Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:53, 22 wrz 2014

Do góry
Oo już otwarte i jak dobrze zobaczyć po raz kolejny rabate idealną z trawkami, kulkami magnolią itd.
Strasznie jestem ciekawy jak mocne będą zmiany na rabacie przy podjeździe, ale wiedząc ile róż ma się tam zmieścić to chyba nie małe remonty.
Przy okazji mógłbym prosić o opinie nt planowanej rabaty u mnie będę wdzięczny.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:44, 22 wrz 2014

Do góry
Kasiu jeszcze wyższe butki i na wybieg super spotkanie się Wam udało
Wszystko o czym ... Marzysz 18:41, 22 wrz 2014

Do góry
Bardzo podobają mi się te rabatki pod sosnami w przyszłym roku muszę zapolować na takie jasne hosty.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:36, 22 wrz 2014

Do góry
Tragedia z tymi bukszpanami ale żeby tak w dwa dni. Trudne to ogrodniczkowanie, ale trzeba próbować ratować bo strasznie byłoby szkoda.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:35, 22 wrz 2014

Do góry
O jak mnie cieszy taki odzew

Marto(tusiala) sam jestem ciekaw gdzie te fotki były robione bo mnie tak co chwile coś odrywało od grupy... stałem i gapiłem się w dane miejsce
Planik jak planik siedziałem nad nim pół niedzieli a dokładniej na przeglądaniu inspiracji (tu stwierdziłęm, że zbieram tylko inspiracje na ogród marzeń ) zdjęć i katalogów z roślinami

Violu eh no i co ja mam powiedzieć co do róż to miałem przez pewien wątpliwości i chęci na Pomponelle i Paschmine, ale po wyrzucaniu starej róży w zeszłym tygodniu miałem tak podrapane ręce mimo zabezpieczeń, że już całkowicie mi się odechciało. Róże będą u siotry kiedyś to pooglądać będę chodził za płot

Marto no tak na przyszłośc mają być takimi wydłużonymi graniastosłupami na pniu, ale na początku będą zapewne kolumnami na pniu zanim zaczną konkretnie przyrastać bo obecnie mam proste graby wysokie na ok 240cm

Marto z obserwacji i tego co czytałem to wrzosowisko musi byc na podwyższonej rabacie/skarpie, dobrze nasłonecznionej i osłoniętej od ewentualnych mroźnych wiatrów no i oczywiście w odpowiednim podłożu. Wtedy można liczyć się z sukcesem, który np widać w ogrodzie z lustrem gdzie wrzosy do tej pory rosną znakomicie. Takie wymieszane z roplenicami i miniaturowymi sosnami bardzo mi się podoba, ale to musi być w miare duże, a ja mogłbym sobie zrobić wrzosowisko z góra 10 wrzosów

Plan jaki jest taki jest, zbyt dużych grup roślin nie moge wprowadzać mimo że bardzo bym chciał, ale wyglądałoby to bardzo źle. Jednak staram się wprowadzać chociaż małe plamki roślin

No i nie napisałem, że rabata ma ok 10 metrów długości, a głebokośc od 80 do 160cm.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:03, 22 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marto szkoda, że nie zrobilem więcej zdjęć wrzosowiska jednak mimo zachywtu podczas kwitnienia rzosów ogólnie to nie przepadam za tymi roślinami no i właśnie te ich wygniwanie. Gosia mówiła, że jeden raz prawie wszystkie u Kapiasa im wymarzły i od tego czasu całe wrzosowisko jest okrywane na zime.

I między innymi dlatego lubię do Ciebie zaglądać. W przyjemnej dyskusji bezcenne informacje. Okrywać wrzosowiska nie mam zamiaru, więc w takim razie mieć go nie mogę. A przynajmniej nie w takiej rozległej formie, jak marzyłam. Dzięki, że napisałeś!
PS Odbierz PW
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:56, 22 wrz 2014

Do góry
Luki, ale graby nie kanciaste? Na pniu, czy od dołu kolumna cała w liściach?
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:48, 22 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

... bo ja też skanuję i skanuję... brakuje mi kogoś kto by pokazał pazurem. to be, to do duszy, a to przesadź bo wygląda jak wyrzut sumienia....

Dlatego na różne pomysły forumowe.. nawet jak piszę, że nie i sie nie da.. to zawsze ostro myślę...

Oj Aniu nie wiesz jak ja Cię dobrze rozumiem i też brakuje mi takiej osoby.
Nawet jak pomysły z forum nie są do zrealizowania lub nam się nie podobają dają dużo do myślenia i czasem wpada się na nowy genialny pomysł lub utwierdza się w swoim przekonaniu... bynajmniej ja tak mam, ale chyba dlatego u mnie doradzania coraz mniej bo ja uparty jestem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:44, 22 wrz 2014

Do góry
Teraz pilna potrzeba pomocy... siedziałęm wczoraj cały wieczór i kombinowałem... jakoś słąbo mi to idzie, ale wymyśliłem coś takiego na tą rabate.

3 cięte tuje dostają eksmisje, niebieski jałowiec również (betonowy słupek też )
Plan rabaty od wielkiego bukszpana do żywopłotu z tuj. Proszę o szczere opinie i jakieś sugestie bo nie wiem czy to ma jakiś sens.
Za bałagan i nieskończone czynności przepraszam

Graby miały by być cięte na wzór tych od Marzenki z przedpłocia... u mnie byłyby przed płotem Na ogrodzenie w bardzie odsłoniętych miejscach pójdzie bluszcz.
No a to plan

Mam jeszcze 2 kulki bukszpanowe 30cm, jedną 40cm i dwa stożki, ale raczej ich tu nie wykorzystam... chociaż może ktoś ma sugestie.
Proszę się nie migać z podpowiedziami
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:34, 22 wrz 2014

Do góry
Marto szkoda, że nie zrobilem więcej zdjęć wrzosowiska jednak mimo zachywtu podczas kwitnienia rzosów ogólnie to nie przepadam za tymi roślinami no i właśnie te ich wygniwanie. Gosia mówiła, że jeden raz prawie wszystkie u Kapiasa im wymarzły i od tego czasu całe wrzosowisko jest okrywane na zime.

Ewelino nie ma co sadzić bo żadnych planów nie miałem i żałuje bo dzisiaj już plany mam.

Iwono cieszę się, że mogłem chociaż w kawałku pokazać te ogrody, a nie pokazałem nawet połowy. Może kiedyś przy okazji urlopu w polskich górach warto zrobić sobie tam wycieczke

Mileno ja całkiem blisko nie mam, ale narzekać nie będę bo kilka takich miejsc w promieniu 100km jest, a południe śląska obfituje w ogromnej liczbie szkółek, ale jeden dzień to za mało.
No lista zakupów jest bardzoo długa, uwaga zaczynam wymieniać:
-żuraweczka Glaccier Falls
koniec

Ewo z Twoich ust to wielka pochwała, bardzo dziękuje
No zakupy tak jak napisałem wyżej okropnie skromne... planu na nowe rabaty nie było, a szkoda bo teraz kilka rzeczy bym kupił bo plany gotowe, a trawki były bardzo drogie jak na moje mniemanie bo ja moge mieć dużo taniej
Moja "przyziemna" :) pasja 20:55, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Apropo farb to z Dekorala też daleko do szarości niby taka banalna kolorystyka, ale ile przy niej problemów Mnie w sumie też jeszcze czeka zmiana szarości bo kolejna poprawiana też mi nie pasuje.

haha, a ja myślałam naiwnie, że szary to szary i się nabrałam.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:45, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu Ty to miałąś spotkaniowy wekend ale jakoś mnie to specjalnie nie dziwi.
Bardzo mi się podobają fotki, któe zrobiłaś i jutro o kilka poprosze w większej rozdzielczośći na maila

Oczywiście
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:36, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Marto miejsce jest cudowne i pełne inspiracji, ale niestety dla zdecydowanie większego ogrodu niż mój , ale i tak nie raz jeszcze się tam wybiore. Chociaż kilka zestawień roślinnych, które da się powtórzyć u mnie przypadło mi do gustu.
Warto odwiedzić to miejsce, a na dodatek jeszcze jest rozbudowywane.

Zapisałam sobie wrzosowisko Dla mnie jak znalazł Żeby tylko te wrzosy tak nie gniły... Z tego powodu obawiam się wrzosowiska. Jeśli bym miała robić - to wielkie, ale... wielkie jest też ryzyko.
Moja "przyziemna" :) pasja 20:34, 21 wrz 2014

Do góry
Apropo farb to z Dekorala też daleko do szarości niby taka banalna kolorystyka, ale ile przy niej problemów Mnie w sumie też jeszcze czeka zmiana szarości bo kolejna poprawiana też mi nie pasuje.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:31, 21 wrz 2014

Do góry
Gosiu Ty to miałąś spotkaniowy wekend ale jakoś mnie to specjalnie nie dziwi.
Bardzo mi się podobają fotki, któe zrobiłaś i jutro o kilka poprosze w większej rozdzielczośći na maila
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:30, 21 wrz 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Ależ pięknie! Łukaszu - cudne fotki. Nie dziwię się, że jesteś zadowolony z wyjazdu.

Marto miejsce jest cudowne i pełne inspiracji, ale niestety dla zdecydowanie większego ogrodu niż mój , ale i tak nie raz jeszcze się tam wybiore. Chociaż kilka zestawień roślinnych, które da się powtórzyć u mnie przypadło mi do gustu.
Warto odwiedzić to miejsce, a na dodatek jeszcze jest rozbudowywane.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:27, 21 wrz 2014

Do góry
Gosiu no fakt ja w trawkach przepadłem i odłączyłęm się od grupy więc nawet nie wiem kiedy zdjęcia robiłaś To jutro poprosze też o przesłanie zdjęć na maila bo bardzo mi się podobają, a jedno szczególnie

Kasiu a różne rzeczy planuje... takie związane z wyjazdami też Na podkarpacie cały weekend zarezerwowany
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:25, 21 wrz 2014

Do góry
To by było na tyle... to miejsce najlepiej odwiedzić kilka razy w roku, jesień mogę sobie odchaczyć pozostaje wiosna lato i druga połowa lata

Paweł marzenia są po to by je spełniać, a to wydaje mi się nawet proste w realizacji... zapraszam w przyszłym roku ode mnie 80 km drogi
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:22, 21 wrz 2014

Do góry
Luki jak zwykle fotki cudne Krzyś zabrał mi laptopa ale jutro wstawię jak buszujesz w trawkach które
tak Ci się podobają
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:22, 21 wrz 2014

Do góry
W mocnym słońcu trawy wyglądały znakomicie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies