Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 21:43, 26 lut 2016

Do góry
Taką ławeczkę zrobiliśmy tydzień temu ze złamanej brzozy

Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:36, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Placyk szary.z rozowa laweczka
Zagajnik przeniesion na prawo.
Jesli posadzisz cos niewysokiego przed tarasem i na przeflyzeniu tej rabaty (myslalam o trawach) to bedzie widac dalsza perspektywe i ta rabata nic nie bedzie zaslaniac a jedynie dziic przestrzenie

Placyk szary bardzo ładny z tą różową ławeczką tylko chodzi mi o to że tam w tym zagajniku miała być taki placyk na stół z ławkami albo jakies ognisko taki większy i brzozy mialy go troche cieniować od południa:

A w Tej opcji to nie weim co z tym placykiem wiekszym?

Ogród z pergolą 20:10, 26 lut 2016

Do góry
Fajnie takie schodki wyglądają, tylko to trochę bardziej skomplikowane
https://pl.pinterest.com/pin/487796203365500186/

A na te dwa drzewa przy tarasie też wybrałabym graby, bo długo trzymają liście. Brzozy będą śmiecić, to fakt.
Ogród z pergolą 18:41, 26 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
widzę że projektowanie w toku Iwonka w swoim zywiole jedna jest ...całkiem niezmordowana

moje uwagi

- dwie brzozy przy tarasie /rózance ...raczej bym inne drzewka dała co nie będą tak śmiecić ...najlepiej formowane graby tylko nie wiem czy nie zasłonią widoku z okna ?

Może Marikeny?
Ogród z pergolą 17:47, 26 lut 2016
Do góry
widzę że projektowanie w toku Iwonka w swoim zywiole jedna jest ...całkiem niezmordowana

moje uwagi

- dwie brzozy przy tarasie /rózance ...raczej bym inne drzewka dała co nie będą tak śmiecić ...najlepiej formowane graby tylko nie wiem czy nie zasłonią widoku z okna ?

- i 2 schodki na rabatach 1 i 2 po obu stronach ...to się strasznie źle takie zęby kosi

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:35, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

mam 3 małe..jedna już prawie na wysokość płota i dwie co to im przemarzły czubki wzrostu i stanęły...może by je potraktować jako boczne pnie...i wsadzić wszystkie 3 do jednego dołka...tak chyba zrobie na próbe

Niegłupie A ja planuję sobie malutkie jakiś brzozy dorwać i dosadzić do dwóch moich żeby uzyskać efekt wielopniowych
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:23, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
tylko jakos nie widze jednej rzeczy...jak brzozy po bokach dorosną do 10 metrów a ona taka jedna mała będzie miałą 5...
swidosliwy wieksze rosna nawet do 10
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:21, 26 lut 2016

Do góry
tylko jakos nie widze jednej rzeczy...jak brzozy po bokach dorosną do 10 metrów a ona taka jedna mała będzie miałą 5...
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 12:57, 26 lut 2016

Do góry
Agacia posadziłam 4 lata temu brzozy Doorenbos mające ok.50cm. Wybarwiły się po dwóch latach a obecna ich wysokość to ok.2,5 metra.Te,które sadziłam jako 1,5 metrowe sadzonki też wybarwiły się po dwóch latach ale mają gorszą ziemię i mniejszy roczny przyrost. Czyli jest dokładnie tak jak napisała wcześniej Danusia, odpowiednia pielęgnacja daje dobry efekt.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:18, 26 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Molinie i brzozy... skad ja to znam
U mniebsie suszyla ale do czasu
no nie powiem, dyskusja mega wgłębna w temat u ciebie otworzyła mi oczy dopiero się dowiedzałm wtedy ze sa takie niskie i na świeżo Leonek pokazał jesienne przebarwienie
tu nie tylko molinie z brzozami, molinie, sesleria i stipa i brzozy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:14, 26 lut 2016

Do góry
Molinie i brzozy... skad ja to znam
U mniebsie suszyla ale do czasu
Kosolkowa Pasja 10:14, 26 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
No to sie cieszę że jakos tam pomogłam
Podsypię ją teraz kompostem. Szkoda, smutno mi że nie zakwitnie Tak się cieszyłam z niej rok temu, piękna była.

Jutro tnę. Pogoda ma byc znośna, padac nie będzie, wyzdrowiałam , wiec zabieram się za robotę. Drzewka i krzewy (tak naprawdę - krzewinki ) owocowe na pewno, może hortensje? I może trochę ogarnę byliny.

też się biorę za cięcie jutro...mimo że mnie dopadła tym razem jakaś ameba ale tylko sobota zostaje na prace ogrodowe, budowalne, i te typowo męskie

Ja podetnę:
1. brzozy.
2. berberysy (można już??)
3.owocowe drzewka
4. z hortkami to czekam...jak je będe przeprowadzac to podetnę
5. trawy ciachasz już?
6. Aronię, porzeczkę, agrest to już się ciacha??

P.S. sory że u Ciebie ale tak jakos w temacie jak zawsze nie pomogę a raczej podpytywać wpadam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:48, 26 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Kacha ale masz zagwostkę, tak jak Ivona ostatnio
jak tu z 3 fajnych pomysłów wybrac jeden..hmm..
ja zakochana i w stipie i seslerii, molinia jeszcze aż tak mnie nie uraczyła a już tym bardziej w towarzystwie brzóz
chyba nie pomogłam, uciekam

no to patrz tylko u mnie snieznobiałe kory brzozy
http://www.esveld.nl/plantdias/37/37105.jpg
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:20, 26 lut 2016

Do góry

opcja nr 1 : zimą będzie buro ale jest łan stipy o którym marzę i sesleria którą gdzies chce mieć

opcja nr 2 : jest stipa i molinia która jesienią zrobi piękny spektakl barw na tle zielonych szmaragdów z białą korą brzóz

opcja nr 3 : pomarańczowa molinia jesienią, jest sesleria ale nie ma stipy jednak jest to wersja pewniak pod względem zimowania

proszę o głosy bo może ktoś widzi jeszcze jakies plusy albo minusy..

strona pd , całodniowa PATELNIA choć pod brzozami za chwile będzie bardziej cienisto, nadmienię że brzozy mają nisko zaczynające się gałązki, rabata na górce bo cała ta część ma spadek w kierunku pn-wsch, więc woda nie stoi.
Plaża w ogrodzie 22:14, 25 lut 2016

Do góry
Od zeszłego roku chodzi za mną pewien pomysł... Dzieciom piaskownica się rozpada, zresztą jak na ich potrzeby była sporo za mała. Więc jakby tak... plażę sobie zrobić? Mam w rogu działki wytyczone koło o średnicy ok 5,5m, ma tam stanąć huśtawka ze zjeżdżalnią. Dzieci trawę wydeptają, wiadomo - piasek byłby o tyle lepszy.

Na jakie trudności mam się przygotować? Sąsiedzi mają blisko kilka drzew liściastych, jak chciałabym w pobliży posadzić dwie brzozy. Jak uprzątnąć liście z takiej powierzchni? Na jaką głębokość musiałabym wybrać ziemię: 30cm wystarczy czy to mało? Pod spód agrotkanina, jak rozumiem?

I czy to w ogóle ma jakiś sens, czy wybić sobie to z głowy?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:37, 25 lut 2016

Do góry
No nie zmieści się nad rowem bo tam już czereśnie, wiśnie, jabłonie i brzozy, ale pójdzie chyba od strony północnej warzywniaka.......choć waham się bo tam po sąsiedzku świerki serbskie, sosna i grab, ale może ładnie zasłoniłaby kompostowniki
Ogród w szczerym polu 18:41, 25 lut 2016

Do góry
Jedno co bym chciała zrobić to miejsce na te brzozy, żeby je już posadzić jak się sezon zacznie.. zawsze już będą się przyjmować w nowym miejscu... wytyczanie i reszta nasadzeń jak się uporam z całą resztą prac
Ogród z pergolą 22:43, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ania, myślę, że brzozy Doorenbos też fajnie by wyglądały Zwłaszcza ich białe pieńki na tle ciemnej ściany domu.
I tak jak tu na tej inspiracji dalabym pod nie żwirek
https://pl.pinterest.com/pin/197595502373760988/
Ale jeśli zdecydujesz się na brzozy na froncie, to i po prawej i po lewej stronie podjazdu. Nie mieszaj gat. drzew.

ale zagajnik brzozowy z tylu też?
piszesz nawiązując do planu Iwony tak?
Ogród z pergolą 22:34, 24 lut 2016

Do góry
Ania, myślę, że brzozy Doorenbos też fajnie by wyglądały Zwłaszcza ich białe pieńki na tle ciemnej ściany domu.
I tak jak tu na tej inspiracji dalabym pod nie żwirek
https://pl.pinterest.com/pin/197595502373760988/
Ale jeśli zdecydujesz się na brzozy na froncie, to i po prawej i po lewej stronie podjazdu. Nie mieszaj gat. drzew.
Ogród z pergolą 21:18, 24 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Zagajnik masz już z tyłu ogrodu (Czy to już nieaktualne?)
Wielopniowe drzewo no bo wiesz czemu? ... takimi się ostatnio zachwyciłam ... a brzoza? ... bo to zapowiedź tego co pokażesz przy altanie

no właśnie jakby ten zagajnik tu przenieść...ale kurcze czy to fajnie brzozy z lewej, graby w kostkach z prawej...nie chyba za bardzo rzeźbię :/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies