Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Iwk4 07:50, 09 wrz 2016

Piszcie dalej o tych czosnkach. Może się nauczę.
Cisy śliczne. Ale roboty z nimi będzie.
Toszka 08:20, 09 wrz 2016

m_gocha napisał(a)
Kupiłam dzisiaj (wiadomo gdzie ) czosnki: Mont everest, Gladiator, Purple Sensation, czosnek główkowaty oraz jakiś mix. Mam dwa pytania
1) Które z nich mają największe i najładniejsze kwiatostany?
2) Które z nich mają duze liście długo zasychające, które należy ukryć aby nie szpeciły wiosną i latem

Jakie jeszcze polecacie czosnki?

wyjaśniłam ci wewątku

anka_ napisał(a)
A co grasuje jak są razem?

czarna plamistość wiśni. Nosicielem są anemony i inne zawilce
I to nie mit, bo po przejęciu działki zastałam wielką kępę zawilców wiosennych pod porażoną wiśnią. Zawilce poszły w odległy kąt. Wiśnia miała dwusezonową kurację OW i HT i teraz jest zdrowiutka.
Toszka 08:24, 09 wrz 2016

Iwk4 napisał(a)
(...)
Cisy śliczne. Ale roboty z nimi będzie.

piękno wymaga nakładów

A tak na poważnie, Iwcia, jeśli nie przypałęta się misecznik i jego partner sadzak, to prócz oprysku promanalem, ściółkowania i cięcia roboty z cisem nie ma. Uważam, że więcej roboty jest z tujami.
AniMa 08:45, 09 wrz 2016

Wiedziałam, ża załapie sie na II rząd do oglądania...misiaki cudne, cudniaste, wzdycham i płacze i cieszę, się za ciebie Aniu...niechaj ci rosną..ach...wzruszyłam się
LyraBea 08:47, 09 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią.
Teraz czas by wykopać cebule i podzielić (czosnki)

Iwk4 napisał(a)
Poczytałam o czosnkach. Chciałam biec do ogrodu wykopywać i sprawdzać, czy moje trzy sztuki się rozmnożyły. Ale robiło się ciemno. Za to poszłam zmiatać kulki styropianowe. Panoszą się przez remont po całym ogrodzie.

A ja zdążylam wczoraj jeszcze przez zapadnięciem zmierzchu zabawić się w archeologa i poszukiwacza skarbów w jednym. Wiedziałam, że mam pod oknem 4 cebule czosnków, ale gdzie konkretnie, nie wiedziałam. Starałam się możliwie najdelikatniej ziemię przekopywać no i znalazłam. 4 podzieliły się na 8szt. ale pierwszą zanim się spostrzegłam lekko przyciachałam odkopując. Z boku ma ubytek wielkości kapsla. Wierzchołek, środek nieuszkodzony. Czy coś jeszcze z niej będzie? Zregeneruje się czy nic z niej nie będzie? A może muszę ją jakimś zabiegom poddać, żeby zregenerować. Szkoda, że skarb uszkodziłam. No to mam jednak nauczkę, że je do doniczek trzeba i tyle.

LyraBea 08:49, 09 wrz 2016

anbu napisał(a)

Cholera, racja, oprócz sadzenia czeka nas ponowne tkanie sieci pajęczej
A myślałam, że ten temat już za nami
Miśków Ci straszecznie zazdraszczam. Roboty czekającej was przy nich już nie. Ale piękne okazy. Już mi się kalkulator włączył. Ile to kasy!!!! Uuuuuch... Tfu tfu, niech się pięknie ukorzenią.
AnnaCh 09:11, 09 wrz 2016

Ania, miśki boskie
AniMa 09:13, 09 wrz 2016

Aniu przepraszam, że u ciebie, ale mam pytanie do Toszki:
Iwonko - czy ty się orientujesz co to za drzewa na drugim planie?
https://pl.pinterest.com/pin/395402042263236939/
Magda70 09:21, 09 wrz 2016

Miśki...jakie one wielkie!!! Ale będzie od razu sciana
Dominika11 09:27, 09 wrz 2016

anbu napisał(a)
alllllllllle sztuki boskie są