Czy wasze brzozy o tej porze dają już jakieś znaki życia? Ja jesienią zasadziłam jedną szczepioną i nie wiem, czy się przyjęła. Po przełamaniu gałązki też nie mogę tego stwierdzić, ani ona w środku sucha ani żadnych soków ni zieleni nie widać. To młode drzewko i nie wiem już co mam myśleć, czy będzie z niej coś czy nie?
Jazzy a co proponujesz Ani?, bo ja zamierzam zmierzyć się z moim brzozami w trawniku. Chcę zrobić tam wielką rabatę, coś koło 50 m2 i z chęcią zapoznam się z podejściem innych osób do tematu
Anka, daj brzozy po prawo, niech mają trochę przestrzeni
A pod brzozy co? Kulki? Danice? Buksy? Czy derenie?
Derenie potrzebują pić sporo, a brzozy im będą zabierać
Ale na rabacie 1 też masz w plecach serby?
Bo może jednak daf brzozy na 1 i troszkę z nimi wejść na 3? A wgłębnik i ognisko sobie zaplanujesz po prawej stronie ?
Dzisiaj sobie pozwolę przygotować tą rabatę oraz przesadzę wszystkie róże spod brzozy kopanie też jest przyjemne
Ponoć działa lecz trzeba by było tej marchewki zjeść bardzo dużo oraz dość często Pozdrawiam
Olka w 5 planuje same brzozy ze żwirkiem bo chce żeby było swobodne przejście między ścieżka a placykiem.
A w 4 i 6 jeszcze dokladnie nie planowałam ale coś będzie podobnie jak u motylka Butterfly albo u Wieloszki.. Na pewno tam będą białe jarzmianki i myśśle o tej liatrze .
Marżen piachu nie mam. Ziemia czarna, zwarta ale nie glina.
Rowu nie mam
Będą rury drenażowe z rozsączaniem. Na tamtej części z roślin będzie tylko wysoka trawa, brzozy i żywopłot grabowy.
Asiu i Aniu myślałam też troche o nawierzvchni i wniosek mam taki że tam gdzie będzie stół chcemy tylko te płyty 50x50 a pozostala część można kombinować :
-leżaki płyty z trawą między nimi -
- część ogniskowa plyty ze żwirkiem i dalej brzozy w tym samym żwirku
Szukam drzewa do posadzenia przy furtce. Miejsce słoneczne, gleba piach a później glina, drzewo o kulistej koronie, nie bordowe, max 5m wysokości, średnica do 3 m. Będzie sadzony w odległości około 2,5m do 3 od kostki (korzenie nie mogą jej uszkodzić), przy ogrodzeniu są posadzone tuje.
Ponieważ jest to miejsce przy wejściu to chciałabym pod nim również posadzić rośliny a niektóre z drzew jest mocno "pijące" (brzozy) i takich chciałabym uniknąć.
Co możecie polecić?
czyli co drzewa przy domu-no stres? ok!
zagajnik z brzozami to jedno a brzoza przy tarasie to drugie
przy tarasie juz ustaliłyśmy ze najlepsze brzozy bo ażurowy cień dają, wymieniałam parę takich rosnących do 5m ale dobrze piszesz ze za niskie to i tak nie zacienią bo słońce wysoko.
w między czasie doszła do naszego forum jeszcze Agata ktora podrzuciła mi pomysł na pergotenty czy cos takiego i temat zacienienia tarasu wrocił więc narazie o brzozach przy tarasie nie myślę jak jednak bedę go zacieniać w sposób nazwijmy to naturalny to będą to brzozy, najlepiej wielopniowe