Score. Zawilce też bym tak potraktowała.

"Polecane fungicydy do walki z tą chorobą to: Carpene 65 WP lub Syllit 65 WP, w przypadki wiśni także Topsin M 500 SC, Score 250 EC (dwa ostatnie mogą ograniczyć też brunatną zgniliznę drzew pestkowych) i Kaptan Plus 71,5 WP (ogranicza drobną plamistość liści drzew pestkowych, moniliozę i gorzką zgniliznę wiśni)."

źródło

EDIT
można doczytać, że śliwa i świdośliwa także są złym towarzystwem

(dokształciłam się)

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:45, 13 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Marta czytałam gdzieś, że chcesz rozchodniki
Rozmnożyć Ci ? Widziałaś mam takie zwykłe różowe, niższe z listkami zółto-zielonymi i Star Dust.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:42, 13 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Cześć Reniu
Pytanie- czy którakolwiek z Was dopuszcza swojego eMa do swojego wątku?

Mój czyta ale u siebie to ja go chwalę
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:36, 13 wrz 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
akurat, podlał. Zrobiłam 24-ro godzinną kałużę u sąsiadów, bo podlewałam trawy posadzone na granicy. I tyle. Masakra.
Pracuję, urlopu brak, kolejny w styczniu.
Podlewać nie będę bo mam to w d. niech schnie. Trudno. I tak się wyprowadzam.

Madzia po juki zapraszam.

miłego!

A masz jeszcze kilka żywych kulek? Zaopiekuję się nimi dobrze
Typografia ogrodu 09:35, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No kurczę nie wiem co się dzieje?!!! u mnie nie ma ani ani tu nawet 1szt
w lidlu też nie.właśnie w nim jestem i u nas jest kilka kartonow
Typografia ogrodu 09:34, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

To ile Asia ich planujesz?
mam już w tym roku na koncie 1000 wystarczy
Typografia ogrodu 09:27, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No kurczę nie wiem co się dzieje?!!! u mnie nie ma ani ani tu nawet 1szt
a czego szukasz bo nie doczytałam, czosnków?

Asia super dekoracje pokazywałaś ostatnio zdjęcia skarpy bo nie mogę znaleźć, jak masz jakieś aktualne to prosiłabym o pokazanie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:08, 13 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Kupiłam go u naszego pana z Z
W tym miejscu pasowało mi takie mniejsze drzewo o takiej mniej więcej formie a ponieważ nie był drogi decyzja była szybka
A przebarwia się ślicznie
Mam chyba gdzieś pod ręką takie jesienne zdjęcie

Oj ślicznie wygląda, chyba wyprawę do Rogowa sobie zaplanuję jesienią.
Może coś upoluję

Bezwzględnie pięknie masz wszędzie
Ogródek Iwony II 09:02, 13 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

I następna zła wiadomość
Tym razem ogrodowa. Znowu się nie przejęłam... A właściwie przejęłam się najpierw, nawet poszłam sobie oglądać moje zawilce, a potem pomyślałam, ze nawet nie mam gdzie ich przesadzić i teraz nawet, gdybym miała, to jak je ruszę, to zmarzną. Niech sobie dalej tam rosną i nawet niech się nie ważą dowiedzieć, że mają zaszkodzić moim śliwom wiśniowym ;0
Chyba, ze chcą ze mną sobie pogadać
A takie są śliczne

Pytanie do Toszki:
Toszko, zalinkowałaś we wcześniejszym poście zawilce gajowe ( wiosenne). Czy złe sąsiedztwo łączy także zawilce jesienne i śliwy wiśniowe Nigra? Pytam się bezpośrednio, bo może wiesz, a mam wątpliwości i troszkę pogubiłam się w tych wszystkich zalinkowanych tekstach ...

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies