Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

makadamia 08:20, 12 wrz 2016

Dołączam się z kawą i ibupromem. Wyobraźcie sobie, że połowę pięknego dnia wczorajszego przeleżałam z gorączką w łóżku! Młodszy syn już zdążył mi sprzedać jakieś paskudztwo z przedszkola. A myślałam że przy drugim będzie ulgowo
lindsay80 08:24, 12 wrz 2016

dziewczyny gdzie jest wyjaśnione o co chodzi z tymi zawilcami i wiśniami bo u mnie też blisko siebie stacjonują.
Podczytuję tu i tam o tym problematycznym towarzystwie, ale nie widziałam początku dyskusji i nie do końca łapę.
Constans 08:26, 12 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Dołączam się z kawą i ibupromem. Wyobraźcie sobie, że połowę pięknego dnia wczorajszego przeleżałam z gorączką w łóżku! Młodszy syn już zdążył mi sprzedać jakieś paskudztwo z przedszkola. A myślałam że przy drugim będzie ulgowo

Asia, to do łózia uciekaj, gorączkę najlepiej wyleżeć. Herbatki się napij z imbirem (korzeniem) działa cuda
anbu 08:46, 12 wrz 2016

Dzięki Dziewczynki

Zoja fajny pomysł z ta miską z kamieniem w środku w sumie to trzeba na przyszły rok rozejrzeć się za poidełkiem dla ptaków

Justyna widziałam Twoją kulę - fontannę. Mi po głowie chodzi coś takiego, chociaż kule też są fajne Pokazywałam eMowi do wstępnej akceptacji, skwitował stwierdzeniem: zrobi się

Domi nic na razie nie robię, leżeliśmy z eMem cały łikend, bo się naszarpaliśmy z cisami ja głupki, wszystko nas boli

Anula, Marta, Marysiu, Elka, Mirellko, Magda

Hej Ania, kafffę też popijam z Wami

Asia marsz do łóżka chorobę wyleżeć!

Edytko nie pomogę, bo nie ogaraniam o czym ONE gadają ale ciiii...
Toszka 08:46, 12 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)
dziewczyny gdzie jest wyjaśnione o co chodzi z tymi zawilcami i wiśniami bo u mnie też blisko siebie stacjonują.
Podczytuję tu i tam o tym problematycznym towarzystwie, ale nie widziałam początku dyskusji i nie do końca łapę.

Jakoś tak wyszło z rozmowy, że zawilce są sprawcą czarnej plamistości drobnopestkowych.
No i zrobił się popłoch
lindsay80 09:05, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Jakoś tak wyszło z rozmowy, że zawilce są sprawcą czarnej plamistości drobnopestkowych.
No i zrobił się popłoch

Toszka, na liściach moich zawilców są czarne plamy, to ta choroba, która może przejść np. na Umbry, które mam obok?
Wiem już, że polecasz przesadzenie zawilców, a czym najlepiej je pryskać, żeby tą chorobę zatrzymać? Topsin będzie ok?
AniMa 09:34, 12 wrz 2016

A ja dopiero teraz przyłączam się do achów i ochów miśkowych...Nadrobiłam
Toszka 09:36, 12 wrz 2016

Lindsay
Wiśnię ratowałam niestety chemią - Topsin i Score. Zawilce też bym tak potraktowała.

"Polecane fungicydy do walki z tą chorobą to: Carpene 65 WP lub Syllit 65 WP, w przypadki wiśni także Topsin M 500 SC, Score 250 EC (dwa ostatnie mogą ograniczyć też brunatną zgniliznę drzew pestkowych) i Kaptan Plus 71,5 WP (ogranicza drobną plamistość liści drzew pestkowych, moniliozę i gorzką zgniliznę wiśni)."

źródło

EDIT
można doczytać, że śliwa i świdośliwa także są złym towarzystwem
(dokształciłam się)
hindsight 10:30, 12 wrz 2016

A czy oprócz zawilców coś jeszcze to przenosi?
Makusia 10:33, 12 wrz 2016

Śliczne zdjęcia- uwielbiam takie klimaty- zbliżenia są super, choć u Ciebie szersze perspektywy też się świetnie preznentują