Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

08:34, 13 wrz 2016
Iwonko kwieciście i jakże kolorowo u Ciebie

Wstawiłam kilka zdjęć do "Ogrodowej biżuterii"

U nas też gorąco,końcówka lata prawdziwie letnia ale tragedia z suszą niesamowita

ren133 09:02, 13 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)

I następna zła wiadomość
Tym razem ogrodowa. Znowu się nie przejęłam... A właściwie przejęłam się najpierw, nawet poszłam sobie oglądać moje zawilce, a potem pomyślałam, ze nawet nie mam gdzie ich przesadzić i teraz nawet, gdybym miała, to jak je ruszę, to zmarzną. Niech sobie dalej tam rosną i nawet niech się nie ważą dowiedzieć, że mają zaszkodzić moim śliwom wiśniowym ;0
Chyba, ze chcą ze mną sobie pogadać
A takie są śliczne

Pytanie do Toszki:
Toszko, zalinkowałaś we wcześniejszym poście zawilce gajowe ( wiosenne). Czy złe sąsiedztwo łączy także zawilce jesienne i śliwy wiśniowe Nigra? Pytam się bezpośrednio, bo może wiesz, a mam wątpliwości i troszkę pogubiłam się w tych wszystkich zalinkowanych tekstach ...

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?
LyraBea 09:09, 13 wrz 2016

Sebek napisał(a)

Z tym taniej to można polemizować
Do wnętrz przejdziemy w listopadzie - teraz sam grzebie ostro w ziemi
He he. Od kwietnia zaniedbuję swoje wnętrza i pilnuję tylko, żeby mi na podłodze nie zaczęły plony wschodzić od nanoszonej ziemi. Cala kasa na ogród, każda wolna chwila też, przyjdzie listopad i znowu przypomni mi się, że na drzwi miałam zbierać, na wannę. A po co mi drzwi. Wolę widok rosnących w siłę nasadzeń poczynionych w tym roku.

LyraBea 09:14, 13 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)

Beatko, mam nadzieję, że po rozchodniki pojechałaś. Ja te na fotkach rozmnożyłam z jednej kępki. Podzieliłam wiosną. Niby takie najzwyklejsze, ale bardzo fajnie kolorem grają z Vanilkami. Podobnie się przebarwiają

Beatko, jeszcze jeden sezon i będziesz wiedziała, czego chcesz. A masz świetne wyczucie w łączeniu roślin, więc na pewno ci się uda i będzie pięknie
Dobrze, ze masz przechowalniki. Gorzej, jak już ci miejsca zabraknie. Wtedy dopiero zaczyna się jazda
Roszady, jakich mało
Pojechałam, przywiozłam cały bagażnik, ale Mama się z nimi brutalnie obyła i nie wiem jak je teraz do kupy złożyć :/ Chyba wetknę na moją "rozłożystą" gdzieś falistym pasem. Teraz i tak już tam oprócz powtykania cebul kwiatów wiosennych nic nie będę robić, to niech rosną. Najwyżej w przyszłym sezonie skasuję, jak mi nie podejdą.
Ja nie mam Vanilek. Mam Pink Diamonds Limelight i Unique (na trawiastej). Nie wiem, czy nie będę żałować decyzji wyboru Pink Diamonds. Teraz wybrałabym Vanilkę. Pożyjemy, zobaczymy.
Pozdrawiam Cię Iwcia.
Iwk4 09:19, 13 wrz 2016

Moniq napisał(a)
Piękne Iwonko masz roze, zachwycam sie.

Moniko, dziękuję
To jeszcze pokażę moje róże herbaciane - te, co teraz kwitną
Abraham Derby:

Augusta Louise przesadzana w środku lata zaszczyciła mnie jednym kwiatkiem

Ashram niestrudzona, cały czas kwitnie. Ma piękne pachnące kwiaty, długo się utrzymują. Ok 3 tygodni.
Ładnie przekwita

Iwk4 09:45, 13 wrz 2016

ren133 napisał(a)

Iwonko
O co chodzi z tym złym sąsiedztwem zawilców?

Reni, chyba musisz poczytać Toszkę. Znajdziesz ją w młodych wątkach, w projektowaniu. Dużo pisze o przygotowaniu gleby, o wzajemnych relacjach roślin, często bywa tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=333

To wyjęte z kontekstu, takie informacje często się pojawiają tam, a znalezienie po dwóch dniach posta Toszki ( konkretnego) zajmuje sporo czasu ... O czosnkach musiałam przekopać 30 stron samych jej postów ...

Toszka napisał(a)

... czarna plamistość wiśni. Nosicielem są anemony i inne zawilce
I to nie mit, bo po przejęciu działki zastałam wielką kępę zawilców wiosennych pod porażoną wiśnią. Zawilce poszły w odległy kąt. Wiśnia miała dwusezonową kurację OW i HT i teraz jest zdrowiutka.

Potem jest jeszcze kilka innych postów na ten temat ...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=345
Toszka napisał(a)
Lindsay
Wiśnię ratowałam niestety chemią - Topsin i Score. Zawilce też bym tak potraktowała.

"Polecane fungicydy do walki z tą chorobą to: Carpene 65 WP lub Syllit 65 WP, w przypadki wiśni także Topsin M 500 SC, Score 250 EC (dwa ostatnie mogą ograniczyć też brunatną zgniliznę drzew pestkowych) i Kaptan Plus 71,5 WP (ogranicza drobną plamistość liści drzew pestkowych, moniliozę i gorzką zgniliznę wiśni)."

źródło

EDIT
można doczytać, że śliwa i świdośliwa także są złym towarzystwem

(dokształciłam się)

Iwk4 09:46, 13 wrz 2016

I jeszcze o złym sąsiedztwie:
Toszka napisał(a)

Wszystkie jaskierowate...

Powiem tylko tyle, że brakuje mi na forum działu o allelopatii roslin ozdobnych z rozszerzeniem o wzajemnie patogeny. O warzywach można znaleźć w internecie masę informacji, a o roślinach ozdobnych bardzo mało
Też tego tematu cały czas uczę się, ale uczciwie napiszę, że okroiłam temat do swojego ogrodu bo z wiekiem już mam tak przeciążony twardy dysk, że co raz mniej miejsca w głowie

poszerzając informację dodam, że np.
-tulipany nie lubią irysów
-turzyce i trawy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie wiązów - bawełnica zbożowo-wiązowa
-niekorzystne sąsiedztwo dla roślin daje akacja,podobnie jak czarny orzech
-berberysy nie powinny rosnąć w sąsiedztwie traw - rdza zbóż
- bardzo korzystnie na róże wpływa czosnek, także na kwiaty i zapach
- lawenda pomaga odstraszyć myszce, dlatego także doskonale oddziałuje na róże
- towarzystwo jaskierowatych i traw ma zły wpływ na jabłonie i wszystkie drzewa owocowe (w drugą stronę też to działa
-Łubin jest doskonałym sąsiadem dla wszystkich roślin
- modrzew nie powinien rosnąć w towarzystwie świerka (ochojnik)
- przy sosnach nie powinno się sadzić astrowatych i turzyc
-wiąz nie powinien rosnąć w sąsiedztwie gruszy
- grusza w sąsiedztwie jałowców, zwłaszcza sabińskich (rdza)
-porzeczka (np. krwista) w sąsiedztwie sosny wejmutki
- Krwawnik źle działa na trawy
Mozna więcej wymieniać. Temat jest rozległy i mało poznany... nie mówiać już o opisaniu.
Powyższe przykłady potraktowałam ogólnikowo i pośpiesznie.
Może Mazana namówić na taki dział ? (on ewidentnie ma dysk zapasowy i niewyczerpane miejsce na pamięć)

EDIT
bardzo przepraszam, poprawiam złe sąsiedztwo dla turzyc i traw - to WIĄZ
(wyszło na to, że trawy i turzyce się nie lubią)

Iwk4 09:50, 13 wrz 2016

Aniaaa napisał(a)
Iwonko kwieciście i jakże kolorowo u Ciebie

Wstawiłam kilka zdjęć do "Ogrodowej biżuterii"

U nas też gorąco,końcówka lata prawdziwie letnia ale tragedia z suszą niesamowita

Aniu, fajnie, ze wstawiłaś fotki, linkuję, a po pracy poczytam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/525-ogrodowa-bizuteria?page=12

Dziś u nas pochmurno, za chwilę lecę do pracy
Dziś mam później. Uwielbiam mój plan lekcji w tym roku
Joku 10:05, 13 wrz 2016

Iwona, czytam i oglądam na bieżąco. I za nic nie mogę pojąć dlaczego jest nowy trawnik. Z przodu to rozumiem bo była zmiana chodników i linii z falistych na proste. Ale ta druga część? Nie pamiętam żeby trawnik miał jakieś felery. Może czytałam nieuważnie, albo Alzheimer już się o mnie pyta?
10:23, 13 wrz 2016
Poczytałam o wzajemnych relacjach roślin co z czym albo co bez czego.
Przydałby się taki wątek,bardzo interesujący.Wiedziałam tylko o modrzewiu i świerkach oraz gruszy i jałowcach.
Teraz już wiem dlaczego moje dwa berberysy (przez to ich nie lubię) łapią stale rdzę.Rosną przy ogrodzeniu a za ogrodzeniem całe połacie wysokich traw,łapią rdzę zbóż ;( To,że rdza to wiedziałam ale,że od zbóż to absolutnie nie,myślałam że mam taką chorowitą odmianę berberysów a to wzajemne sąsiedztwo z trawskami jest przyczyną tego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies