Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 11:18, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czyli Astrid byś posadziła blisko siebie, w jakiej odległości?

Z 50 cm Ale ja sądzę dosc gęsto ☺
Podmiejski ogródek 11:07, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia "multi cytaty" ja robię czasem tak ze cytuję, piszę odpowiedź i kopiuję calośc. potem wchodze w kolejny post cytuję i wklejam poprzedni fragment, odpisuje. i kopiuję calość itd
niewiem czy zrozumiałaś najlepiej mieć 2 karty otwarte ze swoim watkiem i w jednym cytować a wklejać w drugim

Zrozumiałam doskonale, dziękuję
Ogród z pergolą 10:56, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

mi też
ej to było w żartobliwie, moja głowa do róż za mała Ty sobie poradzisz, masz tyle różyczek, więc się znasz Uszy do góry, zaraz coś się wyklaruje
Ogród z pergolą 10:55, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ofkors juz mnie zaintrygowałaś i pomyslalam tak a może by odciąć gorną półkę lawendą?

Aniu, obawiam się, że jeszcze gorzej

głęboki wdech...

Obawiam się, że ta rabata jest zwyczajnie za duża i stąd się biorą te problemy z zaprojektowaniem jej. Do tego, kiedyś wyczytałam, że rabaty nie powinny mieć więcej niż 1,5 - 2 metry szerokości, żeby łatwo można było o nie zadbać.

No więc wymyśliłam zrobienie takich szerokich, płaskich schodków, w kształcie nawiązującym do tej ścieżki na trawniku.

Obeliski musiałyby wtedy stanąć w innych miejscach (kwadraty), a róże (kółka fioletowe) rosłyby sobie po prostu wzdłuż tych schodków, podsadzone bylinami i trawami (różowe maziaje)

A teraz najbardziej obawiam się, że Ci się to spodoba
Ogród z pergolą 10:45, 22 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
ja nie wiem jak Ty to ustawisz w głowie mi się nie mieści

mi też
Ogród z pergolą 10:44, 22 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ania, jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Może podzielić ją na 4 kwatery, mniejsze, tak, by w środku zostało miejsce na kwadratowe ciurkadełko? Przy tarasie fajnie jak coś szumi.

ooooo fajnie..prąd jest wyprowadzony...
noooo
Ogród z pergolą 10:42, 22 wrz 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ania, gości mam, więc znów na szybko - pomyśl o zgrupowaniu wszystkich Pomponelli razem, efekt moim zdaniem dużo lepszy, masa pomponików robi wrażenie.
Kwatery może z żywopłocików bukszpanowych? Purpury genialnie wyglądają z brązowymi trawami. Odradzam busz różany przy tarasie, naprawdę. To nie będzie dobrze wyglądało przez dużą część roku.

Izuś ja pomponelle mam jedną tylko narysowałam w innym miejscu ze znakami zapytania czy tam by nie lepiej było
bukszpan też dobry pomysł ja pomyślałam o lawendzie bo juz jest jako obwódka po całości przy tarasie
wiem że będzioe zimą pusto...chorera :/ myślałam róże najpier sensownie ułożyć a zimozielone kostki z cisa to potem proporcjonalnie jakoś rozrzucić?
tylko jak te róże ustawić??
Ogród z pergolą 10:32, 22 wrz 2016

Do góry
dziękuję Agata
edit: a w sprawie różanki...już mam te róże i cięzko mi było przejść obok obojetnie, musiałam kupić
poza tym wiesz bo widziałaś moją różankę jaka jest duża..przyjmując nawet metr kwadratowy na róże to wychodzi bez obwódek 28szt
jakbym dała mniej to pusto będzie...nie mam pomysłu co innego moglabym zrobić z tak wielką rabatą..?
Podmiejski ogródek 10:31, 22 wrz 2016

Do góry
Asia "multi cytaty" ja robię czasem tak ze cytuję, piszę odpowiedź i kopiuję calośc. potem wchodze w kolejny post cytuję i wklejam poprzedni fragment, odpisuje. i kopiuję calość itd
niewiem czy zrozumiałaś najlepiej mieć 2 karty otwarte ze swoim watkiem i w jednym cytować a wklejać w drugim
Ogród z pergolą 10:18, 22 wrz 2016

Do góry
ofkors juz mnie zaintrygowałaś i pomyslalam tak a może by odciąć gorną półkę lawendą?
oczywiście róże do ustawienia od nowa...
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:09, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona trochę zakupów ostatnio poczyniasz i rozchodniki i stozki, drzewa masz juz jakies pomysły na tyły? zdradź coś
tak jak zwykle, kupuję bez planu niby coś tam myślę, ale na razie nie mam głowy do planowania
Stożki jak wiesz okazyjne, zawsze chciałam je mieć, a u mnie szansy na zakup nie ma tzn jest ale ceny kosmiczne
Ogród z pergolą 10:03, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Asia
podział na stopnie to nie bo M by mnie obśmiał a potem ukatrupił gdybym chciała brukarzy znowu wołać
a totalna przeróbka..kurcze może zupełnie inna koncepcja będzie o wiele lepsza...mi wciąz coś nie gra...
masz jakiś pomysł?

Mam, ale wiązałby się z wołaniem brukarzy, więc siedzę cicho
Ogród z pergolą 09:52, 22 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Najlepsze opisy roz sa te ktore robia dziewczyny to zawsze jest dla mnie rzetelne info bo w necie to czasami takie gupoty pisza jak moj telefon hihihi

dokładnie Jola i jeszcze powielają w necie na różnych stronach to samo, czasem myślę że rzadko która szkółka pozwala swoim różom osiagnąć docelową wysokość i nie mają własnych doświadczeń
Ogród z pergolą 09:50, 22 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, widzę że było tu wspomniane o kwaterach.
Czy mogę przez to rozumieć, że rozważasz znowu pomysł podziału tej różanki na stopnie (kiedyś były planowane, nie doczytałam czemu z nich zrezygnowałaś)? Dopuszczasz możliwość totalnej przeróbki tej rabaty?

Asia
podział na stopnie to nie bo M by mnie obśmiał a potem ukatrupił gdybym chciała brukarzy znowu wołać
a totalna przeróbka..kurcze może zupełnie inna koncepcja będzie o wiele lepsza...mi wciąz coś nie gra...
masz jakiś pomysł?
Ogród z pergolą 09:46, 22 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)

Mam Lavender Ice, miniatura to jest, pierwsze pędy miała normalne, potem wystrzeliła takim dwa razy wyższym

Ja sadzę za gęsto, ale taki mam zamysł, że mają się przenikać z czasem, busz ma być. Odległości mam od 50 cm między różami do metra - to już luz
Albo w ogóle wsadzam tuż obok siebie prawie że jeden dołek - ale to jak mam 2 takie same.

Tak czytam i widzę, że dużo kłopotu jest z Ascot.

na różance tez mogę mieć busz bo to zaraz przy tarasie i puste przestrzenie średnio wygladają. miedzy każda róże pojdzie rozplenica to wypełni póki małe róże. no ja tak przyjmowalam co metr bo wiesz podobno przewiew powinny mieć
a powiedz bo będę polować jeszcze na granny, gdzie ją planować?
zmieniłam trochę

Ogród z pergolą 09:37, 22 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Ascot u mnie do brody mojej, a ja mam 1,60. Mariatheresia u mnie mniejsza, zbliżona do Baronesse. Zresztą ponoć B. jest sportem od M.
B. podają max 80, u mnie tyle nie poszła, M. do 90 max i też u mnie nie doszła o tego. Mogą być za różami typu Heidi (jeśli chodzi o wwysokość). Obie tak kole 60 cm w tym sezonie. Ale może dlatego, że po przeprowadzce wiosennej.

no wlasnie zauwazyłam że MT mała, teraz rośnie u mnie za baronesse i przyjmowałam że będzie ok 1,2m wys. przesadzę ją nizej bo u mnie nie urosła prawie wcale, kwitnie na bogato ale malutka
Ogród z pergolą 09:27, 22 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

właśnie to jest najgorsze, ustawiam według opisów z netu a w rzeczywistości rosną jak chcą..

Mam Lavender Ice, miniatura to jest, pierwsze pędy miała normalne, potem wystrzeliła takim dwa razy wyższym

Ja sadzę za gęsto, ale taki mam zamysł, że mają się przenikać z czasem, busz ma być. Odległości mam od 50 cm między różami do metra - to już luz
Albo w ogóle wsadzam tuż obok siebie prawie że jeden dołek - ale to jak mam 2 takie same.

Tak czytam i widzę, że dużo kłopotu jest z Ascot.
Mój ogród pod górkę... 09:09, 22 wrz 2016

Do góry
Kasiu ty masz Astrid Grafiin von h coś tam? powiedz mi proszę jaka duża ona u Ciebie rosnie?
Ogród z pergolą 09:08, 22 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
U mnie pomponella w pierwszym sezonie ma 1,5m. Ja nadal jestem za zgrupowaniem po 2 3 z gatunku glownie jesli chodzi o wielkokwiatowe , one mają bardziej strzelisty pokrój i zginą. Parkowe pojedynczo.Rabata jest duża i szeroka że takie plamy koloru będą widoczne i bardziej uporzadkują przestrzeń.

czyli Astrid byś posadziła blisko siebie, w jakiej odległości?
Ogród z pergolą 09:06, 22 wrz 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Pastella zasłoni Heidi Klum - to róża niemal miniaturowa powinna rosną cna samym brzegu aby jej nic nie zaslonilo
Obawiam sie ze lewa strona bedzie zdecydowanie nizsza od prawej patrzac na aktualne rozmiary tych roz u mnie. Astrid wypuszcza max 1 M łodygi ale zapytaj Kasi z Ogrodu pod górke bo ma pełno Astrid jakie u niej duze rosna. Pomponella jest u mnie nizsza od Ascot (w tym roku Ascot dziwnie wybujała na 1,5 M a Pomponella nigdy u mnie nie przekroczyła 1 M
Ciekawa jestem opini innych posiadaczek tych roz

właśnie to jest najgorsze, ustawiam według opisów z netu a w rzeczywistości rosną jak chcą..
Heidi zamienie z pastellą

zamysl jest taki zeby góra i prawa strona była wyzsza, patrze na nią z tarasu i wtedy plecami jest prawa strona a gdy patrzę z ogrodu to plecami jest dom i trzcinniki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies