O jak mnie cieszy taki odzew
Marto(tusiala) sam jestem ciekaw gdzie te fotki były robione bo mnie tak co chwile coś odrywało od grupy... stałem i gapiłem się w dane miejsce

Planik jak planik siedziałem nad nim pół niedzieli a dokładniej na przeglądaniu inspiracji (tu stwierdziłęm, że zbieram tylko inspiracje na ogród marzeń

) zdjęć i katalogów z roślinami
Violu eh no i co ja mam powiedzieć

co do róż to miałem przez pewien wątpliwości i chęci na Pomponelle i Paschmine, ale po wyrzucaniu starej róży w zeszłym tygodniu miałem tak podrapane ręce mimo zabezpieczeń, że już całkowicie mi się odechciało. Róże będą u siotry kiedyś to pooglądać będę chodził za płot
Marto no tak na przyszłośc mają być takimi wydłużonymi graniastosłupami na pniu, ale na początku będą zapewne kolumnami na pniu zanim zaczną konkretnie przyrastać bo obecnie mam proste graby wysokie na ok 240cm
Marto z obserwacji i tego co czytałem to wrzosowisko musi byc na podwyższonej rabacie/skarpie, dobrze nasłonecznionej i osłoniętej od ewentualnych mroźnych wiatrów no i oczywiście w odpowiednim podłożu. Wtedy można liczyć się z sukcesem, który np widać w ogrodzie z lustrem gdzie wrzosy do tej pory rosną znakomicie. Takie wymieszane z roplenicami i miniaturowymi sosnami bardzo mi się podoba, ale to musi być w miare duże, a ja mogłbym sobie zrobić wrzosowisko z góra 10 wrzosów
Plan jaki jest taki jest, zbyt dużych grup roślin nie moge wprowadzać mimo że bardzo bym chciał, ale wyglądałoby to bardzo źle. Jednak staram się wprowadzać chociaż małe plamki roślin
No i nie napisałem, że rabata ma ok 10 metrów długości, a głebokośc od 80 do 160cm.