Twój może być zwykły bo Rohan Obelisk jest kolumnowy, bardziej będzie tam pasował taki puszysty Dosadzić kulki to nie problem najwyżej przesadzisz lawendę A główkowate to widać już w grudniu bo wypuszczają "szczypiorek" ostatnio przesadzałam je w maju
To może mój też jest Rohan- byłoby fajnie- zapamiętałabym nazwę, bo kojarzy mi się z Władcą Pierścieni
Kremowa róża, oj tak! Oj tak!
Kulki tez mi chodzą po głowie, tyle, że jak "za lawendę? Lawenda jest wszędzie...po całej półce posadzona. Główkowatych mam ok. 250 cebulek i chciałam tam właśnie posadzić, ale teraz się boję, bo sadzi się je prosto do gruntu, a skoro mają tam być przekopki na wiosnę, to będzie problem, żeby takie małe cebulki odnaleźć...
Mój buk Rohan ma tak, że wiosną jest bordowawy a z upływem czasu zmienia barwy na bardziej zielone No to szkoda, że róż odpada. Mi jakoś żółty do tej lawendy tak jakoś się nie widzi ... hmmm. A może taka bardziej kremowa róża?
Chociaż ja z 5/7 kulek dałabym za lawendę aby pomiędzy nimi były róże ... no bo trzeba pomyśleć jak to będzie wyglądało wiosną zimozielone jednak wtedy robią robotę
Największa zagadką dla mnie jest to, że przy sosnach (czyli kosodrzewinie też) nie można sadzić turzyc Czy takie sąsiedztwo źle wpływa na kosodrzewinę czy na carexy?
No to się narobiło Mam niewiele, na rozmnożenie mogę ze trzy gałązki urwać W przyszłym roku można znowu podzielić
Renia Ty to w końcu będziesz w tych Skierniwicach czy nie?
Mama wyszła ze szpitala Ile chcesz kapusty?
Reniu drzewko zostało zdiagnozowane jako buk. Normalnie do tej pory liście miał faktycznie ciemniejsze i bardziej czerwone- w tym roku zmienił zdanie i są jakby normalnie zielone.
Nie chcę różu, bo nie lubię różu (dlatego właśnie, kierując się tą zasadą, pod samym oknem mam różową różę )
Lawendę sadziłam w lipcu. Dołek zaprawiony jak trza- ma dolomit
A propos rabaty ... co tam za drzewko masz?
Może jednak do lawendy ze trzy trzmieliny na pniu lepiej by sie komponowały a do tego to już jasnoróżowe róże mi się widzą może the Fairy chyba aniach ma
Jeśli jednak trzmielina za bardzo oklepana to jakieś bordowe drzewo? A to nie jest jakiś buk purple? W sumie jasnoróżówy też fajnie by sie komponował
A kiedy sadziłaś lawendę i co dałaś jej do dołka?
Reni, chyba musisz poczytać Toszkę. Znajdziesz ją w młodych wątkach, w projektowaniu. Dużo pisze o przygotowaniu gleby, o wzajemnych relacjach roślin, często bywa tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=333
To wyjęte z kontekstu, takie informacje często się pojawiają tam, a znalezienie po dwóch dniach posta Toszki ( konkretnego) zajmuje sporo czasu ... O czosnkach musiałam przekopać 30 stron samych jej postów ...
Potem jest jeszcze kilka innych postów na ten temat ...