Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Zana 09:20, 22 wrz 2016

To co ja bym niezwłocznie zrobiła (ale to ja), to pod tym białym murem przy kominku nasadziłabym bluszczu, żeby zrobił zieloną ścianę. I zimozielony jest. Jak dla mnie to byłby super efekt ten kominek wyłaniający się z zielonej ściany.
AniMa 09:32, 22 wrz 2016

To jednak te grzańce przy kominku aktualne???

Asiu a powiedz, aby go bardziej wpisać w klimaty pasujące do nasadzeń i planów....da się z niego częściowo ściągnąć ten czarny daszek - chodzi mi aby mniej przypominał piec do chleba, tylko nowoczesny (stary) kominek....
makadamia 09:52, 22 wrz 2016

Wiedziałam, że nie powinnam wspominać o tym kominku!

Po kolei: żadnych strukturalnych zmian w tym kominku nie da się zrobić; on jest wbudowany w murek, a nie przyklejony do niego, więc cokolwiek by tam wyburzać/wymieniać wiązałoby się to ze zburzeniem murka (który i tak stoi chyba na słowo honoru).
Jedyne, co mogę przy nim zrobić, to go uprzątnąć i domyć porządnie karcherem. Malować bym go mogła ale jestem sceptycznie nastawiona do malowania starego, popękanego betonu i to jeszcze na zewnątrz. Obawiam się, że farba będzie się łuszczyła i po dwóch latach będzie wyglądał gorzej niż teraz.

Jak patrzę na te zdjęcia, to dochodzę do wniosku, że tak naprawdę bardziej przeszkadza mi ten murek i piach wokół. Murek pewnie przemaluję na szaro i obsadzę bluszczem, niech się wtopi w tło, a nie usiłuje grać pierwsze skrzypce.

Potem trzeba będzie przemyśleć nasadzenia przy kominku. Na lewo od niego jest wisienka, całkiem zagłuszona przez te świerki - do wyrzucenia. Na jej miejsce powinien wejść jakiś zimozielony krzew. Akurat mam całkiem dużego ostrokrzewa, który powinien tam ładnie wyglądać.
Gorzej jest z fragmentem na lewo od kominka, pod dwoma (!) świerkami. Tam to będzie cud, jak cokolwiek urośnie. Więc zastanawiam się, czyby tam nie postawić po prostu jakiegoś domku dla chłopaków. Byliby zachwyceni. Tylko nie wiem, jak go skomponować z kominkiem.
makadamia 09:54, 22 wrz 2016

AniMa napisał(a)
To jednak te grzańce przy kominku aktualne???

Asiu a powiedz, aby go bardziej wpisać w klimaty pasujące do nasadzeń i planów....da się z niego częściowo ściągnąć ten czarny daszek - chodzi mi aby mniej przypominał piec do chleba, tylko nowoczesny (stary) kominek....

Tak, ale przy tym kominku w domu

Chodzi Ci o to półkole na samej górze? Pewnie by się dało, ale po co deszcz i paprochy mają mi wlatywać do paleniska?
anna_t 10:31, 22 wrz 2016

Asia "multi cytaty" ja robię czasem tak ze cytuję, piszę odpowiedź i kopiuję calośc. potem wchodze w kolejny post cytuję i wklejam poprzedni fragment, odpisuje. i kopiuję calość itd
niewiem czy zrozumiałaś najlepiej mieć 2 karty otwarte ze swoim watkiem i w jednym cytować a wklejać w drugim
AniMa 10:57, 22 wrz 2016

To ci napiszę jeszcze jedna moją wizję kominka. Absolutnie nie malować, (to nie mój pomysł)no chyba że sam płot kominek mocnodoczyścić, aby była świeża cegła to tak.
Ostrokrzew przy nim - spoko...ale proszę cie rozważ podcięcie tych dolnych gałęzi świerków nad nim i przed aby jeszcze bardziej rozjaśnic to miejsce....

I juz siedzę cichutko
makadamia 11:07, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Asia "multi cytaty" ja robię czasem tak ze cytuję, piszę odpowiedź i kopiuję calośc. potem wchodze w kolejny post cytuję i wklejam poprzedni fragment, odpisuje. i kopiuję calość itd
niewiem czy zrozumiałaś najlepiej mieć 2 karty otwarte ze swoim watkiem i w jednym cytować a wklejać w drugim

Zrozumiałam doskonale, dziękuję
makadamia 11:10, 22 wrz 2016

AniMa napisał(a)
To ci napiszę jeszcze jedna moją wizję kominka. Absolutnie nie malować, (to nie mój pomysł)no chyba że sam płot kominek mocnodoczyścić, aby była świeża cegła to tak.
Ostrokrzew przy nim - spoko...ale proszę cie rozważ podcięcie tych dolnych gałęzi świerków nad nim i przed aby jeszcze bardziej rozjaśnic to miejsce....

I juz siedzę cichutko

Zapomniałam napisać: gałęzie będą przycięte, to rzecz pewna, ale nie mogę ich przyciąć zbyt wysoko: zaraz po drugiej stronie murku sąsiad zrobił sobie ścieżkę dojazdową do swojego domu. Jak tamtędy przechodzą, to głowę mają akurat nad murkiem. Tak więc te świerki nieszczęsne osłaniają mnie nie tylko z góry, od sąsiadów z bloku, ale i od dołu, od spacerowiczów
AniMa 11:27, 22 wrz 2016

Sąsiedzi z żółwikiem jak ja to mówię
beta 11:45, 22 wrz 2016

Asiu A moglabys pokazać jak teraz wygląda to miejsce z kominkiem?i powiem Ci w sekrecie ze bardzo się cieszę że kominek zostaje
Odnośnie nasadzen pod świerkami to powiem Ci ze swierki to bardzo trudne sąsiedztwo,ale to juz wiesz...u mnie przy swierkach rosną przywrotniki...i dają radę bez większego podlewania...
Ps sorki za błędy ale z tel piszę