Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 09:46, 22 wrz 2016

tulucy napisał(a)

Mam Lavender Ice, miniatura to jest, pierwsze pędy miała normalne, potem wystrzeliła takim dwa razy wyższym

Ja sadzę za gęsto, ale taki mam zamysł, że mają się przenikać z czasem, busz ma być. Odległości mam od 50 cm między różami do metra - to już luz
Albo w ogóle wsadzam tuż obok siebie prawie że jeden dołek - ale to jak mam 2 takie same.

Tak czytam i widzę, że dużo kłopotu jest z Ascot.

na różance tez mogę mieć busz bo to zaraz przy tarasie i puste przestrzenie średnio wygladają. miedzy każda róże pojdzie rozplenica to wypełni póki małe róże. no ja tak przyjmowalam co metr bo wiesz podobno przewiew powinny mieć
a powiedz bo będę polować jeszcze na granny, gdzie ją planować?
zmieniłam trochę

lojalna_ 09:48, 22 wrz 2016

Najlepsze opisy roz sa te ktore robia dziewczyny to zawsze jest dla mnie rzetelne info bo w necie to czasami takie gupoty pisza jak moj telefon hihihi
anna_t 09:50, 22 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, widzę że było tu wspomniane o kwaterach.
Czy mogę przez to rozumieć, że rozważasz znowu pomysł podziału tej różanki na stopnie (kiedyś były planowane, nie doczytałam czemu z nich zrezygnowałaś)? Dopuszczasz możliwość totalnej przeróbki tej rabaty?

Asia
podział na stopnie to nie bo M by mnie obśmiał a potem ukatrupił gdybym chciała brukarzy znowu wołać
a totalna przeróbka..kurcze może zupełnie inna koncepcja będzie o wiele lepsza...mi wciąz coś nie gra...
masz jakiś pomysł?
anna_t 09:52, 22 wrz 2016

lojalna_ napisał(a)
Najlepsze opisy roz sa te ktore robia dziewczyny to zawsze jest dla mnie rzetelne info bo w necie to czasami takie gupoty pisza jak moj telefon hihihi

dokładnie Jola i jeszcze powielają w necie na różnych stronach to samo, czasem myślę że rzadko która szkółka pozwala swoim różom osiagnąć docelową wysokość i nie mają własnych doświadczeń
makadamia 10:03, 22 wrz 2016

anna_t napisał(a)

Asia
podział na stopnie to nie bo M by mnie obśmiał a potem ukatrupił gdybym chciała brukarzy znowu wołać
a totalna przeróbka..kurcze może zupełnie inna koncepcja będzie o wiele lepsza...mi wciąz coś nie gra...
masz jakiś pomysł?

Mam, ale wiązałby się z wołaniem brukarzy, więc siedzę cicho
anna_t 10:18, 22 wrz 2016

ofkors juz mnie zaintrygowałaś i pomyslalam tak a może by odciąć gorną półkę lawendą?
oczywiście róże do ustawienia od nowa...
AgataP 10:21, 22 wrz 2016

Ania ja też się nie wypowiadam, bo za dużo o różach nie wiem.
Ja ostatnio idę w ilość i pewnie zrobiłam bym założenie minimalistyczne na różance... Może 2-3 gatunki i kropa. Widzę jaki problem jest w skomponowaniu kilku róż które mam a co dopiero tyle już co Ty.
Teraz kombinuję gdzie wciepnąć Ascot...
AgataP 10:30, 22 wrz 2016

Aha na stronie Rogowa jest taka oferta, nie wiem czy aktualna i czy chodzi o formę pienną.

Euonymus fortunei 'Emerald'n' Gold'
Trzmielina Fortune'a 'Emerald'n' Gold'
130-160 PA
49,00 zł

anna_t 10:32, 22 wrz 2016

dziękuję Agata
edit: a w sprawie różanki...już mam te róże i cięzko mi było przejść obok obojetnie, musiałam kupić
poza tym wiesz bo widziałaś moją różankę jaka jest duża..przyjmując nawet metr kwadratowy na róże to wychodzi bez obwódek 28szt
jakbym dała mniej to pusto będzie...nie mam pomysłu co innego moglabym zrobić z tak wielką rabatą..?
UrsaMaior 10:35, 22 wrz 2016

Ania, gości mam, więc znów na szybko - pomyśl o zgrupowaniu wszystkich Pomponelli razem, efekt moim zdaniem dużo lepszy, masa pomponików robi wrażenie.
Kwatery może z żywopłocików bukszpanowych? Purpury genialnie wyglądają z brązowymi trawami. Odradzam busz różany przy tarasie, naprawdę. To nie będzie dobrze wyglądało przez dużą część roku.

Ania, jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Może podzielić ją na 4 kwatery, mniejsze, tak, by w środku zostało miejsce na kwadratowe ciurkadełko? Przy tarasie fajnie jak coś szumi.