Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trzmielina - Euonymus 10:19, 30 sie 2021

Do góry
Czy to jest grzyb? Miesiąc temu w tym miejscu gdzie jest ucięty pęd wyrósł grzybek i zdecydowałem sie uciąć cały pędu niczym nie zabezpieczyłem cięcie zaczerwienionych jest tylko kilka sadzonek w jednym obszarze a reszta sadzonek posadzonych dalej wyglada póki co normalnie.

Blaski i cienie nowego życia 10:00, 30 sie 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jak liliowce urosną to ich najprawdopodobniej od strony domu nie będzie widać. Narazie tworzą fajną tylną ściankę. A z drugiej strony fajnie z wysokością wyszło bo one są niżej od liliowców, na poziomie trawnika. Tylko narazie są przechylone, ale w przyszłym sezonie się wypionują A liriope pod hortensją już mi się podoba
Tak sobie popisałam, wiedząc że innych mało to obchodzi a ja się cieszę z tej rabaty bo umila mi chwile koszenia. Zresztą latam obrywać kwiaty liliowców więc bywa się przy niej codziennie. A wiosną to wprost nie można doczekać się bodziszka

Takie fotki jeszcze zrobiłam z drugiej strony bo wyjątkowo mam słońce za chmurami. Ta rabata jest non stop w słońcu i mokro tam bardzo.

Sylwia, liliami jedyna która się ostała Exotic Sun piękna

Liliowce z pewnością Ci się odwdzięczą, ja też się cieszę jeśli uda mi się cokolwiek zrobić, teraz na terapii antybiotykowej lepiej siedzieć niż się eksploatować, więc wypoczywam, jedynie wnusie niańczę, teraz czas babciowania mam
Dobrze, że leje trawniki się zazielenią
Pozdrawiam Ula

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:27, 30 sie 2021

Do góry
śniadanie mistrzów omlet z grzybami puszysty nad wyraz

miejsce przestępstwa, obserwowałem wiewiórkę która schodziła z leszczyny obierała orzeszka i uciekała do pobliskiej spiżarni by za minutkę wrócić po resztę, ich siedlisko jest jakieś 5minut od ogrodu

totalny bałagan i miszmasz a jak na złość Majka ostatnio pokazuje (zwłaszcza w powtórkach) same wystylizowane i dopieszczone obrazki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:02, 30 sie 2021

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:01, 30 sie 2021

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:49, 30 sie 2021

Do góry

Chyba będą nasiona wyrosła piękna a siedziała i zastanawiała się czy rosnąć.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:46, 30 sie 2021

Do góry
Basiu sasiadka mowila, ze ona taka jest

wczoraj byismy na wycieczne na zachod od Monachium nad jeziorem Steinberger See
celem byla wystawa w dawnej szkolce. Kilku artystow zaanektowalo dla siebie szklarnie i miejsca gdzi kiedys byly wystawiane do sprzedazy rosliny.
Jednym z wystawcow byla nasza nowa ogrodnicza znajoma Claudia Starkloff
wiec zaczne oprowadzanie Was po wystawie od tej czysci gdzie siala Claudia
Wystawa nazywala sie "szpice korzonkow"

Bomby nasienne

warsztat

nasionka zebrane i wyslane przez roznych ludzi z Instagrama

no i ogrodowa czesc pracy Claudii
Zacisze Alicji 08:42, 30 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Dziś znowu pada. Większość hortensji w pozycji horyzontalnej.

U nas to samo, leje i leje, mokro jest i nienprzyjemne.
Limki u mnie ułoży swoje kwiatostany na poduszkach z bodziszków

Zawilce śliczne
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:36, 30 sie 2021

Do góry
ToDo napisał(a)
I jeszcze zdjęcia aktualnej sytuacj
/original.jpeg[/img]

Nie wiem, ale zajrzałabym do korzeni - może za mokro i gniją?
Ptasi gaj 07:57, 30 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

W jesieni też ladnie, aby tylko była ciepła i słoneczna. Dzięki, że zajrzałaś

Śliczny widoczek Elu
Wzgórze chaosu 07:40, 30 sie 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Lubię ja odpowiadasz o ogrodzie...
Zdjęcia przepiękne pokazujesz. Bylinowa rabata robi niesamowite wrażenie.
Ta różowa hortensja na fotkach mi się podoba

Dziękuję
Ta różowa hortensja... ja też jestem nią zachwycona. To Pink Anabelle.
Zaskoczyło mnie, jak szybko rozwinęła różowe kwiaty.
Kupiłam 3 w zeszłym roku u Koniora. To jedna z najfajniejszych szkółek, wybór ogromny.
Wtedy kwitła mi najładniej w sierpniu - wrześniu.

Sztywno trzyma kwiat, jest taka delikatna w odbiorze, wręcz eteryczna.

Końcówka czerwca

Lipiec

Koniec sierpnia

Ogród Basi 07:25, 30 sie 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Świetnie te wypełnienia bergenią wyglądają. To jednak bardzo niedoceniana roślina a taka wdzięczna do kompozycji.
Bardzo ładnie u ciebie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:23, 30 sie 2021

Do góry
BeataMMM napisał(a)

Witam.
Potrzebuję pomocy z zaprojektowaniem ogrodu za domem. Cała przestrzeń jest pusta, przy ogrodzeniu (tam gdzie czarne linie) zasadzone są tuje. Nie mam pomysłu co do kształtu rabat.

Pomysły mogą być trzy: linie proste ale za bardzo nie wiadomo jaki styl ma dom, druga opcja linie owalne,. trzecia opcja mieszane, zalezy od kształtu nawierzchni jak została poprowadzona. Nie widać co na froncie TUtaj można narysować wszystko, tylko czy to pasuje do tego co już jest? Tego nie wiem.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 30 sie 2021

Do góry
Kasia_24 napisał(a)
Witajcie. Bardzo proszę o rady dotyczące tej rabaty. Przed tujami rosną trzy choiny kanadyjskie, przed nimi miskanty Variegatus, berberysy, funkie i kostrzewy. Na brzegu rabaty rośnie brzoza szczepiona. Nie mam pomysłu jak zagospodarować tę rabatę. Co usunąć z niej, a co dosadzić? Pomóżcie.

Moim zdaniem miskant rozrośnie się do tego stopnia, że uwali się na barberysy i je zabije ciężarem oraz ciemnością jaka powstanie.
Trzeba poprzesuwać rośliny ale na tym zdjęciu nie umiem tego zrobić, gdyż musiałabyś zrobić plan z góry (rzut z góry). Nie wiem jakie tam są odległości. Choiny są moim zdaniem niepotrzebne za dużo bo się rozrosną jeśli to normalne choiny, czy pendula?
Brzoza na samym brzagu, też jej parasol w końcu wejdzie na trawnik i z kolei trawnik wyłysieje To wszystko nie tak powinno być ustawione
Zacisze Alicji 06:16, 30 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Niektóre hortensje już różowieją, a ja tak lubię kiedy są białe.

A mi bardzo podobają się hortensje w takim stanie, lekko różowe. Fajnie jak z tego stanu przechodzą w zieleń.
Kociak bardzo fotogeniczny
Wzgórze chaosu 23:57, 29 sie 2021

Do góry

Wkrótce będę Was katować zawilcami jesiennymi.
Będąc kiedyś w Ogrodzie Brzoskwinia zakochałam się w łanie anemonów i ta chemia cały czas trwa

Piękne zdjęcia Alicja z krainy czarów
Ogród z koniczynką 23:38, 29 sie 2021

Do góry

Suseł w "podzięce" zostawił nam dwie pchły... Podzielił się tym, co miał.
Ogród z koniczynką 23:35, 29 sie 2021

Do góry
A teraz wrócę jeszcze do lipca...Po powrocie z Mazur przybłąkał się w naszą okolicę piesek..z obrożą i ciągnącą się smyczą. Przyszedł za dziećmi sąsiada. Dzieci weszły na swoją posesję, zamknęły furtkę, a piesek zaczął płakać przeraźliwie i to zwróciło naszą uwagę, miał bardzo smutne oczy. Em wystawił mu wodę, bo było baaardzo gorąco. Był bardzo płochliwy, ale ja nie odpuściłam, powolutku , powolutku podchodziłam do niego,stale mówiąc, pomimo, że cofał się nieustannie...i tak ze 100m, aż w końcu usiadł, a ja chwyciłam smycz. Przyprowadziłam do domu, daliśmy mu jedzenie, był bardzo nieufny, ale głód był silniejszy. Najadł się i zaprosiłam go na kanapę, zasnął jak suseł, i spał przeszło 2 godziny, W tym czasie dałam ogłoszenie do Radia Kaszebe, do sołtysa, do Animalsów w gminie, do sklepu najbliższego oraz do schroniska. Chcieli po niego przyjechać, ale poprosiłam tylko o zamieszczenie ogłoszenia na ich stronie, żeby nie narażać niepotrzebnie na dodatkowy stres. Noc spędził u nas w domu i chodził za mną krok w krok, a eMa bał się bardzo. Do mnie już się przytulał i merdał ogonkiem.
Pomimo tylu ogłoszeń nikt się nie zgłaszał, nazwaliśmy go Reset i już snulismy plany o wizycie u weterynarza. Ale odezwało się schronisko, że właścicielka szuka swojej biednej chudej zguby, podali mój telefon i przyjechała. Miała ze sobą świadectwo adopcji pieska z innego schroniska i książeczkę od weterynarza. Okazało się, że byli u znajomych na działce i piesek im się zgubił a piesek błąkał się 4 dni. Poszukiwania nie dały rezultatu.
Rozpłakała się z radości, że piesek się odnalazł u nas. Miał w schronisku nadane imię Suseł. Gdy piesio odjeżdżał smutno nam się zrobiło, ale cieszyliśmy się jednocześnie ze szczęśliwego zakończenia.
Ogród z koniczynką 23:29, 29 sie 2021

Do góry
Ogród z koniczynką 23:26, 29 sie 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies